Lexusov skejt zaista leti, ali...

Možda baš i nije praktičan, ali zaista leti - ako se letenjem može smatrati kretanje daske nekoliko centimetara iznad tla. Tako bi se ukratko mogao opisati Lexusov leteći skejt čija je prezentacija priređena u specijalno konstruisanom skejt parku u blizini Barselone.

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 05.08.2015.

10:42

Default images

Mada su skeptici tvrdili da je Leksusov leteći skejt samo marketinški trik, japanski proizvođač ih je demantovao.

Iako je njegova upotrebljivost daleko skromnija od akrobacija iz filma "Povratak u biudućnost", skejt je u stanju da se odlepi od zemlje i da se sa manje ili više uspeha kreće neposredno iznad površine zemlje: Međutim, ako ste posle ovih kadrova pomislili kako ćete i vi jednog dana moći da uživate u vožnji letećim skejtbordom, prevarili ste se.

Na žalost, ovaj skejt je moguće koristiti samo iznad specijalne podloge, s obzirom da je zasnovan na tehnologiji magnetne levitacije (maglev) koja se koristi za pogon superbrzih lebdećih vozova.
Kako kažu u Lexusu, daska dimenzija 920x90x22 mm ima nosivost do 200 kg i lebdi iznad namagnetisane površine zahvaljujući superprovodnicima koji se nalaze unutar skejta.

Da bi se omogućila superprovodljivost, unutrašnjost daske ohlađena je uz pomoć tečnog azota na -197 ° C , zbog čega iz skejta izlazi para.

Lexus je leteći skejt konstruisao u saradnji sa timom nemačkih naučnika iz instituta IFW iz Drezdena i kompanije Evico specijalizovane za maglev tehnologiju.

Pogledajte kako je izgledao njegov razvoj:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: