Ford Focus treće generacije

Treća generacija Focusa prikazana na Detroit Motor Showu - nastala je na globalnoj C-platformi, a zanimljivo je da će modeli biti gotovo indentični za sva svetska tržišta.

Automobili

Izvor: B92

Utorak, 12.01.2010.

20:00

Default images

Novi Focus postaje pravi globalni auto - njegova šasija i mehanički sklopovi koristiće se za još 10 različitih modela iz Fordove game do 2012. godine, a prodavaće se u 122 zemlje sveta, čime bi novi Focus mogao postati najprodavaniji model u istoriji kompanije.

Gabariti su ostali skoro isti, ali izgled je potpuno nov - Fodovim kinetičkim dizajnom obuhvaćen je svaki deo automobila.

Najzanimljivije u celoj priči je je to da će svi modeli Focusa, bez obzira na tržište za koje su namenjeni, deliti više od 80% delova, a razlikovaće se samo u malim detaljima, poput dimezija točkova, guma i slično.
Unutrašnjost deluje moderno i vidi se koliko je pažnje posvećeno detaljima.

Kokpit je orijentisan vozaču i njegovim potrebama prilikom vožnje, a na središnjem delu nalazi se veliki, pregledni LCD displej dimenzija 8 inča.

Od motora, na evropskom tržištu biće, između ostalih, ponuđen turbobenzinac 1.6 EcoBoost, koji će zameniti stari dvolitarski i ponuditi bolju ekonomičnost, a paleta Duratorq TDCi common rail turbodizelaša će takođe proći kroz reviziju.
Potvrđen je plan o početku proizvodnje potpuno električne verzije, prvenstveno namenjene američkom tržištu, a to će ujedno biti prvi Fordov komercijalni automobil na baterije.

Na obe strane Atlantika, Ford će ponuditi i šestostepeni manuelni i PowerShift automatski menjač sa dvostrukim kvačilom i šest stepeni prenosa, zadužen za 9% manju potrošnju goriva u odnosu na stari sa četiri stepena prenosa.

I sedan i hatchback će biti lansirani na tržište početkom 2011. godine, istovremeno na američkom i evropskom tržištu, a proizvodiče se u fabrikama u Nemačkoj, Michiganu i Kini, a kasnije i u Španiji i Rusiji.
Prema predviđanjima, očekuje se porast potražnje za atomobile popularnog C-segmenta za 25% na svim svetskim tržištima, što je odlična prilika za Focus, koji bi lako mogao postati najvažniji model, a možda i najprodavaniji Ford svih vremena.

Izvor: Autoklub.hr
Priredio: Bane Vuković


Pogledajte više fotografija treće generacije modela Ford Focus u našoj Galeriji

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

34 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: