Pazi, snima se!

U Beogradu od 1. juna počinje korišćenje video kamera za dokazivanje prekršaja u saobraćaju, a vozači će prijave dobijati na kućnu adresu.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 01.06.2011.

09:05

Default images

Zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić rekao je ranije medijima da će se procesuirati tri vrste prekršaja - kretanje žutom trakom, prolazak na crveno i prekoračenje brzine.

Rebić je naveo da će vlasnik automobila koji prekrši pravila na kućnu adresu dobiti poziv sa četiri fotografije koje će biti dovoljan dokaz na sudu, a prema Zakonu o bezbednosti u saobraćaju snimak prekršaja sa video-nadzora je valjan dokaz.

Kada dobije prijavu vozač ima osam dana da se javi u policiju i kaže ko je napravio prekršaj. U slučaju da ne može da se utvrdi ko je napravio prekršaj, vlasnik vozila plaća kaznu.

Ako vlasnik vozila u roku od 15 dana od kada mu je uručen poziv ne da izjavu niti se izjasni ko je napravio prekršaj onda se protiv njega podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Kazna iznosi od 15.000 do 30.000 dinara za fizička lica, dok je za pravna lica od 100.000 do 800.000 dinara, prenela je beogradska štampa.

Novčane kazne za prekršaje

3.000 dinara:
Zauzimanje dva i više mesta prilikom parkiranja, vožnja danju bez upaljenih oborenih svetala
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 5.000 do 15.000 dinara.

5.000 dinara:
Nedržanje odstojanja, neposedovanje svetlosnog prsluka, parkiranje na nedozvoljenom mestu, upotreba dugih svetala za vreme magle...
Ako je izazvana saobraćajna nesreća kazne su od 6.000 do 20.000 dinara.

Od 6.000 do 20.000 dinara:
Vožnja u suprotnom smeru, prekoračenje brzine za 21 do 50 kilometara na sat, nepoštovanje prvenstva prolaza...
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 10.000 do 40.000 dinara ili 45 dana zatvora.

Do 30.000 dinara ili 30 dana zatvora:
Vožnja na prednjem sedištu deteta mlađeg od 12 godina, vožnja levom trakom, vožnja neregistrovanog vozila...
Ako je izazvana saobraćajna nesreća, kazne su od 30.000 do 50.000 dinara, ili 60 dana zatvora.

Sistem video-nadzora gradskih saobraćajnica i raskrsnica obavlja se sa 60 kamera.

Pogledajte na kojim se sve raskrsnicama nalaze kamere

Kamere izazvale kolaps

Evo skoro sat vremena putujem od „Merkatora“ do donjeg Dorćola. Svi su usporili. Poslednjih dana se u svim medijima priča kako će od juna početi na kućne adrese da nam stižu kazne za prekršaje i fotografije koje su snimile kamere, pa su se ljudi verovatno uplašili. Iako sada nije špic, velika je gužva jer je pored hotela „Jugoslavija“ ograničenje 40 kilometara na sat - priča za „Blic“ Jovan Andrijašević koji, nedaleko od Brankovog mosta, čeka da se pokrene kolona automobila u kojoj se našao zaglavljen.

Poznato je da saobraćajne gužve u Beogradu nisu novost, ali 31. maj je pokazao šta može da se očekuje kada građani počnu dosledno da poštuju ograničenja brzine i neulazak u žute trake.

Iako je neprilagođena brzina prvi razlog koji dovodi do saobraćajnih udesa, na nekim lokacijama u Beogradu ulice su obeležene saobraćajnim znacima koji propisuju manju brzinu nego što se građanima, ali i saobraćajnim stručnjacima čini da je potrebno.

Primer je Višnjička ulica gde je dozvoljeno voziti najviše 40 kilometara na sat iako duž nje nema ni kuća ni zgrada.

Zbog takvih primera vozači gube poverenje u saobraćajnu signalizaciju i prave prekršaje, što će ih skupo koštati kada na sistemu video-nadzora bude snimljena njihova tablica i bude im poslata kazna na kućnu adresu.

Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da nastaje situacija da se ova činjenica zloupotrebi.

Izvor - B92 , BlicOnline

Pročitajte više o kamerama koje uočavaju do 5 prekršaja

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

42 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: