Svetska premijera: Audi A5 Coupe za 2017. FOTO/VIDEO

Audi je predstavio drugu generaciju, po ocenama mnogih ljubitelja automobila, jednog od najlepših vozila u gami. Da li je novi A5 Coupe dostojan naslednik originalnog modela?

Automobili

Izvor: B92

Petak, 03.06.2016.

11:58

Svetska premijera: Audi A5 Coupe za 2017. FOTO/VIDEO

Na prvi pogled, odlazeći i novi Audi A5 Coupe vizuelno gotovo da se i ne razlikuju. To nije nikakvo iznenađenje kada se zna kakva je politika dizajniranja modela ovog proizvođača. Razlike, naravno, postoje, ali one su u detaljima i finesema.
Iako su silueta automobila i njegove proporcije gotovo nepromenjene, prednji deo dobio je agresivniju notu, zahvaljujući široj maski hladnjaka sa naglašenom šetougaonom formom i zakošenijim farovima. Utisak dinamičnosti i snage automobila pojačan je naborima na haubi, kojih ranije nije bilo.
Razlika između dve generacije manja je kada se A5 Coupe posmatra otpozadi, gde su diskretno promenjeni izgled branika i dizajn stop svetala.

Od vizuelnih razlika, bitinije su one mehaničke, a novi Audi A5 Coupe ih ima na pretek. Druga generacija je postavljena na "MLB evo" mehaničku platformu, što je u startu doprinelo da automobil bude lakši i do 60 kg, iako je duži oko 4,5 cm od prethodnika, a i nešto širi.
Unapređena je i aerodinamika vozila, pa se Audi pohvalio da je sa koeficijentom otpora vazduha koji iznosi 0,25, novi A5 vodeći u svojoj klasi.

U početku, motorizaciju će sačinjavati dva benzinca i tri dizelaša. Osnovna benzinska verzija dobijaće pogon od četvorocilindarskog 2.0 litarskog motora sa 187 ks. Pored njega u ponudi će biti agregat iste zapremnine ali sa 248 "konja".
Bazni dizelaš je četvorocilindarski 2.0 TDI, koji takođe proizvodi 187 ks, a kupci kojima to nije dovoljno moći će da biraju između jednog od dva 3.0 V6 TDI motora - sa 215 ili 268 ks.

Audi je predstavio i novi S5 Coupe. Ovaj model opremljen je 3.0 V6 turbo-benzincem koji razvija 350 ks, a snaga se standardno šalje na sva 4 točka putem quattro pogona. Audi S5 Coupe od 0 do 100 km/h ubrazava za samo 4,7 s.
Što se tiče prenosnih sistema, četvorocilindraši i slabiji 3.0 TDI V6 upareni su sa šestobrzinskim manuelnim menjačem ili opcionim sedmostepenim automatikom sa duplim kvačilom, dok su najsnažniji V6 dizelaš i S5 Coupe standardno opremljeni osmobrzinskim automatskim menjačem.

Quattro pogon biće za početak dostupan kao opcija i na četvorocilindarskim modelima sa manuelnim menjačima.
Audi S5 Coupe
Unutrašnjost je dizajnirana u skladu sa najnovijom generacijom Audijevih modela, pre svega sa novim A4. Tu su neizbežni ekran multimedijalnog sistema, izdvojen na vrhu centralne konzole poput tableta (dijagonale 8,3 inča), digitalni displej umesto klasične analogne istrument table, vizuelno horizontalno povezani ventilacioni otvori, novi volan, podignute komande klime...

Prostor za putnike u kabini je nešto komforniji, zahvaljujući povećanom međuosovinskom rastojanju, od čega će najviše profitirati oni koji sede pozadi.
Audi S5 Coupe
Audi za sada nije objavio detaljne specifikacije, a više podataka očekuje se uoči zvanične sajamske premijere koja će se održati na salonu automobila u Parizu, početkom jeseni.

Nakon toga, počeće prodaja, najpre u Nemačkoj, a zatim i u ostalim zemljama Evrope. Cene će biti saopštene naknadno.

Pogledajte video: Kako vam se dopada novi Audi A5 Coupe i da li je opravdao vaša očekivanja?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: