Automobili

Sreda, 13.02.2013.

15:11

16.000 km Pandom kroz Afriku

Britanci Filip Jang (Philip Young) i Pol Brejs (Paul Brace) prevalili su razdaljinu od Kejp Tauna do Londona za rekordnih 10 dana 13 sati i 28 minuta, vozeći FIAT Pandu najnovije generacije.

Izvor: B92

Default images

Putovanje kroz Afriku organizovano je u humanitarne svrhe kako bi se prikupio novac za dobrotvornu organizaciju Farm Africa. Dvojica avanturista krenuli su na putu dug 10.000 milja (preko 16.000 kilometara) 1. februara iz južnoafričkog Kejp Tauna, da bi u London stigli u ponedeljak 11. februara.

Pre polaska oni su zacrtali cilj da svakog dana pređu 1.000 milja (oko 1.600 km), pri prosečnoj brzini od 65 km/h, kako bi uspeli da čitav put prevale za manje od 11 dana.
Umesto nekog velikog SUV modela, za prevozno sredstvo izabrali su FIAT Pandu sa 0.9 litarskim benzinskimTwinAir motorom.

Mali gradski automobil modifikovan je u odnosu na standardnu verziju dodavanjem još jednog rezervoara i dva rezervna točka. Izvršena su ojačanja na oslanjanju, dok je podvozje dodatno zaštićeno od fizičkih oštećenja.

U kabinu je pored vozačevog sedišta ugrađen priručni dušek, kako bi se jedan od vozača odmarao dok drugi upravlja automobilom.
"Izabrali smo ovaj automobil zbog toga što je lagan i ekonomičan", rekao je Jang nakon završetka putovanja.

"Put je bio nezaboravan, trasa veoma opasna, a vrućine često nepodnošljive. Ipak, naša Panda izdržala je sve napore", dodao je on.

Tokom svog putovanja Filip i Pol provezli su se kroz Južnu Afriku, Bocvanu, Zambiju, Tanzaniju, Keniju, Etiopiju, Sudan, Egipat, Libiju i Tunis, da bi nakon prelaska Mediterana nastavili vožnju kroz Italiju i Francusku, sve do cilja u londonskom Hajd parku.

Vozili smo: FIAT Panda 1.2 Lounge.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: