Najveća kazna iznosi 3,8 plate

Najveća novčana kazna za saobraćajne prekršaje kod nas iznosi 150 000 dinara. Taj iznos se plaća za najteže prekrašaje, pod uslovom da prekršilac izazvao i saobraćajnu nesreću.

Automobili

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.11.2011.

11:14

Default images

Po odnosu najviše kazne i prosečne plate, koja je kod nas 38 763 dinara, Srbija je slična Italiji.

U Italiji su, na primer, potrebne četiri prosečne mesečne plate za najskuplju kaznu, međutim, Italijani pomenuti cenovnik primenjuju samo za prestupe noću, a danju su kazne za trećinu niže.

Vozači koji naprave saobraćajni prekršaj najbolji odnos plate i kazne imaju na Islandu - za najteži prekršaj dovoljna je tek petina prosečne plate. U Danskoj je odnos jedan prema jedan.

Zanimljivo je da u se u Finskoj, Norveškoj, Švedskoj i Švajcarskoj kazne za najozbiljnije prekršaje određuju prema visini zarade prekršioca.

Što su veća primanja, veća je i kazna, a policija te podatke saznaje od poreskih organa. U Skandinaviji to nije nikakav problem jer su poreske prijave tamo javno dostupne.

U Češkoj takođe pripremaju promenu zakona kojom bi se kazna određivala stepenasto, u odnosu na visinu primanja. Kako je izjavio tamošnji ministar saobraćaja, obrazloženje je da će se tako "onemogućiti da dobro situirani, agresivni mladi vozači od autoputeva prave divlji zapad“.

Zvuči poznato, zar ne?

Izvor: B92, Novosti

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: