Civic Type R dokazao nadmoć: 7:50.63 na Nirburgringu!

Na svetskoj premijeri modela Civic Type R na sajmu automobila u Ženevi, Honda je otkrila da je ovaj automobil tokom testiranja obišao krug dužine 20.8 km na stazi Nürburgring Nordschleife za 7 minuta 50,63 sekunde. Na taj način, novi Civic Type R postao je najbrži serijski model sa prednjim pogonom na ovoj legendarnoj stazi.

Izvor: B92

Sreda, 04.03.2015.

09:45

Default images

Prethodni rekord od 7 minuta 54,36 sekundi, koji je u maju 2014. postavio Renault Megane RS Trophy, popravljen je za skoro 4 sekunde a Civic Type R pokazao je svoju trenutnu nadmoć među sportskim automobilima sa pogonom na prednje točkove.

Novo rekordno vreme zabeležio je razvojni model Civic Type R tokom finalne faze testiranja, takođe u maju 2014. godine, ali je Honda ovaj podatak krila od javnosti dok nije održana premijera produkcijske verzije.

Kako kažu u japanskom proizvođaču, razvojni automobil po performansama identičan je modelu koji ulazi u serijsku proizvodnju.

Pogledajte video snimak rekordnog kruga:



Iz vozila koje je oborilo rekord uklonjeni su neki delovi opreme kao što je klima uređaj, suvozačko sedište i audio oprema, ali je masa automobila bila praktično ista kao kod serijskog modela s obzirom da je iz bezbednosnih razloga ugrađen zaštitni rol-bar kavez.
Tokom vožnje, automobil je koristio 19 inčne alu felne, jedinstvene za ovaj model i pneumatike dimenzija 235/35R19, koji su takođe posebno razvijeni za Civic Type R.

Upravo je rekordni test krug sa vremenom od 7 minuta i 50,63 sekunde bio deo procesa razvoja i testiranja pomenutih pneumatika.

Honda je obećala da će ovo dostignuće potvrditi tako što će kasnije u toku godine poslati serijski Civic Type R na stazu Nürburgring Nordschleife, sa ciljem da postavi novi rekord za serijske automobile na prednji pogon.
Glavni adut Honde Civic Type R je novi 2.0 litarski VTEC turbo-benzinski motor koji razvija 310 ks pri 6.500 obrtaja, kao i 400 Nm obrtnog momenta već pri 2.500 o/min.

Unapređena aerodinamika pomaže motoru da ubrza automobil od 0 do 100 km/h za 5,7 sekundi, omogućavajući maksimalnu brzinu od 270km/h.

Novi Civic Type R u prodajne salone u Evropi stiže na leto 2015.

Aktuelna dešavanja sa ženevskog auto-salona možete pratiti u specijalu Sajam u Ženevi 2015.

Pogledajte fotografije sa sajma automobila u Ženevi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: