Toyota za povlačenja vozila u SAD krivi paukove mreže

Toyota je objavila da će pozvati na vanredni servis vlasnike 870.000 vozila, uglavnom iz SAD, zbog problema sa sistemom za klimatizaciju koji mogu da izazovu aktiviranje vazdušnih jastuka. Japanski proizvođač sumnja da je problem nastao zbog paukovih mreža u kanalima klima uređeja.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 18.10.2013.

14:29

Default images

Da i sićušna životinja može da prouzrokuje velike glavobolje pokazuje najnoviji primer Toyote. Ovaj proizvođač istražuje mogućnost da mreže koje pauci pletu u sistemu za klimatizaciju dovode do otežanog oticanja kondenzovane vode, zbog čega može da nastane kratak spoj u sistemu vazdušnih jastuka.

Na instrument tabli bi se u tom slučaju pojavilo upozorenje na problem sa vazdušnim jastucima, a u najgoroj varijanti moglo bi da dođe i do njihovog aktiviranja. Do sada su u SAD zabeležena tri takva slučaja, dok se lampica za upozorenje uključila u 35 automobila. Zajedničko za sva ova vozila bilo je prisustvo paučine u kanalima za klimatizaciju.

U Toyoti još uvek ne mogu sa stoprocentnom sigurnošću da tvrde da su pauci krivi, a u međuvremenu na vanredni servis biće pozvano blizu 900.000 vlasnika vozila ovog proizvođača.

Ovo nije prvi put na pauci izazivaju probleme proizvođačima automobila. Mazda je 2011. bila prinuđena da opozove 52.000 automobila nakon što je utvrđeno da su paukove mreže zapušile ventilacione otvore, što je dovelo do problema sa rezervoarom za gorivo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: