Aktuelno

Sreda, 01.06.2011.

09:05

Pazi, snima se!

Izvor: B92

Pazi, snima se! IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Shankly

pre 12 godina

@(najgori zakon) pesaci stoje i "bleje" ne zato sto ne znaju dal su dosli il su posli, vec zato sto (barem ja) nisu sigurni da li ce baja za volanom upste da stane ili ce da te zgazi ko zeca. Jos ti i opsuje kad krenes, a on jadan mora da prikoci da te pusti.

Dejan

pre 12 godina

Kazne su nenormalno visoke, kad podignu plate kao u EU, onda mogu i kazne.. a kazne za firme su tek nenormalne - 1000€ min kazna !??!??
Možda je to Delti OK, ali maloj firmi sa jednim autom je to nokaut.
Misilim da su isti oni neozbuljni ljudi koji su napravili tablice sa ČĆ sada doneli i odluku o nenormalnim kaznama.. nije poenta u njima, oni modu da stave kaznu i 1.000.000€, poenta je da li ima neko da li postoji neki zaštitinik građana da ih u tim ludostima spreči !?

Dragan

pre 12 godina

Nije mi jasno po kom osnovu je kazna za pravna lica 10 puta veca od kazne za fizicka lica. Da li automobilom koji je napravio prekrsaj upravlja firma ili nesavesni vozac.

pera

pre 12 godina

Jedno pitanje: Kada se ide iz Pančeva za Bgd: gde počinje Beograd(znači tabla sa imenom mesta, po propisu)- pre Pančevačkog mosta, ili posle, i koje je ograničenje brzine na mostu:50, 60 ili 80?

joca

pre 12 godina

konachno je negde objavljena sushtine ove shpijunaze.
mislim na drugi deo texsta.
ova ogranichenja je smislio neko ko u zivotu nije seo za volan.
ili neki zlikovac koji namerno hoce da izazove kolaps.

бт

pre 12 godina

@anti-malware
Хоћеш да кажеш да је сваки грађанин у обавези да повремено обиђе сваки МУП/Суд и провери да му се име не налази на некој од њихових огласних табли? И то у сваком месту у Србији кроз које је прошао а у коме се налазе камере? И следи притвор/затвор за оне који то не чине?

sasa

pre 12 godina

OK, da ne bude zabune, opste ogranicenje brzine u Beogradu je 80km/h, tako da nemojte da nasedate na policijse fore ( tipa, opste granicenje je 50 km/h) i slicno.
dakle, ukoliko nije znakom regulisano, a veliki deo Beograda to nije, slobodno do 80 km/h, i prolazite bez kazni.
Moze policija da proba da Vas kazni, ali po ZOBS-u nije u pravu.

sone

pre 12 godina

granicenje od 50 kmh je uvedeno zato sto je 5 puta veca sansa da prezivi udaren pesak od strane auta koje se je kretalo 50 kmh od 60 kmh.

A sta ce pesak na putu van obelezenog mesta???
A ovi gastarbajteri sto kao nas teraju da se privikavamo dobro znaju da je recimo u Austriji svaki metar ubrzan maximalno. Ima mesta gde je 30 (zona 30) Ali ima i u samom gradu 70. Mislim da nigde nema vise znakova prestanak ogranicenja i zabrana nego kod njih

Srecko

pre 12 godina

Evo, baš danas kada su počeli da slikaju, desio mi se baksuzluk. Ustvari, po meni je u pitanju brljotina ovih što šteluju semafore,
ali mislim da ću ja platiti ceh. Elem, šta se desilo. Išao sam Cvijićevom od 29. Novembra (ili kako je sada zovu Bul. Despota Stefana) prema Zvezdari i približavao se raskrsnici sa Zdravka Čelara, gde postoje najmanje 3 kamere koje slikaju i snimaju sve živo. Idem 40 na sat pošto znam da je to ograničinje. Semafor mi je otvoren. Kada sam stigao na 2m od semafora pali se žuto, bez ikakvih upozorenja (nema trepćuće zeleno), u momentu shvatim da ako legnem na kočnicu da će se kola iza mene skucati u mene. Nesto blaze prikočim i završim na sred pešačkog prelaza. Naravno, kamera me je lepo izškljocala. Pa sad ti poštuj saobraćajne znake, i plaćaj kazne. Jedina svrha ove drzave je da pljačka i tlači svoje gradjane.
Primedba br. 2.
Ako slučajno idete Ustaničkom u ranim jutarnjim časovima od Dušanovca prema Specijalnom Sudu, a dan je sunčan. Nepostoje teorijske šanse da provalite da li je semafor koga snima kamera upaljen ili ugašen i koje je svetlo upaljeno. A da ne spominjem što je tu zvanično ograničenje 40.

I naravno šlag na tortu je vest da panduri kontrolišu kamere, tj. koja kola će biti kažnjena, a koja ne. Umesto da to radi automatizovani sistem, pa da ne bude ni po babu ni po stričevima. Opet Mito Bekrijo i Korupcija. Strašno.

Progresivno/represivno

pre 12 godina

Mali dodatak koji znaci, Belgija ima 344 stanovnika po kilometru kvadratnom, Srbija po dostupnim podacima ima 115 stanovnika po kilometru kvadratno i to moze biti jedan od razloga uvodjenja veceg broja represivnih mera koje se ticu saobracaja i smanjenja brzine. Treba imati na umu da se svaki zakon treba kreirati i upodobljavati na osnovu geopolitickih, ekonomskih, socijalnih, klimatskih i drugih predpostavki, a ne na suvoparnoj proceni tzv strucnjaka i principima resavske skole. Ali nemojmo o tome. Licno ne verujem u represivne mere iako vlada misljenje da u Srbiji nista ne moze da deluje bez represije. To je nauceni model ponasanja, kao kada dete odrasta u porodici nasilnika, gde preuzima model koji vidi. Dakle ako bi na mesto represije poradili na progresivnim merama saobracajne kulture siguran sam da stanje ne bi bilo kao sto je sada. Dakle, novi zakon o saobracaju je trebao da iza sebe ima OZBILJNE STUDIJE, a ne pausalne predpostavke zasnovane na uporednom pravu ali ne i na proracunima.

Smilie

pre 12 godina

Dosta oprecnih misljenja. Pa da iznesem i svoje (iako vec duze ne vozim aktivno po Beogradu).

Elem, kolona vozila koja se krece sporijom brzinom - brze predje istu razdaljinu, nego da se voze kreni-stani metodom. Dakle, bolje i 40 km/h konstantno nego 60 km/h pa 5 minuta stajanja.

40 km/h jeste zaista mala brzina, 50 km/h mi je oke. Medjutim, iz mog iskustva, niko ne postuje ni tih 50 km/h, tako da...

DablBabl

pre 12 godina

Zanima me ako neko zna, redakcija ili čitaoci, kako ide kada slikaju službeni automobil koji je pritom registrovan na lizing kuću?

i jos nesto

pre 12 godina

Neko je rekao da se u razlici brzine od 50 do 60 km/h broj povredjenih/nastradalih povecava 5 puta.
Isti je princip i kod povecanja od 40 na 50 km/h ali to ne znaci da vozila treba da stoje vec da se naucimo saobracajnoj kulturi i ne trcimo na crveno svetlo, ne prelazimo ulicu van pesackog prelaza, i kao po starom obicaju koji su nas ucili pre 20 godina pre stupanaj na kolovoznu/saobracajnu traku prvo pogledamo levo pa desno i nakon sto utvrdimo da nas je vozac video i da postoji mogucnost reagovanja na istu stupimo. Ako poslusate zakone fizike i pri brzini od 20 km/h vozilo tesko preko 1.000 kg moze nanati ozbiljne povrede i iste zavise od konstitucije vozaca, pesaka i sl. takodje, ne zaboravite da ABS koji je sada na vecini vozila znatno skracuje zaustavni put nego na starijim vozilima koji su bez njega, vazdusni jastuci u velikom broju smanjuju broj povreda i sl..... Takodje da saobracajne skole nauce buduce vozace da retrovizori ne sluze za popravljanje sminke, naocara, cackanje nosa i posmatranje zuba da li je nesto ostalo izmedju ili ne vec da bi se pratilo stanje saobracaja iza vozila. Ja nailazim na auto skole i sa novim zakonom gde se kandidat okrece da vidi da li mu neko nailazi odnosno da li moze da se prestroji i obidje ili krene u preticanje. Takodje pre nekih 20 godina mi smo padali ako udjemo u vozilo i ne podesimo retrovizore i visinu sedista i sl. Stavrno mi je muka.
Prestanite da kvazi experti daju objasnjenja na nov zakon o saobracaju kao i da budu clanovi radnih grupa, savetodavnih tela i sl. Ako nemamo koga da pitamo da li nam nesto valja ili ne bolje da ne pitamo ni njih!!!!!!!!!! Jel sve sto kazu je uvredljivo!!!!!!!!! Uvredljivo za bilo koga ko je sebi i dalje dozvolio taj luksuz da razmislja svojom glavom!!!!!!!!!!!!1

Dejan

pre 12 godina

Nije problem u propisima, realno i vozači su često bahati, ali je problem u tome ko ih donosi, sprovodi i sankcioniše prekršaje. Svi znamo da je suština saobraćajnih propisa od ove nakaradne vlasti u dranju naroda u popunjavanju pandurskih džepova i budžeta, a ne ono što bi trebalo da bude-bezbedan saobraćaj za sve.

Aleksandar

pre 12 godina

Je l' moze da se definise ovo `za pravna lica` malo bolje? Znaci firma kupi automobil nekom svom zaposlenom umesto da mu placa markicu, taksi ili sta vec, posto mozda isti dolazi iz daleka i tako to, onda taj zaposleni prodje kroz crveno i - op'la - 8000 evra kazne? A firma mu kupila punto koji kosta manje od toga... I ko onda placa tu kaznu? Taj zaposleni kome je to, recimo, dvogodisnja plata? A napravio isti prekrsaj, sa istim kvalifikacijama (B kategorija, znaci ne profi-vozaci) i u istom vozilu kao i neko drugi koji ce platiti 300 evra za to.

Je l' moze neko da objasni ovu nakaradnu logiku? Od trazenja pojasnjenja zasto pravna lica treba da placaju za iste usluge cesto dvostruko davno sam odustao...

zabrinuti građanin

pre 12 godina

Mislim da pošto smo tako željni da uđemo u evropu onda treba da usvojimo i malo njihovog zdravog razuma, a ne samo strogu politiku kažnjavanja ( tačkice i zatvro za saobraćajne prekršaje). Naime u par evropskih gradova imate znakove za ograničenje brzine koji se manjaju u zavisnosti od gustine saobraćaja i vremenskih uslova. Tako na primer svugde gde imate u jednom pravcu 2 ili više traka a nema nikakvog odvajanja ili raskrsnica u desnoj traci je dozvoljena brzina 70 kilometara na sat a kada pada kiša i kada je velika gužva tada se brzina smanjuje na 30,40,50 km/h u zavisnosti od toga kako sistem proceni da je najbezbednije a opet najbrže. Po meni ovo je čist pokušaj države da namakne još para u budžet jer su nesposobni da naprave pravi poslovni ambijent.
U prilog mojoj tvrdnji ide i pitanje: Koliko puta vas je iznenadilo ZUTO svetlo na semaforu? jer zeleno svetlo nije treptalo (naravno da ste prošli kroz ZUTO jer vi ste vozili po ograničenju od 50km/h i da ste počeli da kočite stali bi u sred raskrsnice.
Drugo pitanje za nadležne zašto neki semafori daju znak za promenu iz zelenog u žuto tako što trepću 2 puta neki 3 a pre neki dan sam na jednoj raskrsnici izbrojao i 4 puta a opet kod Hotela Jugoslavija nije ni jednom trepnulo ( predpostavljam da je baš na tom semaforu kamera, ali nisam siguran).
I za kraj pitanje za sve građane zašto mi dozvoljavamo da se nad nama iživljavaju političari koji po gradovima idu 70+ km/h samo zato što im se može jer oni su bitni a u stopu ih prati i ruka zakona naša "narodna milicija" koja čast izuzecima svakodnevno krši saobraćajne propise počevši od vezivanja pojasa i upaljenih oborenih svetala pa do maestralne vožnje jednosmernim ulicama brzinom većom od 80km/h (slobodna procena) bez rotacije.

Naj iskrenije sam zabrinut za sve nas, kuda li nas vodi ova politička elita!

najgori zakon

pre 12 godina

Sto se pesaka tice i tu ima nepoznanica ! Znaci svaki pesak koji stoji i bleji a ima dosta takvih kod pesackih prelaza jer nisu sigurni jel su dosli ili posli mogu da nekog posalju u zatvor! Jer po ovom zakonu ako i stoji ti si duzan da stanes ! Ili da nicim izazvan naglo izleti na ulicu gde je pesacki to nema kome se nije desilo! Isto tako meni se jos pre par godina desilo da mi je covek ali bukvalno skocio na kola panduri dojurili napali me da sam hteo da ga zgazim ali na kraju je ovaj idiot priznao da je namerno skocio ! Da nije ja bi jos tad robijao nevin!
A sto se tice ogranicenja neka su stvarno besmislena a neka je skoro pa nemoguce ispostovati jer se automobili gase kad bi se islo tih misticnih 20 km kod skola nekih kod kojih su postavljeni ! Znam za 30 ali dvadeset to nisam znao da postoji u zakonu tj propisima!
Isto tako iz proverenih izvora znam da su svi ti aparati-kamere bazdarene da snimaju na plus jedan kilometar od dozvoljenog i postavljam pitanje zar nije opasno ako vozaci vise gledaju u instrument tablu nego kuda voze jer su u strahu od kazni i prekoracenja plus jedan km! Sistem je automatski i nema provere od strane pandura vec on snimi posalje kompjuter ostampa a ovi posalju! Isto tako kako da znamo da je njihov pozavac brzine tacan a ne nas ! Nek mi neko dokaze da su pokazivaci brzine u svim kolima sto posto tacni i da nemaju oscilacije od minus plus 3 kmh

Filip

pre 12 godina

Postovani posetioci, nadam se da je uvodjenje kamera jos jedan korak napred ka iskorenjivanju korupcije u policiji.Govorim mozda u ime svih onih koji su kaznjeni za nepocinjeni saobracajni prekrsaj.Naime nije retka praksa da zaustavljanjem u redovnoj kontroli, policajci uzmiu vase podatke, a nakon nekoliko meseci vam stigne kazna za delo koje niti ste pocinili niti ste odgovorni a sve sa parolom "odbio da potpise zapisnik".Naravno sudija za prekrsaje vise veruje policajcima.A ti isti policajci besni sto im niste tutnuli neku crvenu, a i u nedostatku popunjenih kvota sa zapisnicima, vam zagoracaju zivot jer vam sudija presudi oduzimanje vozacke dozvole ili nalozi placanje paprenih kazni.Predlazem da neko ko se razume u pravo osnuje nevladinu organizaciju za sve nas koje su lazno optuzili za krsenje prekrsaja a koji nisu ni pocinjeni.

EU

pre 12 godina

Pa gospodo, evo da se malo utesite...
U Belgiji (centar Europe, jel...) u vecini gradova u samomom gradksom jezgru (recimo krug dvojke) ogranicenje je 30km/h.
I niko se ne buni (osim mene ali i ja sam "legao na rudu" od skoro).

EU agenda planira, (predlozeno, razmatrano i definitivno usvojeno pre lesec-mesecipo dana) da u centrima (koji su ponekad vrlo veliki prostorno gledani) svih EU gradova do 2050 bude definitivno zabranjen automobilski saobracaj.

Pa eto, privikavajte se polako...

sonebg

pre 12 godina

Prvo MORAJU da postave obavestenje o nailasku na radar kameru. Drugo Beograd nema infrastrukturu da se vozi 40km. I sada u spicu kroz Kneza Milosa se ide 60-70 deo od sina ka gazeli a guzva se pravi od Takovske.Sta ce sada biti mogu da zamislim. Crveno svetlo je OK ali zuto je najveca glupost koju sam cuo. Zakon zabranjuje naglo kocenje a sada me drugi deo njega tera da to radim. Svaki dan vec 16god idem na posao istom trasom i nikada nisam platio kaznu a sada mogu i u zatvor da odem umesto na posao. Samo da dodam da retko gde osim na auto putu prelazim 70-80

Pancevac-Fandjo

pre 12 godina

40 km/h, 50 km/h, 40 km/h ??? Od sada, kada dodjem u Bg. vozim 30 na sat a Beogradjani neka trube svojoj policiji i onima koji su pisali novi ZOBS i predvideli kazne vece nego u Nemackoj, a ne meni !!!!

memorija

pre 12 godina

za Vladu-Nisi u pravu. Visnjicka ulica je ulica koja se nalazi u naseljenom mestu. Opste ogranicenje u naseljenom mestu je 50 km/h, znaci ako ti pise 40 km/h, ides do 40, isto tako ako stoji znak 80 km/h, ides do 80, ali samo ako ima znaka. Inace, gde ga nema, ne smes preko 50 km/h u celom Beogradu. Mislim da je najbolje da tom ulicom provezes oko 80 na sat, posle tog semafora gde nema znaka, a kad te zaustavi plavi cika ti mu objasni tako kako si ovde, pa da vidis sta ce da ti kaze. Zato se ljudi i bune, jer izmedju ostalih nedoumica nije jasno gde se zavrsavaju naseljena mesta.

A37

pre 12 godina

Sve je to lepo ali zasto semafori nisu uskladjeni za 50 km/h vec je jos uvek zeleni talas na 60 km/h (tamo gde je tako podeseno)? Mislim da nece biti slikanja do izbora... Klimaju se stolice i mislim da im nece biti pametno da udare i na ovaj nacin... Danas sam prosao zutom trakom od Sava Centra pored ELP pumpe do iskljucenja posto sam procenio da nije bilo pametno upadati dosta brzima u traku (sa mojom azdajom od 1.2l)... Ako stigne kazna znamo da stizu :)

Kengur

pre 12 godina

Zivim u australiji I bas se bavim ovim kamerama koje u bgu sada postavljaju vise od 5 god. Prvo, kaznes se dostavljaju obicnom postom bez ikakvih potpisa itd. Drugo, kazu morate da platite. Drzava viktorija u australiji je jedna od vodecih u svetu sto se kamera tice. U melburnu ima preko 300 takvih kamera. Ukoliko dobijete kaznu morate da je platite....sem ako ne znate "cake" i rupe u zakonu. Sve jedno ovo sto se slanja kazne tice nije jedna od tih "caka" i nemojte sebi da dozvolite da ne platite kaznu jer ako je ne platite idete na sud. Na sudu od prilike 95 posto slucajeva se zavrsi u korist tuzioca odnosno drzve jer jednostavno ovi sistemi ili kamere imaju vise od jednog nacina da mere i dokazu brzinu, tako da ako dobijete kaznu, budite skoro sasvim sigurni da ste napravili prekrsaj. Bas me zanima kako ce se dalje odvijati ovo sa kamerama u srbiji.

smuki

pre 12 godina

@ Александар
Ogranicenje od 50 kmh je uvedeno zato sto je 5 puta veca sansa da prezivi udaren pesak od strane auta koje se je kretalo 50 kmh od 60 kmh. Ali slazem se da su neka ogranicenja, pogotova ona na bulevarima od 30-40 kmh zaista nepotrebna osim u slucaju ako su skole i obdanista u blizini.

Nikola

pre 12 godina

Vozac sam i svakodnevno se u saobracaju susrecem sa ogromnim brojem bahatih vozaca. Nazalost, mnogo je argumenata na strani ljudi koji zastupaju tezu da su sve nove mere preduzete od strane Uprave saobracajne policije prisutne iskljucivo radi popune budzeta i mnogo je cinjenica koje ukazuju da su u tome, nazalost, potpuno upravu. Dacu mali primer. Zivim na Dorcolu i svaki dan vozim Dunavskom ulicom. Na uglu Dunavske ulice i Dobracine vec duze vreme stoji pakrirana kolona trolejbusa, od kojih je poslednja (prva) pakrirana NA SRED PESACKOG PRELAZA! Ovako parkirano vozilo, posebno ako imamo u vidu cinjenicu da je u pitanju trolejbus, sprecava normalno odvijanje saobracaja i izuzetno je nebezbedno iz vise razloga. Kao prvo, nalazi se na sred pesackog prelaza, pa pesaci isti ne mogu da predju po pravilu. Drugo, kada se vozila krecu, ne mogu da primete pesaka koji je mozda zapoceo prelazak ulice iza trolejbusa. Trece, pri ukljucivanju iz Dobracine ulice u Dunavsku, vozac nema apsolutno nikakvu preglednost pa se ukljucuje u saobracaj kao da igra ruski rulet. Sve to sam izneo policijskom sluzbeniku na dezurnom telefonu Uprave saobracajne policije koji je bio izuzetno nezainteresovan i koji mi je rekao da ce oni poslati patrolu ali da bi najbolje bilo da zovem GSP i da se DOGOVORIM OKO TOGA SA NJIMA! Zakljucak je jednostavan, ne smeju da diraju GSP. Selektivna i pristrasna primena svakog zakona, a narocito zakona iz oblasti bezbednosti saobracaja, po mom skromnom uverenju, izuzetno je opasna. Toliko.

vlada

pre 12 godina

"Primer je Višnjička ulica gde je dozvoljeno voziti najviše 40 kilometara na sat iako duž nje nema ni kuća ni zgrada. "

ajmo malo upoznavanja sa pravilima saobraćaja gospodo!
dakle kada idete višnjičkom, jeste ograničenje 40, ali kada prođete semafor na raskrsnici sa Ulicom Vojvode Micka nema ponovljenog znaka za ograničenje 40, te odatele možete da vozite 50!
nisam sto posto siguran ali mislim da je tako, ako posle te raskrnice i ima ograničenje 40 onda posle sledeće raskrsnice nema ograničenja! uglavnom ljudi obnovite saob propise da ne mogu da vas šišaju kao ovce. inače ja ću višnjičkom ići kao što sam i do sada 60-70 ne pada mi na pamet da tuda milim 40 na sat!
ja hoću da poštujem propise ali ne želim da neko vređa moju inteligenciju sa tako banalnim i glupavim ograničenjima...

Zorann

pre 12 godina

Nije ovde bas sve kako treba. Da li je bas samo brzina preduslov za saobracajnu nesrecu? Da li ce kamere snimati i kaznjavati i one koji se prestroje u traku za skretanje u levo, a kada se upali zeleno, odu pravo? Da li ce snimati i kaznjavati i one koji su zaboravili da na autu postoji ...zmigavac. Stojite "ko ludak" na raskrsnici, hocete da skrenete levo i cekate vozilo koje ide ka vama, cekate da ga propustite, jer nicim ne pokazuje da nece produziti-pravo, kad...po ulasku u raskrsnicu, on skrene...levo!
I ovo gore navedeno su prekrsaji, a interesuje me ko ih je svrstao u grupu "i nisu neki"? Pa dete ne vaspitavate sa 15-16 godina. Tada je vec kasno! Vaspitava se od rodjenja. Tako i saobracajni prekrsaji. Po meni, nema "malih" i "velikih". Kada bi se kaznjavalo i za skretanje bez migavca i za pogresno prestrojavanje, tada bi svest vozaca reagovala pre nego sto stigne do 80 ili 90 km/h u gradu.
A da ima nelogicnih znakova ogranicenja u gradu Beogradu, potpuno se slazem sa svima koji to tvre. I ne mogu se oteti utisku da su tu postavljeni da bi popunili budzet, ali...licni!

anti-malware

pre 12 godina

@ (бт, 1. jun 2011 11:23): Nisi u pravu. Nakon nekoliko pokusaja dostave, kazna/obavestenje se "kaci" na oglasnu tablu SUPa/Suda i smatras se obavestenim. Ako ne platis u predvidjenom roku - dolazi patrola i vodi te kod sudije, pa pritvor pa zatvor.

na ivici zivaca

pre 12 godina

Pre neki dan u bulevaru kralja Aleksandra saobracajci zaustave momka zbog neupaljenog svetla, momak izadje iz kola, ispod majice izvuce policijsku znacku, saobracajac ga lepo pozdravi momak sedne u kola i nastavi sa voznjom. Za njih ne vaze kamere, pravila, zakoni...samo za nas gologuziju...
U Ustanickoj ulici koja vise zasluzuje da bude bulevar nego sto je to bulevar kralja Aleksandra, ogranicenje 40...pa biciklom idem 40...
Ova nova ogranicenja brzine su samo prebacivanje odgovornosti nadleznih na one koji ni malo nisu odgovorni sto u gradu vlada saobracajni kolaps, sto su raskrsnice nepregledne, sto treba da se pretplatim na mehanicara jer ulica kojom moram svaki dan da prodjem vise lici na oranicu nego na ulicu (vecina nadleznih je verovatno i dosla u Beograd sa neke oranice), sto u 2011. i dalje razmatramo da li nam treba jos jedan tramvaj (laki metro) ili pravi metro, sto gradskim prevozom krstare uniformisani uterivaci dugova, sto se autobusima bez klimatizacije vozimo kao stoka, sto izmedju Novog i starog Beograda funkcionise 0.5 mostova na 2 miliona ljudi, sto obnova mosta traje kao zidanje novog, sto se gazela tretira kao auto put (wtf???) iako za vreme koje mi je potrebno da predjem preko gazele mogu da stignem do Novog Sada, itd...spisak neogranicen, slobodno nastavite...
Naravno lakse je kaznjavati nego uraditi nesto kako treba, tako da ce na kraju godine statistika pokazati kako smo bezbedniji u saobracaju...a to sto saobracaj zapravo ne funkcionise, nema veze...

neka, neka

pre 12 godina

"...pokazao šta može da se očekuje kada građani počnu dosledno da poštuju ograničenja brzine i neulazak u žute trake."

Ne brkajte babe i zabe - besmislena ogranicenja su jedno, a postovanje zutih traka nesto sasvim drugo. Za razliku od prvog, gde svako od nas moze navesti bar 5-6 besmislenih ogranicenja brzine, ili ogranicenja koja su postavljena zbog radova na putu, a zatim ostala trajno, ipak su sute trake nesto sto treba da postoji. Ukoliko neko zna gde postoje zute trake i ima razlog zasto smatra da je to pogresno, neka napise.

бт

pre 12 godina

У свему овоме законодавац је превидео да нико не мора да плати казну која му није уручена. Слање обичном поштом није доказ да је неко примио казну осим ако му пошиљка није ручно уручена а прималац потписао пријемницу. У Канади (а вероватно и другим земљама) управо из овог разлога овакве пошиљке се не уручују обичном поштом већ курирском службом, при чему курир мора лично да вам уручи пошиљку. Дакле, ко неће да плати казну може једноставно да игнорише овакве пошиљке.

Александар

pre 12 godina

ОК, камере и све то. Али прво треба променити гомилу ограничења по граду. Шта значе ограничења од 40-50 на сат на правцима са три траке?? 21. век, а ми треба на правцима да возимо трећом брзином? Ако неко може стручно да да неко разумно објашњење и који је разлог тих ограничења (осим чашћавање "колега" у плавом)?

Bane NS

pre 12 godina

Podržavam ovu akciju u pogledu ponašanja vozača na prometnim raskrsnicama u smislu prolaska na crveno svetlo, nepropuštanja pešaka, zaustavljanje u raskrsnici i ostalo i donekle za vožnju žutom trakom. Za prekoračenje brzine totalno ne podržavam pogotovo ukoliko se bude rigorozno sprovodilo gde pod rigoroznim sprovođenjem podrazumevam ukoliko se bude koristilo kao kada saobraćajna patrola pravi sačekušu i krije se iza grmlja na mestima sa najnelogičnijim ograničenjima kako bi vas uhvatila sa 5-10 km/h više od dozvoljenog. Znači većina bulevara u gradu ima ograničenje 40km/h i stvaraju se kolapsi, pametno bi bilo da se utvrdi neki prag tolerancije kojeg se recimo pridržavaju presretači na autoputevima koji vas uprkos ograničenju od 120 km/h ne diraju do 140 km/h. Znači ukoliko bi se u gradu tolerisalo do 60 km/h na mestima koja su saobraćajnim znacima ograničena manje (izuzev zona škole) koliko je neko uopšteno ograničenje za naseljeno mesto onda nemam ništa protiv da kamere hvataju one koji bulevarom jurcaju 100 km/h, ali nešto sumljam da će biti tako.

Nemanja

pre 12 godina

Pa na Avalskom drumu (Bulevar oslobodjenja) je dozvoljena brzina 40 km/h i tu se, kad god fali para u budzetu, nacrtaju policajci koji naplacuju kazne (znam dosta i slucajeva gde su oduzete dozvole zbog brzine od 80 km/h). I ok je smanjiti brzinu kod FON-a npr. ali je smesno voziti 40 vecim delom puta kad je tu realna brzina oko 70km/h jer vecim delom prolazite kroz sumu (bar u delu od Autokomande ka Banjici). Ovim ce postici samo zagusenje u saobracaju koje je vec ovako preveliko! Bolje da su resili guzve i prepravili smesna ogranicenja na nivou 60-tih godina proslog veka, pa da vidite kako ce se smanjiti saobracajne nesrece jer ovako ljudi gube zivce a onda naprave svakakve uslove. Ali ova drzava misli samo na punjenje praznog budzeta...

Jah

pre 12 godina

Nigde nije napisano dal ce na mestima gde su postavljene kamere biti znakovi koji pokazuju da tu kamere snimaju, posto u protivnom to ugrozava nasu privatnost. Svuda u svetu gde je stavljena kamera je stavljen i znak da je tu kamera i da snima. Tako da ako se par pamentih ljudi odluci da kad dobiju kazne, sude drzavu i to u Evropskoj uniji (znam, moraju da se cimaju, i pri tome da imaju para) sve bi izaslo na trosak drzave. Ovo je kriminal, veliki brat nas gleda.

posmatrač

pre 12 godina

Da ne bude zabune i panike. Nisu svih 60 kamera osposobljene da mere prekoračenje brzine. Većina ih je za kontrolu protoka saobraćaja, a onih kamera koje šalju kazne za pomenute prekršaje ima oko 16. Uglavnom su vidljive, na nekakvim konzolama, i na sebi imaju optiku i mali radar. A ima i onih većih kao npr. na raskrsnici Starine Novaka i Cvijićeve koja beleži prolazak kroz crveno svetlo i meri prekoračenje brzine po drugom principu (nije radar, nego dva senzora u asfaltu).

na ivici zivaca

pre 12 godina

Pre neki dan u bulevaru kralja Aleksandra saobracajci zaustave momka zbog neupaljenog svetla, momak izadje iz kola, ispod majice izvuce policijsku znacku, saobracajac ga lepo pozdravi momak sedne u kola i nastavi sa voznjom. Za njih ne vaze kamere, pravila, zakoni...samo za nas gologuziju...
U Ustanickoj ulici koja vise zasluzuje da bude bulevar nego sto je to bulevar kralja Aleksandra, ogranicenje 40...pa biciklom idem 40...
Ova nova ogranicenja brzine su samo prebacivanje odgovornosti nadleznih na one koji ni malo nisu odgovorni sto u gradu vlada saobracajni kolaps, sto su raskrsnice nepregledne, sto treba da se pretplatim na mehanicara jer ulica kojom moram svaki dan da prodjem vise lici na oranicu nego na ulicu (vecina nadleznih je verovatno i dosla u Beograd sa neke oranice), sto u 2011. i dalje razmatramo da li nam treba jos jedan tramvaj (laki metro) ili pravi metro, sto gradskim prevozom krstare uniformisani uterivaci dugova, sto se autobusima bez klimatizacije vozimo kao stoka, sto izmedju Novog i starog Beograda funkcionise 0.5 mostova na 2 miliona ljudi, sto obnova mosta traje kao zidanje novog, sto se gazela tretira kao auto put (wtf???) iako za vreme koje mi je potrebno da predjem preko gazele mogu da stignem do Novog Sada, itd...spisak neogranicen, slobodno nastavite...
Naravno lakse je kaznjavati nego uraditi nesto kako treba, tako da ce na kraju godine statistika pokazati kako smo bezbedniji u saobracaju...a to sto saobracaj zapravo ne funkcionise, nema veze...

Александар

pre 12 godina

ОК, камере и све то. Али прво треба променити гомилу ограничења по граду. Шта значе ограничења од 40-50 на сат на правцима са три траке?? 21. век, а ми треба на правцима да возимо трећом брзином? Ако неко може стручно да да неко разумно објашњење и који је разлог тих ограничења (осим чашћавање "колега" у плавом)?

Jah

pre 12 godina

Nigde nije napisano dal ce na mestima gde su postavljene kamere biti znakovi koji pokazuju da tu kamere snimaju, posto u protivnom to ugrozava nasu privatnost. Svuda u svetu gde je stavljena kamera je stavljen i znak da je tu kamera i da snima. Tako da ako se par pamentih ljudi odluci da kad dobiju kazne, sude drzavu i to u Evropskoj uniji (znam, moraju da se cimaju, i pri tome da imaju para) sve bi izaslo na trosak drzave. Ovo je kriminal, veliki brat nas gleda.

Bane NS

pre 12 godina

Podržavam ovu akciju u pogledu ponašanja vozača na prometnim raskrsnicama u smislu prolaska na crveno svetlo, nepropuštanja pešaka, zaustavljanje u raskrsnici i ostalo i donekle za vožnju žutom trakom. Za prekoračenje brzine totalno ne podržavam pogotovo ukoliko se bude rigorozno sprovodilo gde pod rigoroznim sprovođenjem podrazumevam ukoliko se bude koristilo kao kada saobraćajna patrola pravi sačekušu i krije se iza grmlja na mestima sa najnelogičnijim ograničenjima kako bi vas uhvatila sa 5-10 km/h više od dozvoljenog. Znači većina bulevara u gradu ima ograničenje 40km/h i stvaraju se kolapsi, pametno bi bilo da se utvrdi neki prag tolerancije kojeg se recimo pridržavaju presretači na autoputevima koji vas uprkos ograničenju od 120 km/h ne diraju do 140 km/h. Znači ukoliko bi se u gradu tolerisalo do 60 km/h na mestima koja su saobraćajnim znacima ograničena manje (izuzev zona škole) koliko je neko uopšteno ograničenje za naseljeno mesto onda nemam ništa protiv da kamere hvataju one koji bulevarom jurcaju 100 km/h, ali nešto sumljam da će biti tako.

Nemanja

pre 12 godina

Pa na Avalskom drumu (Bulevar oslobodjenja) je dozvoljena brzina 40 km/h i tu se, kad god fali para u budzetu, nacrtaju policajci koji naplacuju kazne (znam dosta i slucajeva gde su oduzete dozvole zbog brzine od 80 km/h). I ok je smanjiti brzinu kod FON-a npr. ali je smesno voziti 40 vecim delom puta kad je tu realna brzina oko 70km/h jer vecim delom prolazite kroz sumu (bar u delu od Autokomande ka Banjici). Ovim ce postici samo zagusenje u saobracaju koje je vec ovako preveliko! Bolje da su resili guzve i prepravili smesna ogranicenja na nivou 60-tih godina proslog veka, pa da vidite kako ce se smanjiti saobracajne nesrece jer ovako ljudi gube zivce a onda naprave svakakve uslove. Ali ova drzava misli samo na punjenje praznog budzeta...

бт

pre 12 godina

У свему овоме законодавац је превидео да нико не мора да плати казну која му није уручена. Слање обичном поштом није доказ да је неко примио казну осим ако му пошиљка није ручно уручена а прималац потписао пријемницу. У Канади (а вероватно и другим земљама) управо из овог разлога овакве пошиљке се не уручују обичном поштом већ курирском службом, при чему курир мора лично да вам уручи пошиљку. Дакле, ко неће да плати казну може једноставно да игнорише овакве пошиљке.

Nikola

pre 12 godina

Vozac sam i svakodnevno se u saobracaju susrecem sa ogromnim brojem bahatih vozaca. Nazalost, mnogo je argumenata na strani ljudi koji zastupaju tezu da su sve nove mere preduzete od strane Uprave saobracajne policije prisutne iskljucivo radi popune budzeta i mnogo je cinjenica koje ukazuju da su u tome, nazalost, potpuno upravu. Dacu mali primer. Zivim na Dorcolu i svaki dan vozim Dunavskom ulicom. Na uglu Dunavske ulice i Dobracine vec duze vreme stoji pakrirana kolona trolejbusa, od kojih je poslednja (prva) pakrirana NA SRED PESACKOG PRELAZA! Ovako parkirano vozilo, posebno ako imamo u vidu cinjenicu da je u pitanju trolejbus, sprecava normalno odvijanje saobracaja i izuzetno je nebezbedno iz vise razloga. Kao prvo, nalazi se na sred pesackog prelaza, pa pesaci isti ne mogu da predju po pravilu. Drugo, kada se vozila krecu, ne mogu da primete pesaka koji je mozda zapoceo prelazak ulice iza trolejbusa. Trece, pri ukljucivanju iz Dobracine ulice u Dunavsku, vozac nema apsolutno nikakvu preglednost pa se ukljucuje u saobracaj kao da igra ruski rulet. Sve to sam izneo policijskom sluzbeniku na dezurnom telefonu Uprave saobracajne policije koji je bio izuzetno nezainteresovan i koji mi je rekao da ce oni poslati patrolu ali da bi najbolje bilo da zovem GSP i da se DOGOVORIM OKO TOGA SA NJIMA! Zakljucak je jednostavan, ne smeju da diraju GSP. Selektivna i pristrasna primena svakog zakona, a narocito zakona iz oblasti bezbednosti saobracaja, po mom skromnom uverenju, izuzetno je opasna. Toliko.

Pancevac-Fandjo

pre 12 godina

40 km/h, 50 km/h, 40 km/h ??? Od sada, kada dodjem u Bg. vozim 30 na sat a Beogradjani neka trube svojoj policiji i onima koji su pisali novi ZOBS i predvideli kazne vece nego u Nemackoj, a ne meni !!!!

Dejan

pre 12 godina

Kazne su nenormalno visoke, kad podignu plate kao u EU, onda mogu i kazne.. a kazne za firme su tek nenormalne - 1000€ min kazna !??!??
Možda je to Delti OK, ali maloj firmi sa jednim autom je to nokaut.
Misilim da su isti oni neozbuljni ljudi koji su napravili tablice sa ČĆ sada doneli i odluku o nenormalnim kaznama.. nije poenta u njima, oni modu da stave kaznu i 1.000.000€, poenta je da li ima neko da li postoji neki zaštitinik građana da ih u tim ludostima spreči !?

sonebg

pre 12 godina

Prvo MORAJU da postave obavestenje o nailasku na radar kameru. Drugo Beograd nema infrastrukturu da se vozi 40km. I sada u spicu kroz Kneza Milosa se ide 60-70 deo od sina ka gazeli a guzva se pravi od Takovske.Sta ce sada biti mogu da zamislim. Crveno svetlo je OK ali zuto je najveca glupost koju sam cuo. Zakon zabranjuje naglo kocenje a sada me drugi deo njega tera da to radim. Svaki dan vec 16god idem na posao istom trasom i nikada nisam platio kaznu a sada mogu i u zatvor da odem umesto na posao. Samo da dodam da retko gde osim na auto putu prelazim 70-80

posmatrač

pre 12 godina

Da ne bude zabune i panike. Nisu svih 60 kamera osposobljene da mere prekoračenje brzine. Većina ih je za kontrolu protoka saobraćaja, a onih kamera koje šalju kazne za pomenute prekršaje ima oko 16. Uglavnom su vidljive, na nekakvim konzolama, i na sebi imaju optiku i mali radar. A ima i onih većih kao npr. na raskrsnici Starine Novaka i Cvijićeve koja beleži prolazak kroz crveno svetlo i meri prekoračenje brzine po drugom principu (nije radar, nego dva senzora u asfaltu).

smuki

pre 12 godina

@ Александар
Ogranicenje od 50 kmh je uvedeno zato sto je 5 puta veca sansa da prezivi udaren pesak od strane auta koje se je kretalo 50 kmh od 60 kmh. Ali slazem se da su neka ogranicenja, pogotova ona na bulevarima od 30-40 kmh zaista nepotrebna osim u slucaju ako su skole i obdanista u blizini.

neka, neka

pre 12 godina

"...pokazao šta može da se očekuje kada građani počnu dosledno da poštuju ograničenja brzine i neulazak u žute trake."

Ne brkajte babe i zabe - besmislena ogranicenja su jedno, a postovanje zutih traka nesto sasvim drugo. Za razliku od prvog, gde svako od nas moze navesti bar 5-6 besmislenih ogranicenja brzine, ili ogranicenja koja su postavljena zbog radova na putu, a zatim ostala trajno, ipak su sute trake nesto sto treba da postoji. Ukoliko neko zna gde postoje zute trake i ima razlog zasto smatra da je to pogresno, neka napise.

Srecko

pre 12 godina

Evo, baš danas kada su počeli da slikaju, desio mi se baksuzluk. Ustvari, po meni je u pitanju brljotina ovih što šteluju semafore,
ali mislim da ću ja platiti ceh. Elem, šta se desilo. Išao sam Cvijićevom od 29. Novembra (ili kako je sada zovu Bul. Despota Stefana) prema Zvezdari i približavao se raskrsnici sa Zdravka Čelara, gde postoje najmanje 3 kamere koje slikaju i snimaju sve živo. Idem 40 na sat pošto znam da je to ograničinje. Semafor mi je otvoren. Kada sam stigao na 2m od semafora pali se žuto, bez ikakvih upozorenja (nema trepćuće zeleno), u momentu shvatim da ako legnem na kočnicu da će se kola iza mene skucati u mene. Nesto blaze prikočim i završim na sred pešačkog prelaza. Naravno, kamera me je lepo izškljocala. Pa sad ti poštuj saobraćajne znake, i plaćaj kazne. Jedina svrha ove drzave je da pljačka i tlači svoje gradjane.
Primedba br. 2.
Ako slučajno idete Ustaničkom u ranim jutarnjim časovima od Dušanovca prema Specijalnom Sudu, a dan je sunčan. Nepostoje teorijske šanse da provalite da li je semafor koga snima kamera upaljen ili ugašen i koje je svetlo upaljeno. A da ne spominjem što je tu zvanično ograničenje 40.

I naravno šlag na tortu je vest da panduri kontrolišu kamere, tj. koja kola će biti kažnjena, a koja ne. Umesto da to radi automatizovani sistem, pa da ne bude ni po babu ni po stričevima. Opet Mito Bekrijo i Korupcija. Strašno.

vlada

pre 12 godina

"Primer je Višnjička ulica gde je dozvoljeno voziti najviše 40 kilometara na sat iako duž nje nema ni kuća ni zgrada. "

ajmo malo upoznavanja sa pravilima saobraćaja gospodo!
dakle kada idete višnjičkom, jeste ograničenje 40, ali kada prođete semafor na raskrsnici sa Ulicom Vojvode Micka nema ponovljenog znaka za ograničenje 40, te odatele možete da vozite 50!
nisam sto posto siguran ali mislim da je tako, ako posle te raskrnice i ima ograničenje 40 onda posle sledeće raskrsnice nema ograničenja! uglavnom ljudi obnovite saob propise da ne mogu da vas šišaju kao ovce. inače ja ću višnjičkom ići kao što sam i do sada 60-70 ne pada mi na pamet da tuda milim 40 na sat!
ja hoću da poštujem propise ali ne želim da neko vređa moju inteligenciju sa tako banalnim i glupavim ograničenjima...

zabrinuti građanin

pre 12 godina

Mislim da pošto smo tako željni da uđemo u evropu onda treba da usvojimo i malo njihovog zdravog razuma, a ne samo strogu politiku kažnjavanja ( tačkice i zatvro za saobraćajne prekršaje). Naime u par evropskih gradova imate znakove za ograničenje brzine koji se manjaju u zavisnosti od gustine saobraćaja i vremenskih uslova. Tako na primer svugde gde imate u jednom pravcu 2 ili više traka a nema nikakvog odvajanja ili raskrsnica u desnoj traci je dozvoljena brzina 70 kilometara na sat a kada pada kiša i kada je velika gužva tada se brzina smanjuje na 30,40,50 km/h u zavisnosti od toga kako sistem proceni da je najbezbednije a opet najbrže. Po meni ovo je čist pokušaj države da namakne još para u budžet jer su nesposobni da naprave pravi poslovni ambijent.
U prilog mojoj tvrdnji ide i pitanje: Koliko puta vas je iznenadilo ZUTO svetlo na semaforu? jer zeleno svetlo nije treptalo (naravno da ste prošli kroz ZUTO jer vi ste vozili po ograničenju od 50km/h i da ste počeli da kočite stali bi u sred raskrsnice.
Drugo pitanje za nadležne zašto neki semafori daju znak za promenu iz zelenog u žuto tako što trepću 2 puta neki 3 a pre neki dan sam na jednoj raskrsnici izbrojao i 4 puta a opet kod Hotela Jugoslavija nije ni jednom trepnulo ( predpostavljam da je baš na tom semaforu kamera, ali nisam siguran).
I za kraj pitanje za sve građane zašto mi dozvoljavamo da se nad nama iživljavaju političari koji po gradovima idu 70+ km/h samo zato što im se može jer oni su bitni a u stopu ih prati i ruka zakona naša "narodna milicija" koja čast izuzecima svakodnevno krši saobraćajne propise počevši od vezivanja pojasa i upaljenih oborenih svetala pa do maestralne vožnje jednosmernim ulicama brzinom većom od 80km/h (slobodna procena) bez rotacije.

Naj iskrenije sam zabrinut za sve nas, kuda li nas vodi ova politička elita!

EU

pre 12 godina

Pa gospodo, evo da se malo utesite...
U Belgiji (centar Europe, jel...) u vecini gradova u samomom gradksom jezgru (recimo krug dvojke) ogranicenje je 30km/h.
I niko se ne buni (osim mene ali i ja sam "legao na rudu" od skoro).

EU agenda planira, (predlozeno, razmatrano i definitivno usvojeno pre lesec-mesecipo dana) da u centrima (koji su ponekad vrlo veliki prostorno gledani) svih EU gradova do 2050 bude definitivno zabranjen automobilski saobracaj.

Pa eto, privikavajte se polako...

sone

pre 12 godina

granicenje od 50 kmh je uvedeno zato sto je 5 puta veca sansa da prezivi udaren pesak od strane auta koje se je kretalo 50 kmh od 60 kmh.

A sta ce pesak na putu van obelezenog mesta???
A ovi gastarbajteri sto kao nas teraju da se privikavamo dobro znaju da je recimo u Austriji svaki metar ubrzan maximalno. Ima mesta gde je 30 (zona 30) Ali ima i u samom gradu 70. Mislim da nigde nema vise znakova prestanak ogranicenja i zabrana nego kod njih

joca

pre 12 godina

konachno je negde objavljena sushtine ove shpijunaze.
mislim na drugi deo texsta.
ova ogranichenja je smislio neko ko u zivotu nije seo za volan.
ili neki zlikovac koji namerno hoce da izazove kolaps.

бт

pre 12 godina

@anti-malware
Хоћеш да кажеш да је сваки грађанин у обавези да повремено обиђе сваки МУП/Суд и провери да му се име не налази на некој од њихових огласних табли? И то у сваком месту у Србији кроз које је прошао а у коме се налазе камере? И следи притвор/затвор за оне који то не чине?

anti-malware

pre 12 godina

@ (бт, 1. jun 2011 11:23): Nisi u pravu. Nakon nekoliko pokusaja dostave, kazna/obavestenje se "kaci" na oglasnu tablu SUPa/Suda i smatras se obavestenim. Ako ne platis u predvidjenom roku - dolazi patrola i vodi te kod sudije, pa pritvor pa zatvor.

najgori zakon

pre 12 godina

Sto se pesaka tice i tu ima nepoznanica ! Znaci svaki pesak koji stoji i bleji a ima dosta takvih kod pesackih prelaza jer nisu sigurni jel su dosli ili posli mogu da nekog posalju u zatvor! Jer po ovom zakonu ako i stoji ti si duzan da stanes ! Ili da nicim izazvan naglo izleti na ulicu gde je pesacki to nema kome se nije desilo! Isto tako meni se jos pre par godina desilo da mi je covek ali bukvalno skocio na kola panduri dojurili napali me da sam hteo da ga zgazim ali na kraju je ovaj idiot priznao da je namerno skocio ! Da nije ja bi jos tad robijao nevin!
A sto se tice ogranicenja neka su stvarno besmislena a neka je skoro pa nemoguce ispostovati jer se automobili gase kad bi se islo tih misticnih 20 km kod skola nekih kod kojih su postavljeni ! Znam za 30 ali dvadeset to nisam znao da postoji u zakonu tj propisima!
Isto tako iz proverenih izvora znam da su svi ti aparati-kamere bazdarene da snimaju na plus jedan kilometar od dozvoljenog i postavljam pitanje zar nije opasno ako vozaci vise gledaju u instrument tablu nego kuda voze jer su u strahu od kazni i prekoracenja plus jedan km! Sistem je automatski i nema provere od strane pandura vec on snimi posalje kompjuter ostampa a ovi posalju! Isto tako kako da znamo da je njihov pozavac brzine tacan a ne nas ! Nek mi neko dokaze da su pokazivaci brzine u svim kolima sto posto tacni i da nemaju oscilacije od minus plus 3 kmh

i jos nesto

pre 12 godina

Neko je rekao da se u razlici brzine od 50 do 60 km/h broj povredjenih/nastradalih povecava 5 puta.
Isti je princip i kod povecanja od 40 na 50 km/h ali to ne znaci da vozila treba da stoje vec da se naucimo saobracajnoj kulturi i ne trcimo na crveno svetlo, ne prelazimo ulicu van pesackog prelaza, i kao po starom obicaju koji su nas ucili pre 20 godina pre stupanaj na kolovoznu/saobracajnu traku prvo pogledamo levo pa desno i nakon sto utvrdimo da nas je vozac video i da postoji mogucnost reagovanja na istu stupimo. Ako poslusate zakone fizike i pri brzini od 20 km/h vozilo tesko preko 1.000 kg moze nanati ozbiljne povrede i iste zavise od konstitucije vozaca, pesaka i sl. takodje, ne zaboravite da ABS koji je sada na vecini vozila znatno skracuje zaustavni put nego na starijim vozilima koji su bez njega, vazdusni jastuci u velikom broju smanjuju broj povreda i sl..... Takodje da saobracajne skole nauce buduce vozace da retrovizori ne sluze za popravljanje sminke, naocara, cackanje nosa i posmatranje zuba da li je nesto ostalo izmedju ili ne vec da bi se pratilo stanje saobracaja iza vozila. Ja nailazim na auto skole i sa novim zakonom gde se kandidat okrece da vidi da li mu neko nailazi odnosno da li moze da se prestroji i obidje ili krene u preticanje. Takodje pre nekih 20 godina mi smo padali ako udjemo u vozilo i ne podesimo retrovizore i visinu sedista i sl. Stavrno mi je muka.
Prestanite da kvazi experti daju objasnjenja na nov zakon o saobracaju kao i da budu clanovi radnih grupa, savetodavnih tela i sl. Ako nemamo koga da pitamo da li nam nesto valja ili ne bolje da ne pitamo ni njih!!!!!!!!!! Jel sve sto kazu je uvredljivo!!!!!!!!! Uvredljivo za bilo koga ko je sebi i dalje dozvolio taj luksuz da razmislja svojom glavom!!!!!!!!!!!!1

pera

pre 12 godina

Jedno pitanje: Kada se ide iz Pančeva za Bgd: gde počinje Beograd(znači tabla sa imenom mesta, po propisu)- pre Pančevačkog mosta, ili posle, i koje je ograničenje brzine na mostu:50, 60 ili 80?

Zorann

pre 12 godina

Nije ovde bas sve kako treba. Da li je bas samo brzina preduslov za saobracajnu nesrecu? Da li ce kamere snimati i kaznjavati i one koji se prestroje u traku za skretanje u levo, a kada se upali zeleno, odu pravo? Da li ce snimati i kaznjavati i one koji su zaboravili da na autu postoji ...zmigavac. Stojite "ko ludak" na raskrsnici, hocete da skrenete levo i cekate vozilo koje ide ka vama, cekate da ga propustite, jer nicim ne pokazuje da nece produziti-pravo, kad...po ulasku u raskrsnicu, on skrene...levo!
I ovo gore navedeno su prekrsaji, a interesuje me ko ih je svrstao u grupu "i nisu neki"? Pa dete ne vaspitavate sa 15-16 godina. Tada je vec kasno! Vaspitava se od rodjenja. Tako i saobracajni prekrsaji. Po meni, nema "malih" i "velikih". Kada bi se kaznjavalo i za skretanje bez migavca i za pogresno prestrojavanje, tada bi svest vozaca reagovala pre nego sto stigne do 80 ili 90 km/h u gradu.
A da ima nelogicnih znakova ogranicenja u gradu Beogradu, potpuno se slazem sa svima koji to tvre. I ne mogu se oteti utisku da su tu postavljeni da bi popunili budzet, ali...licni!

A37

pre 12 godina

Sve je to lepo ali zasto semafori nisu uskladjeni za 50 km/h vec je jos uvek zeleni talas na 60 km/h (tamo gde je tako podeseno)? Mislim da nece biti slikanja do izbora... Klimaju se stolice i mislim da im nece biti pametno da udare i na ovaj nacin... Danas sam prosao zutom trakom od Sava Centra pored ELP pumpe do iskljucenja posto sam procenio da nije bilo pametno upadati dosta brzima u traku (sa mojom azdajom od 1.2l)... Ako stigne kazna znamo da stizu :)

Dejan

pre 12 godina

Nije problem u propisima, realno i vozači su često bahati, ali je problem u tome ko ih donosi, sprovodi i sankcioniše prekršaje. Svi znamo da je suština saobraćajnih propisa od ove nakaradne vlasti u dranju naroda u popunjavanju pandurskih džepova i budžeta, a ne ono što bi trebalo da bude-bezbedan saobraćaj za sve.

DablBabl

pre 12 godina

Zanima me ako neko zna, redakcija ili čitaoci, kako ide kada slikaju službeni automobil koji je pritom registrovan na lizing kuću?

Progresivno/represivno

pre 12 godina

Mali dodatak koji znaci, Belgija ima 344 stanovnika po kilometru kvadratnom, Srbija po dostupnim podacima ima 115 stanovnika po kilometru kvadratno i to moze biti jedan od razloga uvodjenja veceg broja represivnih mera koje se ticu saobracaja i smanjenja brzine. Treba imati na umu da se svaki zakon treba kreirati i upodobljavati na osnovu geopolitickih, ekonomskih, socijalnih, klimatskih i drugih predpostavki, a ne na suvoparnoj proceni tzv strucnjaka i principima resavske skole. Ali nemojmo o tome. Licno ne verujem u represivne mere iako vlada misljenje da u Srbiji nista ne moze da deluje bez represije. To je nauceni model ponasanja, kao kada dete odrasta u porodici nasilnika, gde preuzima model koji vidi. Dakle ako bi na mesto represije poradili na progresivnim merama saobracajne kulture siguran sam da stanje ne bi bilo kao sto je sada. Dakle, novi zakon o saobracaju je trebao da iza sebe ima OZBILJNE STUDIJE, a ne pausalne predpostavke zasnovane na uporednom pravu ali ne i na proracunima.

Aleksandar

pre 12 godina

Je l' moze da se definise ovo `za pravna lica` malo bolje? Znaci firma kupi automobil nekom svom zaposlenom umesto da mu placa markicu, taksi ili sta vec, posto mozda isti dolazi iz daleka i tako to, onda taj zaposleni prodje kroz crveno i - op'la - 8000 evra kazne? A firma mu kupila punto koji kosta manje od toga... I ko onda placa tu kaznu? Taj zaposleni kome je to, recimo, dvogodisnja plata? A napravio isti prekrsaj, sa istim kvalifikacijama (B kategorija, znaci ne profi-vozaci) i u istom vozilu kao i neko drugi koji ce platiti 300 evra za to.

Je l' moze neko da objasni ovu nakaradnu logiku? Od trazenja pojasnjenja zasto pravna lica treba da placaju za iste usluge cesto dvostruko davno sam odustao...

Dragan

pre 12 godina

Nije mi jasno po kom osnovu je kazna za pravna lica 10 puta veca od kazne za fizicka lica. Da li automobilom koji je napravio prekrsaj upravlja firma ili nesavesni vozac.

Smilie

pre 12 godina

Dosta oprecnih misljenja. Pa da iznesem i svoje (iako vec duze ne vozim aktivno po Beogradu).

Elem, kolona vozila koja se krece sporijom brzinom - brze predje istu razdaljinu, nego da se voze kreni-stani metodom. Dakle, bolje i 40 km/h konstantno nego 60 km/h pa 5 minuta stajanja.

40 km/h jeste zaista mala brzina, 50 km/h mi je oke. Medjutim, iz mog iskustva, niko ne postuje ni tih 50 km/h, tako da...

Filip

pre 12 godina

Postovani posetioci, nadam se da je uvodjenje kamera jos jedan korak napred ka iskorenjivanju korupcije u policiji.Govorim mozda u ime svih onih koji su kaznjeni za nepocinjeni saobracajni prekrsaj.Naime nije retka praksa da zaustavljanjem u redovnoj kontroli, policajci uzmiu vase podatke, a nakon nekoliko meseci vam stigne kazna za delo koje niti ste pocinili niti ste odgovorni a sve sa parolom "odbio da potpise zapisnik".Naravno sudija za prekrsaje vise veruje policajcima.A ti isti policajci besni sto im niste tutnuli neku crvenu, a i u nedostatku popunjenih kvota sa zapisnicima, vam zagoracaju zivot jer vam sudija presudi oduzimanje vozacke dozvole ili nalozi placanje paprenih kazni.Predlazem da neko ko se razume u pravo osnuje nevladinu organizaciju za sve nas koje su lazno optuzili za krsenje prekrsaja a koji nisu ni pocinjeni.

sasa

pre 12 godina

OK, da ne bude zabune, opste ogranicenje brzine u Beogradu je 80km/h, tako da nemojte da nasedate na policijse fore ( tipa, opste granicenje je 50 km/h) i slicno.
dakle, ukoliko nije znakom regulisano, a veliki deo Beograda to nije, slobodno do 80 km/h, i prolazite bez kazni.
Moze policija da proba da Vas kazni, ali po ZOBS-u nije u pravu.

memorija

pre 12 godina

za Vladu-Nisi u pravu. Visnjicka ulica je ulica koja se nalazi u naseljenom mestu. Opste ogranicenje u naseljenom mestu je 50 km/h, znaci ako ti pise 40 km/h, ides do 40, isto tako ako stoji znak 80 km/h, ides do 80, ali samo ako ima znaka. Inace, gde ga nema, ne smes preko 50 km/h u celom Beogradu. Mislim da je najbolje da tom ulicom provezes oko 80 na sat, posle tog semafora gde nema znaka, a kad te zaustavi plavi cika ti mu objasni tako kako si ovde, pa da vidis sta ce da ti kaze. Zato se ljudi i bune, jer izmedju ostalih nedoumica nije jasno gde se zavrsavaju naseljena mesta.

Shankly

pre 12 godina

@(najgori zakon) pesaci stoje i "bleje" ne zato sto ne znaju dal su dosli il su posli, vec zato sto (barem ja) nisu sigurni da li ce baja za volanom upste da stane ili ce da te zgazi ko zeca. Jos ti i opsuje kad krenes, a on jadan mora da prikoci da te pusti.

Kengur

pre 12 godina

Zivim u australiji I bas se bavim ovim kamerama koje u bgu sada postavljaju vise od 5 god. Prvo, kaznes se dostavljaju obicnom postom bez ikakvih potpisa itd. Drugo, kazu morate da platite. Drzava viktorija u australiji je jedna od vodecih u svetu sto se kamera tice. U melburnu ima preko 300 takvih kamera. Ukoliko dobijete kaznu morate da je platite....sem ako ne znate "cake" i rupe u zakonu. Sve jedno ovo sto se slanja kazne tice nije jedna od tih "caka" i nemojte sebi da dozvolite da ne platite kaznu jer ako je ne platite idete na sud. Na sudu od prilike 95 posto slucajeva se zavrsi u korist tuzioca odnosno drzve jer jednostavno ovi sistemi ili kamere imaju vise od jednog nacina da mere i dokazu brzinu, tako da ako dobijete kaznu, budite skoro sasvim sigurni da ste napravili prekrsaj. Bas me zanima kako ce se dalje odvijati ovo sa kamerama u srbiji.

EU

pre 12 godina

Pa gospodo, evo da se malo utesite...
U Belgiji (centar Europe, jel...) u vecini gradova u samomom gradksom jezgru (recimo krug dvojke) ogranicenje je 30km/h.
I niko se ne buni (osim mene ali i ja sam "legao na rudu" od skoro).

EU agenda planira, (predlozeno, razmatrano i definitivno usvojeno pre lesec-mesecipo dana) da u centrima (koji su ponekad vrlo veliki prostorno gledani) svih EU gradova do 2050 bude definitivno zabranjen automobilski saobracaj.

Pa eto, privikavajte se polako...

Shankly

pre 12 godina

@(najgori zakon) pesaci stoje i "bleje" ne zato sto ne znaju dal su dosli il su posli, vec zato sto (barem ja) nisu sigurni da li ce baja za volanom upste da stane ili ce da te zgazi ko zeca. Jos ti i opsuje kad krenes, a on jadan mora da prikoci da te pusti.

memorija

pre 12 godina

za Vladu-Nisi u pravu. Visnjicka ulica je ulica koja se nalazi u naseljenom mestu. Opste ogranicenje u naseljenom mestu je 50 km/h, znaci ako ti pise 40 km/h, ides do 40, isto tako ako stoji znak 80 km/h, ides do 80, ali samo ako ima znaka. Inace, gde ga nema, ne smes preko 50 km/h u celom Beogradu. Mislim da je najbolje da tom ulicom provezes oko 80 na sat, posle tog semafora gde nema znaka, a kad te zaustavi plavi cika ti mu objasni tako kako si ovde, pa da vidis sta ce da ti kaze. Zato se ljudi i bune, jer izmedju ostalih nedoumica nije jasno gde se zavrsavaju naseljena mesta.

vlada

pre 12 godina

"Primer je Višnjička ulica gde je dozvoljeno voziti najviše 40 kilometara na sat iako duž nje nema ni kuća ni zgrada. "

ajmo malo upoznavanja sa pravilima saobraćaja gospodo!
dakle kada idete višnjičkom, jeste ograničenje 40, ali kada prođete semafor na raskrsnici sa Ulicom Vojvode Micka nema ponovljenog znaka za ograničenje 40, te odatele možete da vozite 50!
nisam sto posto siguran ali mislim da je tako, ako posle te raskrnice i ima ograničenje 40 onda posle sledeće raskrsnice nema ograničenja! uglavnom ljudi obnovite saob propise da ne mogu da vas šišaju kao ovce. inače ja ću višnjičkom ići kao što sam i do sada 60-70 ne pada mi na pamet da tuda milim 40 na sat!
ja hoću da poštujem propise ali ne želim da neko vređa moju inteligenciju sa tako banalnim i glupavim ograničenjima...

sasa

pre 12 godina

OK, da ne bude zabune, opste ogranicenje brzine u Beogradu je 80km/h, tako da nemojte da nasedate na policijse fore ( tipa, opste granicenje je 50 km/h) i slicno.
dakle, ukoliko nije znakom regulisano, a veliki deo Beograda to nije, slobodno do 80 km/h, i prolazite bez kazni.
Moze policija da proba da Vas kazni, ali po ZOBS-u nije u pravu.

Smilie

pre 12 godina

Dosta oprecnih misljenja. Pa da iznesem i svoje (iako vec duze ne vozim aktivno po Beogradu).

Elem, kolona vozila koja se krece sporijom brzinom - brze predje istu razdaljinu, nego da se voze kreni-stani metodom. Dakle, bolje i 40 km/h konstantno nego 60 km/h pa 5 minuta stajanja.

40 km/h jeste zaista mala brzina, 50 km/h mi je oke. Medjutim, iz mog iskustva, niko ne postuje ni tih 50 km/h, tako da...

Jah

pre 12 godina

Nigde nije napisano dal ce na mestima gde su postavljene kamere biti znakovi koji pokazuju da tu kamere snimaju, posto u protivnom to ugrozava nasu privatnost. Svuda u svetu gde je stavljena kamera je stavljen i znak da je tu kamera i da snima. Tako da ako se par pamentih ljudi odluci da kad dobiju kazne, sude drzavu i to u Evropskoj uniji (znam, moraju da se cimaju, i pri tome da imaju para) sve bi izaslo na trosak drzave. Ovo je kriminal, veliki brat nas gleda.

бт

pre 12 godina

У свему овоме законодавац је превидео да нико не мора да плати казну која му није уручена. Слање обичном поштом није доказ да је неко примио казну осим ако му пошиљка није ручно уручена а прималац потписао пријемницу. У Канади (а вероватно и другим земљама) управо из овог разлога овакве пошиљке се не уручују обичном поштом већ курирском службом, при чему курир мора лично да вам уручи пошиљку. Дакле, ко неће да плати казну може једноставно да игнорише овакве пошиљке.

Kengur

pre 12 godina

Zivim u australiji I bas se bavim ovim kamerama koje u bgu sada postavljaju vise od 5 god. Prvo, kaznes se dostavljaju obicnom postom bez ikakvih potpisa itd. Drugo, kazu morate da platite. Drzava viktorija u australiji je jedna od vodecih u svetu sto se kamera tice. U melburnu ima preko 300 takvih kamera. Ukoliko dobijete kaznu morate da je platite....sem ako ne znate "cake" i rupe u zakonu. Sve jedno ovo sto se slanja kazne tice nije jedna od tih "caka" i nemojte sebi da dozvolite da ne platite kaznu jer ako je ne platite idete na sud. Na sudu od prilike 95 posto slucajeva se zavrsi u korist tuzioca odnosno drzve jer jednostavno ovi sistemi ili kamere imaju vise od jednog nacina da mere i dokazu brzinu, tako da ako dobijete kaznu, budite skoro sasvim sigurni da ste napravili prekrsaj. Bas me zanima kako ce se dalje odvijati ovo sa kamerama u srbiji.

anti-malware

pre 12 godina

@ (бт, 1. jun 2011 11:23): Nisi u pravu. Nakon nekoliko pokusaja dostave, kazna/obavestenje se "kaci" na oglasnu tablu SUPa/Suda i smatras se obavestenim. Ako ne platis u predvidjenom roku - dolazi patrola i vodi te kod sudije, pa pritvor pa zatvor.

Александар

pre 12 godina

ОК, камере и све то. Али прво треба променити гомилу ограничења по граду. Шта значе ограничења од 40-50 на сат на правцима са три траке?? 21. век, а ми треба на правцима да возимо трећом брзином? Ако неко може стручно да да неко разумно објашњење и који је разлог тих ограничења (осим чашћавање "колега" у плавом)?

Bane NS

pre 12 godina

Podržavam ovu akciju u pogledu ponašanja vozača na prometnim raskrsnicama u smislu prolaska na crveno svetlo, nepropuštanja pešaka, zaustavljanje u raskrsnici i ostalo i donekle za vožnju žutom trakom. Za prekoračenje brzine totalno ne podržavam pogotovo ukoliko se bude rigorozno sprovodilo gde pod rigoroznim sprovođenjem podrazumevam ukoliko se bude koristilo kao kada saobraćajna patrola pravi sačekušu i krije se iza grmlja na mestima sa najnelogičnijim ograničenjima kako bi vas uhvatila sa 5-10 km/h više od dozvoljenog. Znači većina bulevara u gradu ima ograničenje 40km/h i stvaraju se kolapsi, pametno bi bilo da se utvrdi neki prag tolerancije kojeg se recimo pridržavaju presretači na autoputevima koji vas uprkos ograničenju od 120 km/h ne diraju do 140 km/h. Znači ukoliko bi se u gradu tolerisalo do 60 km/h na mestima koja su saobraćajnim znacima ograničena manje (izuzev zona škole) koliko je neko uopšteno ograničenje za naseljeno mesto onda nemam ništa protiv da kamere hvataju one koji bulevarom jurcaju 100 km/h, ali nešto sumljam da će biti tako.

neka, neka

pre 12 godina

"...pokazao šta može da se očekuje kada građani počnu dosledno da poštuju ograničenja brzine i neulazak u žute trake."

Ne brkajte babe i zabe - besmislena ogranicenja su jedno, a postovanje zutih traka nesto sasvim drugo. Za razliku od prvog, gde svako od nas moze navesti bar 5-6 besmislenih ogranicenja brzine, ili ogranicenja koja su postavljena zbog radova na putu, a zatim ostala trajno, ipak su sute trake nesto sto treba da postoji. Ukoliko neko zna gde postoje zute trake i ima razlog zasto smatra da je to pogresno, neka napise.

Pancevac-Fandjo

pre 12 godina

40 km/h, 50 km/h, 40 km/h ??? Od sada, kada dodjem u Bg. vozim 30 na sat a Beogradjani neka trube svojoj policiji i onima koji su pisali novi ZOBS i predvideli kazne vece nego u Nemackoj, a ne meni !!!!

na ivici zivaca

pre 12 godina

Pre neki dan u bulevaru kralja Aleksandra saobracajci zaustave momka zbog neupaljenog svetla, momak izadje iz kola, ispod majice izvuce policijsku znacku, saobracajac ga lepo pozdravi momak sedne u kola i nastavi sa voznjom. Za njih ne vaze kamere, pravila, zakoni...samo za nas gologuziju...
U Ustanickoj ulici koja vise zasluzuje da bude bulevar nego sto je to bulevar kralja Aleksandra, ogranicenje 40...pa biciklom idem 40...
Ova nova ogranicenja brzine su samo prebacivanje odgovornosti nadleznih na one koji ni malo nisu odgovorni sto u gradu vlada saobracajni kolaps, sto su raskrsnice nepregledne, sto treba da se pretplatim na mehanicara jer ulica kojom moram svaki dan da prodjem vise lici na oranicu nego na ulicu (vecina nadleznih je verovatno i dosla u Beograd sa neke oranice), sto u 2011. i dalje razmatramo da li nam treba jos jedan tramvaj (laki metro) ili pravi metro, sto gradskim prevozom krstare uniformisani uterivaci dugova, sto se autobusima bez klimatizacije vozimo kao stoka, sto izmedju Novog i starog Beograda funkcionise 0.5 mostova na 2 miliona ljudi, sto obnova mosta traje kao zidanje novog, sto se gazela tretira kao auto put (wtf???) iako za vreme koje mi je potrebno da predjem preko gazele mogu da stignem do Novog Sada, itd...spisak neogranicen, slobodno nastavite...
Naravno lakse je kaznjavati nego uraditi nesto kako treba, tako da ce na kraju godine statistika pokazati kako smo bezbedniji u saobracaju...a to sto saobracaj zapravo ne funkcionise, nema veze...

najgori zakon

pre 12 godina

Sto se pesaka tice i tu ima nepoznanica ! Znaci svaki pesak koji stoji i bleji a ima dosta takvih kod pesackih prelaza jer nisu sigurni jel su dosli ili posli mogu da nekog posalju u zatvor! Jer po ovom zakonu ako i stoji ti si duzan da stanes ! Ili da nicim izazvan naglo izleti na ulicu gde je pesacki to nema kome se nije desilo! Isto tako meni se jos pre par godina desilo da mi je covek ali bukvalno skocio na kola panduri dojurili napali me da sam hteo da ga zgazim ali na kraju je ovaj idiot priznao da je namerno skocio ! Da nije ja bi jos tad robijao nevin!
A sto se tice ogranicenja neka su stvarno besmislena a neka je skoro pa nemoguce ispostovati jer se automobili gase kad bi se islo tih misticnih 20 km kod skola nekih kod kojih su postavljeni ! Znam za 30 ali dvadeset to nisam znao da postoji u zakonu tj propisima!
Isto tako iz proverenih izvora znam da su svi ti aparati-kamere bazdarene da snimaju na plus jedan kilometar od dozvoljenog i postavljam pitanje zar nije opasno ako vozaci vise gledaju u instrument tablu nego kuda voze jer su u strahu od kazni i prekoracenja plus jedan km! Sistem je automatski i nema provere od strane pandura vec on snimi posalje kompjuter ostampa a ovi posalju! Isto tako kako da znamo da je njihov pozavac brzine tacan a ne nas ! Nek mi neko dokaze da su pokazivaci brzine u svim kolima sto posto tacni i da nemaju oscilacije od minus plus 3 kmh

Nemanja

pre 12 godina

Pa na Avalskom drumu (Bulevar oslobodjenja) je dozvoljena brzina 40 km/h i tu se, kad god fali para u budzetu, nacrtaju policajci koji naplacuju kazne (znam dosta i slucajeva gde su oduzete dozvole zbog brzine od 80 km/h). I ok je smanjiti brzinu kod FON-a npr. ali je smesno voziti 40 vecim delom puta kad je tu realna brzina oko 70km/h jer vecim delom prolazite kroz sumu (bar u delu od Autokomande ka Banjici). Ovim ce postici samo zagusenje u saobracaju koje je vec ovako preveliko! Bolje da su resili guzve i prepravili smesna ogranicenja na nivou 60-tih godina proslog veka, pa da vidite kako ce se smanjiti saobracajne nesrece jer ovako ljudi gube zivce a onda naprave svakakve uslove. Ali ova drzava misli samo na punjenje praznog budzeta...

sonebg

pre 12 godina

Prvo MORAJU da postave obavestenje o nailasku na radar kameru. Drugo Beograd nema infrastrukturu da se vozi 40km. I sada u spicu kroz Kneza Milosa se ide 60-70 deo od sina ka gazeli a guzva se pravi od Takovske.Sta ce sada biti mogu da zamislim. Crveno svetlo je OK ali zuto je najveca glupost koju sam cuo. Zakon zabranjuje naglo kocenje a sada me drugi deo njega tera da to radim. Svaki dan vec 16god idem na posao istom trasom i nikada nisam platio kaznu a sada mogu i u zatvor da odem umesto na posao. Samo da dodam da retko gde osim na auto putu prelazim 70-80

smuki

pre 12 godina

@ Александар
Ogranicenje od 50 kmh je uvedeno zato sto je 5 puta veca sansa da prezivi udaren pesak od strane auta koje se je kretalo 50 kmh od 60 kmh. Ali slazem se da su neka ogranicenja, pogotova ona na bulevarima od 30-40 kmh zaista nepotrebna osim u slucaju ako su skole i obdanista u blizini.

Nikola

pre 12 godina

Vozac sam i svakodnevno se u saobracaju susrecem sa ogromnim brojem bahatih vozaca. Nazalost, mnogo je argumenata na strani ljudi koji zastupaju tezu da su sve nove mere preduzete od strane Uprave saobracajne policije prisutne iskljucivo radi popune budzeta i mnogo je cinjenica koje ukazuju da su u tome, nazalost, potpuno upravu. Dacu mali primer. Zivim na Dorcolu i svaki dan vozim Dunavskom ulicom. Na uglu Dunavske ulice i Dobracine vec duze vreme stoji pakrirana kolona trolejbusa, od kojih je poslednja (prva) pakrirana NA SRED PESACKOG PRELAZA! Ovako parkirano vozilo, posebno ako imamo u vidu cinjenicu da je u pitanju trolejbus, sprecava normalno odvijanje saobracaja i izuzetno je nebezbedno iz vise razloga. Kao prvo, nalazi se na sred pesackog prelaza, pa pesaci isti ne mogu da predju po pravilu. Drugo, kada se vozila krecu, ne mogu da primete pesaka koji je mozda zapoceo prelazak ulice iza trolejbusa. Trece, pri ukljucivanju iz Dobracine ulice u Dunavsku, vozac nema apsolutno nikakvu preglednost pa se ukljucuje u saobracaj kao da igra ruski rulet. Sve to sam izneo policijskom sluzbeniku na dezurnom telefonu Uprave saobracajne policije koji je bio izuzetno nezainteresovan i koji mi je rekao da ce oni poslati patrolu ali da bi najbolje bilo da zovem GSP i da se DOGOVORIM OKO TOGA SA NJIMA! Zakljucak je jednostavan, ne smeju da diraju GSP. Selektivna i pristrasna primena svakog zakona, a narocito zakona iz oblasti bezbednosti saobracaja, po mom skromnom uverenju, izuzetno je opasna. Toliko.

Aleksandar

pre 12 godina

Je l' moze da se definise ovo `za pravna lica` malo bolje? Znaci firma kupi automobil nekom svom zaposlenom umesto da mu placa markicu, taksi ili sta vec, posto mozda isti dolazi iz daleka i tako to, onda taj zaposleni prodje kroz crveno i - op'la - 8000 evra kazne? A firma mu kupila punto koji kosta manje od toga... I ko onda placa tu kaznu? Taj zaposleni kome je to, recimo, dvogodisnja plata? A napravio isti prekrsaj, sa istim kvalifikacijama (B kategorija, znaci ne profi-vozaci) i u istom vozilu kao i neko drugi koji ce platiti 300 evra za to.

Je l' moze neko da objasni ovu nakaradnu logiku? Od trazenja pojasnjenja zasto pravna lica treba da placaju za iste usluge cesto dvostruko davno sam odustao...

i jos nesto

pre 12 godina

Neko je rekao da se u razlici brzine od 50 do 60 km/h broj povredjenih/nastradalih povecava 5 puta.
Isti je princip i kod povecanja od 40 na 50 km/h ali to ne znaci da vozila treba da stoje vec da se naucimo saobracajnoj kulturi i ne trcimo na crveno svetlo, ne prelazimo ulicu van pesackog prelaza, i kao po starom obicaju koji su nas ucili pre 20 godina pre stupanaj na kolovoznu/saobracajnu traku prvo pogledamo levo pa desno i nakon sto utvrdimo da nas je vozac video i da postoji mogucnost reagovanja na istu stupimo. Ako poslusate zakone fizike i pri brzini od 20 km/h vozilo tesko preko 1.000 kg moze nanati ozbiljne povrede i iste zavise od konstitucije vozaca, pesaka i sl. takodje, ne zaboravite da ABS koji je sada na vecini vozila znatno skracuje zaustavni put nego na starijim vozilima koji su bez njega, vazdusni jastuci u velikom broju smanjuju broj povreda i sl..... Takodje da saobracajne skole nauce buduce vozace da retrovizori ne sluze za popravljanje sminke, naocara, cackanje nosa i posmatranje zuba da li je nesto ostalo izmedju ili ne vec da bi se pratilo stanje saobracaja iza vozila. Ja nailazim na auto skole i sa novim zakonom gde se kandidat okrece da vidi da li mu neko nailazi odnosno da li moze da se prestroji i obidje ili krene u preticanje. Takodje pre nekih 20 godina mi smo padali ako udjemo u vozilo i ne podesimo retrovizore i visinu sedista i sl. Stavrno mi je muka.
Prestanite da kvazi experti daju objasnjenja na nov zakon o saobracaju kao i da budu clanovi radnih grupa, savetodavnih tela i sl. Ako nemamo koga da pitamo da li nam nesto valja ili ne bolje da ne pitamo ni njih!!!!!!!!!! Jel sve sto kazu je uvredljivo!!!!!!!!! Uvredljivo za bilo koga ko je sebi i dalje dozvolio taj luksuz da razmislja svojom glavom!!!!!!!!!!!!1

joca

pre 12 godina

konachno je negde objavljena sushtine ove shpijunaze.
mislim na drugi deo texsta.
ova ogranichenja je smislio neko ko u zivotu nije seo za volan.
ili neki zlikovac koji namerno hoce da izazove kolaps.

pera

pre 12 godina

Jedno pitanje: Kada se ide iz Pančeva za Bgd: gde počinje Beograd(znači tabla sa imenom mesta, po propisu)- pre Pančevačkog mosta, ili posle, i koje je ograničenje brzine na mostu:50, 60 ili 80?

Dejan

pre 12 godina

Kazne su nenormalno visoke, kad podignu plate kao u EU, onda mogu i kazne.. a kazne za firme su tek nenormalne - 1000€ min kazna !??!??
Možda je to Delti OK, ali maloj firmi sa jednim autom je to nokaut.
Misilim da su isti oni neozbuljni ljudi koji su napravili tablice sa ČĆ sada doneli i odluku o nenormalnim kaznama.. nije poenta u njima, oni modu da stave kaznu i 1.000.000€, poenta je da li ima neko da li postoji neki zaštitinik građana da ih u tim ludostima spreči !?

posmatrač

pre 12 godina

Da ne bude zabune i panike. Nisu svih 60 kamera osposobljene da mere prekoračenje brzine. Većina ih je za kontrolu protoka saobraćaja, a onih kamera koje šalju kazne za pomenute prekršaje ima oko 16. Uglavnom su vidljive, na nekakvim konzolama, i na sebi imaju optiku i mali radar. A ima i onih većih kao npr. na raskrsnici Starine Novaka i Cvijićeve koja beleži prolazak kroz crveno svetlo i meri prekoračenje brzine po drugom principu (nije radar, nego dva senzora u asfaltu).

A37

pre 12 godina

Sve je to lepo ali zasto semafori nisu uskladjeni za 50 km/h vec je jos uvek zeleni talas na 60 km/h (tamo gde je tako podeseno)? Mislim da nece biti slikanja do izbora... Klimaju se stolice i mislim da im nece biti pametno da udare i na ovaj nacin... Danas sam prosao zutom trakom od Sava Centra pored ELP pumpe do iskljucenja posto sam procenio da nije bilo pametno upadati dosta brzima u traku (sa mojom azdajom od 1.2l)... Ako stigne kazna znamo da stizu :)

Srecko

pre 12 godina

Evo, baš danas kada su počeli da slikaju, desio mi se baksuzluk. Ustvari, po meni je u pitanju brljotina ovih što šteluju semafore,
ali mislim da ću ja platiti ceh. Elem, šta se desilo. Išao sam Cvijićevom od 29. Novembra (ili kako je sada zovu Bul. Despota Stefana) prema Zvezdari i približavao se raskrsnici sa Zdravka Čelara, gde postoje najmanje 3 kamere koje slikaju i snimaju sve živo. Idem 40 na sat pošto znam da je to ograničinje. Semafor mi je otvoren. Kada sam stigao na 2m od semafora pali se žuto, bez ikakvih upozorenja (nema trepćuće zeleno), u momentu shvatim da ako legnem na kočnicu da će se kola iza mene skucati u mene. Nesto blaze prikočim i završim na sred pešačkog prelaza. Naravno, kamera me je lepo izškljocala. Pa sad ti poštuj saobraćajne znake, i plaćaj kazne. Jedina svrha ove drzave je da pljačka i tlači svoje gradjane.
Primedba br. 2.
Ako slučajno idete Ustaničkom u ranim jutarnjim časovima od Dušanovca prema Specijalnom Sudu, a dan je sunčan. Nepostoje teorijske šanse da provalite da li je semafor koga snima kamera upaljen ili ugašen i koje je svetlo upaljeno. A da ne spominjem što je tu zvanično ograničenje 40.

I naravno šlag na tortu je vest da panduri kontrolišu kamere, tj. koja kola će biti kažnjena, a koja ne. Umesto da to radi automatizovani sistem, pa da ne bude ni po babu ni po stričevima. Opet Mito Bekrijo i Korupcija. Strašno.

sone

pre 12 godina

granicenje od 50 kmh je uvedeno zato sto je 5 puta veca sansa da prezivi udaren pesak od strane auta koje se je kretalo 50 kmh od 60 kmh.

A sta ce pesak na putu van obelezenog mesta???
A ovi gastarbajteri sto kao nas teraju da se privikavamo dobro znaju da je recimo u Austriji svaki metar ubrzan maximalno. Ima mesta gde je 30 (zona 30) Ali ima i u samom gradu 70. Mislim da nigde nema vise znakova prestanak ogranicenja i zabrana nego kod njih

Zorann

pre 12 godina

Nije ovde bas sve kako treba. Da li je bas samo brzina preduslov za saobracajnu nesrecu? Da li ce kamere snimati i kaznjavati i one koji se prestroje u traku za skretanje u levo, a kada se upali zeleno, odu pravo? Da li ce snimati i kaznjavati i one koji su zaboravili da na autu postoji ...zmigavac. Stojite "ko ludak" na raskrsnici, hocete da skrenete levo i cekate vozilo koje ide ka vama, cekate da ga propustite, jer nicim ne pokazuje da nece produziti-pravo, kad...po ulasku u raskrsnicu, on skrene...levo!
I ovo gore navedeno su prekrsaji, a interesuje me ko ih je svrstao u grupu "i nisu neki"? Pa dete ne vaspitavate sa 15-16 godina. Tada je vec kasno! Vaspitava se od rodjenja. Tako i saobracajni prekrsaji. Po meni, nema "malih" i "velikih". Kada bi se kaznjavalo i za skretanje bez migavca i za pogresno prestrojavanje, tada bi svest vozaca reagovala pre nego sto stigne do 80 ili 90 km/h u gradu.
A da ima nelogicnih znakova ogranicenja u gradu Beogradu, potpuno se slazem sa svima koji to tvre. I ne mogu se oteti utisku da su tu postavljeni da bi popunili budzet, ali...licni!

zabrinuti građanin

pre 12 godina

Mislim da pošto smo tako željni da uđemo u evropu onda treba da usvojimo i malo njihovog zdravog razuma, a ne samo strogu politiku kažnjavanja ( tačkice i zatvro za saobraćajne prekršaje). Naime u par evropskih gradova imate znakove za ograničenje brzine koji se manjaju u zavisnosti od gustine saobraćaja i vremenskih uslova. Tako na primer svugde gde imate u jednom pravcu 2 ili više traka a nema nikakvog odvajanja ili raskrsnica u desnoj traci je dozvoljena brzina 70 kilometara na sat a kada pada kiša i kada je velika gužva tada se brzina smanjuje na 30,40,50 km/h u zavisnosti od toga kako sistem proceni da je najbezbednije a opet najbrže. Po meni ovo je čist pokušaj države da namakne još para u budžet jer su nesposobni da naprave pravi poslovni ambijent.
U prilog mojoj tvrdnji ide i pitanje: Koliko puta vas je iznenadilo ZUTO svetlo na semaforu? jer zeleno svetlo nije treptalo (naravno da ste prošli kroz ZUTO jer vi ste vozili po ograničenju od 50km/h i da ste počeli da kočite stali bi u sred raskrsnice.
Drugo pitanje za nadležne zašto neki semafori daju znak za promenu iz zelenog u žuto tako što trepću 2 puta neki 3 a pre neki dan sam na jednoj raskrsnici izbrojao i 4 puta a opet kod Hotela Jugoslavija nije ni jednom trepnulo ( predpostavljam da je baš na tom semaforu kamera, ali nisam siguran).
I za kraj pitanje za sve građane zašto mi dozvoljavamo da se nad nama iživljavaju političari koji po gradovima idu 70+ km/h samo zato što im se može jer oni su bitni a u stopu ih prati i ruka zakona naša "narodna milicija" koja čast izuzecima svakodnevno krši saobraćajne propise počevši od vezivanja pojasa i upaljenih oborenih svetala pa do maestralne vožnje jednosmernim ulicama brzinom većom od 80km/h (slobodna procena) bez rotacije.

Naj iskrenije sam zabrinut za sve nas, kuda li nas vodi ova politička elita!

Filip

pre 12 godina

Postovani posetioci, nadam se da je uvodjenje kamera jos jedan korak napred ka iskorenjivanju korupcije u policiji.Govorim mozda u ime svih onih koji su kaznjeni za nepocinjeni saobracajni prekrsaj.Naime nije retka praksa da zaustavljanjem u redovnoj kontroli, policajci uzmiu vase podatke, a nakon nekoliko meseci vam stigne kazna za delo koje niti ste pocinili niti ste odgovorni a sve sa parolom "odbio da potpise zapisnik".Naravno sudija za prekrsaje vise veruje policajcima.A ti isti policajci besni sto im niste tutnuli neku crvenu, a i u nedostatku popunjenih kvota sa zapisnicima, vam zagoracaju zivot jer vam sudija presudi oduzimanje vozacke dozvole ili nalozi placanje paprenih kazni.Predlazem da neko ko se razume u pravo osnuje nevladinu organizaciju za sve nas koje su lazno optuzili za krsenje prekrsaja a koji nisu ni pocinjeni.

Dejan

pre 12 godina

Nije problem u propisima, realno i vozači su često bahati, ali je problem u tome ko ih donosi, sprovodi i sankcioniše prekršaje. Svi znamo da je suština saobraćajnih propisa od ove nakaradne vlasti u dranju naroda u popunjavanju pandurskih džepova i budžeta, a ne ono što bi trebalo da bude-bezbedan saobraćaj za sve.

DablBabl

pre 12 godina

Zanima me ako neko zna, redakcija ili čitaoci, kako ide kada slikaju službeni automobil koji je pritom registrovan na lizing kuću?

Progresivno/represivno

pre 12 godina

Mali dodatak koji znaci, Belgija ima 344 stanovnika po kilometru kvadratnom, Srbija po dostupnim podacima ima 115 stanovnika po kilometru kvadratno i to moze biti jedan od razloga uvodjenja veceg broja represivnih mera koje se ticu saobracaja i smanjenja brzine. Treba imati na umu da se svaki zakon treba kreirati i upodobljavati na osnovu geopolitickih, ekonomskih, socijalnih, klimatskih i drugih predpostavki, a ne na suvoparnoj proceni tzv strucnjaka i principima resavske skole. Ali nemojmo o tome. Licno ne verujem u represivne mere iako vlada misljenje da u Srbiji nista ne moze da deluje bez represije. To je nauceni model ponasanja, kao kada dete odrasta u porodici nasilnika, gde preuzima model koji vidi. Dakle ako bi na mesto represije poradili na progresivnim merama saobracajne kulture siguran sam da stanje ne bi bilo kao sto je sada. Dakle, novi zakon o saobracaju je trebao da iza sebe ima OZBILJNE STUDIJE, a ne pausalne predpostavke zasnovane na uporednom pravu ali ne i na proracunima.

бт

pre 12 godina

@anti-malware
Хоћеш да кажеш да је сваки грађанин у обавези да повремено обиђе сваки МУП/Суд и провери да му се име не налази на некој од њихових огласних табли? И то у сваком месту у Србији кроз које је прошао а у коме се налазе камере? И следи притвор/затвор за оне који то не чине?

Dragan

pre 12 godina

Nije mi jasno po kom osnovu je kazna za pravna lica 10 puta veca od kazne za fizicka lica. Da li automobilom koji je napravio prekrsaj upravlja firma ili nesavesni vozac.