Automobili

Nedelja, 16.04.2023.

11:34

Do stotke za 2 sekunde!? Ova četvorka to može

Sa električnim pogonom, performanse automobila se drastično menjaju, posebno kada je u pitanju ubrzanje. Međutim, jedna benzinac je dokazao da može da im parira.

Izvor:

Do stotke za 2 sekunde!? Ova četvorka to može
Foto: Dodge promo

Dodge je već pokazao kako se prave startni i relativno pristupačni automobili. Tesla je takođe pokazao da može da uradi isto - ponudi izuzetno brz automobil i zadrži četiri sedišta.

A onda su stigli i električni sportisti, blizanci Rimac i Pininfarina, koji su vreme ubrzanja do stotke spustili na manje od dve sekunde.

Tesla Model S Plaid

Tesla Model S je, izuzmemo li onaj prvi Roadster, prvi pravi velikoserijski model Tesle, pravi game-changer na tržištu.

Model je iz godine u godinu poboljšavan, stigle su različite varijante, a onda su Mask i Tesla ponudili nešto nestvarno - verziju Plaid. Automobil, koji se proizvodi više od decenije, dobio je 1020 KS i sposobnost da ubrza do 100 km/h za nešto više od 2 sekunde. Ako pređemo na mph, sprint do 60 mph ili 96 km/h traje 1,99 sekundi.

Neverovatno za limuzinu od pet metara, košta oko 110.000 USD.

Lucid Air Performance

Najozbiljniji Teslin rival je Lucid, a ako ćemo da uporedimo sa performansama Plaida, tu je Lucid Air Performance.

Sve što je rečeno o Tesli važi i za Lucid, ali ovde su vrednosti još bolje, a sa njim i ubrzanje. Najnoviji podaci govore da dostiže 60 milja na sat za 1,89 sekundi.
Foto: Lucid promo
Prve isporuke kreću uskoro, a cena je u ovom slučaju 249.900 USD.

Trenutno najsnažnija opcija u Nemačkoj je Dream Edition sa nešto manje od 1000 KS i cenom od 218.000 evra.

Rimac Nevera/Pininfarina Battista

Foto: Pininfarina promo
O ovim automobilima je sve rečeno. Za razliku od ranije spomenutih, njih će u najboljem slučaju voziti samo 300 srećnika, jer je predviđena proizvodnja po 150 od svakog modela. Ovde je letvica podignuta izuzetno visoko.

Sa pogonom od skoro 2000 KS, ali i početnom cenom od dva miliona evra, ovi automobili dostižu brzinu od 96 km/h za 1,85 sekundi.

Dodge Challenger SRT Demon 170

Foto: Dodge promo
I konačno stižemo do jedinog benzinca. Tačnije, pravi je "alkoholičar" jer vozi na gorivo E85, a tada proizvodi 1039 KS i 1280 Nm.

Ogromna snaga se prenosi isključivo na zadnje točkove, ali ništa jer je Dodge napravio pravo malo tehnološko čudo. Upravo tako, jer će ovaj automobil, ova limuzina i dinosaurus među konkurencijom, dostići 96 km/h za 1,66 sekundi.

I što je još bolje, Demon "cepa" asfalt svih četvrt milje, koih će preći za neverovatnu 8,91 sekundu. I to po ceni od 96.666 USD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

1 d

Podeli: