Tesla korak bliže ka autonomnoj vožnji

Ilon Mask ne zna za predah. U javnosti se još nije stišao žamor nastao posle lansiranja luksuznog električnog krosovera - Modela X, a Tesla Motors već je predstavio apdejt automobilskog softvera na svojim vozilima koji između ostalog sadrži unapređeni auto-pilot.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2015.

09:45

Default images
YouTube Screenshot

Osim što razvija nove modele, kompanija Tesla neprestano usavršava svoje automobile koji se već nalaze na putevima širom sveta. Poboljšanja se uglavnom vrše updejtom softvera, tako da nema potrebe da vlasnik vozila odlazi u ovlašćeni servis.

Najnovija verzija ima oznaku 7.0, a najinteresantnija novost je uvođenje funkcije automatskog upravljanja.

Iako je Tesla još uvek nekoliko godina daleko od potpuno automatizovane vožnje, kompanija se postepeno približava tom cilju.

Apdejt je dostupan kako u novom Modelu X, tako i u svim limuzinama Tesla S koje su proizvedene od oktobra 2014. do danas.
YouTube Screenshot
Auto-pilot koji je predstavljen u jesen 2014. sada dobija još jednu značajnu funkciju.

Osim što sistem zadržava automobil u okvirima saobraćajne trake kojom se kreće i održava bezbedno odstojanje od vozila ispred - sada je u stanju da samostalno promeni saobraćajnu traku i prestroji vozilo u susednu.

Kada je automobil u auto-pilot modu, vozač samo treba da uključi migavac i on će automatski preći u levu ili desnu traku, čim proceni da je to bezbedno, odnosno da u susednoj saobraćajnoj traci nema drugih vozila.
Apdejt omogućava vozačima da se privremeno odmore tokom dužih vožnji, ali oni i dalje ne mogu da se potpuno opuste, već moraju da budu spremni da po potrebi preuzmu volan. Tesla čak preporučuje da se ruke drže na volanu kada je vozilo u auto-pilot modu.

Sistem još uvek nije u stanju da tumači saobraćajne znake ili svetla na semaforu, pa je njegova upotreba u gradu i dalje dosta ograničena.

Na autoputu gde je saobraćaj predvidljiviji sistem je korisniji i omogućava duži predah od vožnje.

Najnovija unapređenja biće zvanično predstavljena u četvrtak,15. oktobra, ali su pojedini američki mediji veći imali priliku da ih isprobaju u realnim saobraćajnim uslovima.

Pogledajte utiske novinara sajta CNET iz vožnje "apdejtovanog" Tesle S:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: