Kinezi napravili automobil kojim se upravlja snagom uma

Zahvaljujući grupi naučnika sa jednog kineskog univerziteta, fraza "uključi mozak" dobija potpuno novi smisao - u procesu vožnje automobila.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 10.12.2015.

08:50

Default images
YouTube Screenshot

Istraživački tim Univerziteta Nankai tvrdi da je napravio prvi kineski automobil koji se pokreće i kontroliše pomoću moždanih aktivnosti, prenosi Rojters.

Naučnici na ovom projektu rade već dve godine a tehnologija je razvijena u saradnji sa kineskim proizvođačem automobila Great Wall Motors.

Istraživači su do sada uspeli da snagom uma otključaju i zaključaju automobil, da ga nateraju da se kreće napred i nazad po pravcu, i da ga bezbedno zaustave: Sistem funkcioniše tako što se električni signali iz mozga bežičnim putem prenose do kompjutera u automobilu, koji ih obrađuje i prevodi u konkretne komande, objašnjava profesor Duan Feng sa Univerziteta Nankai.

Feng kaže da je cilj razvijanje metoda vožnje bez pomoći ruku ili nogu a prvobitna ideja za ovaj projekat potekla je iz želje da se osobama sa invaliditetom omogući da samostalno upravljaju automobilom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: