Kako rade Bosch sistemi asistencije u vožnji

Tokom 2013. godine, više nego ikada ranije, izveštavali smo o tehnologijama koje preuzimaju kontrolu nad vozilom kako bi sprečile saobraćajne nesreće, ili barem umanjile ozbiljnost njihovih posledica. Upoznajte se sa načinom na koji funkcionišu jer će u budućnosti biti sastavni deo svake vožnje.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 29.12.2013.

14:45

Default images

Cilj sistema asistencije u vožnji automobilom je sigurnija i komfornija vožnja. Ovi sistemi upozoravaju i pomažu u kritičnim situacijama, zatim preuzimaju monotone i uvek iste aktivnosti.

Bosch kao vodeći dobavljač u svetu aktivno radi na svom razvoju. Ova kompanija ima sve potrebne tehnologije u asortimanu i intenzivno radi na njihovom umrežavanju u cilju još veće sigurnosti i komfora.

Zahvaljujući sve većem broju automatizovanih funkcija postavljen je izuzetno ambiciozan cilj pod nazivom "Vision Zero" - saobraćaj bez nesreća sa smrtnim ishodom.

Više sigurnosti nude sistemi za naglo i iznenadno kočenje i za pomoć pri promeni trake, sistem za prepoznavanje umora vozača, kao i sistem za zaštitu pešaka i sistem za prepoznavanje radova na putu.

Više komfora ponudiće parking asistent i sistemi za noćnu vidljivost, zatim sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakova i za pomoć prilikom saobraćajnih gužvi. Bosch je u 2012. godini ostvario promet od pet milijardi evra samo od prodaje sigurnosnih sistema i sistema asistencije. Na njihovom razvoju radi otprilike 5 000 inženjera širom sveta.

Euro NCAP će od 2014. vozila sa funkcijama asistencije vozaču ocenjivati sa pet zvezdica

Agencija „Euro NCAP“ će u budućnosti vozila sa funkcijama asistencije vozaču ocenjivati sa pet zvezdica: od 2014. godine vozila sa najmanje jednom funkcijom asistencije, a od 2016. vozila sa prediktivnim sistemom za zaštitu pešaka.

Bosch je od 2000. godine, kada je počela proizvodnja, pa do sredine 2013. proizveo ukupno 1 milion radarskih senzora od 77 GHz. Drugi milion biće proizveden krajem 2014. godine, a deseti million najverovatnije 2016. godine.

Smanjenje broja poginulih u saobraćaju širom sveta

UN predviđa da će se od 2010. do 2020. ovaj broj povećati sa 1,3 na 1,9 miliona.

U Indiji godišnje umre preko 100.000 ljudi u saobraćaju, sa tendecijom daljeg rasta. U SAD-u se broj žrtava u saobraćajnim nesrećama smanjio sa 42.000 u 2000. god. na 33.000 u 2010. godini.

U Evropi se takođe broj poginulih u saobraćaju smanjio sa 54.000 u 2000. na 30.500 u 2010. god.

Kako sve to funkcionise?

Radarski senzori

Oni na udaljenosti od preko 200 metara veoma precizno detektuju rastojanje i brzinu drugih vozila i predstavljaju idealnu osnovu za sistem ragulacije rastojanja i prediktivno kočenje u slučaju nužde. Bosch za svoje radarske senzore koristi isključivo frenkventni opseg od 77-gHz., koji je u celom svetu odobren za primenu u automobilima. 2013.god. je počela proizvodnja nove generacije povoljnih senzora, radarskih senzora srednjeg dometa (Mid-Range-Radarsensor, koji se koriste za prednji i zadnji deo vozila).

Video senzori

Na osnovu njihovih podataka mogu se npr. detektovati saobraćajni znakovi i obeležja na putu, kao i pešaci i biciklisti. Nova Stereo-video kamera, koju će Bosch početi da proizvodi 2014., može da vidi prostorno, pa samim tim i da meri rastojanja. Ona kao rešenje, u vidu 1 senzora, pokriva sve nove zahteve agencije “Euro- NCAP”. Za funkcije pomoći pri parkiranju i manevrisanju sve više se koriste dalekougaoni video-senzori koji omogućavaju pogled iz ugla od 360 stepeni (ptičija perspektiva)i na taj način pokrivaju bliže okruženje vozila.

Ultrazvučni senzori

Ova tehnologija, koju koriste i slepi miševi, nije skupa i već dve decenije se uspešno koristi za merenje rastojanja između vozila kod sistema za pomoć pri parkiranju.

Umrežena navigacija

Efikasni sistemi asistencije i dalekodometne automatske funkcije vožnje zahtevaju precizne i aktuelne podatke sa karte koji se u svakom momentu mogu ažurirati preko interneta. Bosch aplikacija za IPhone već danas može da u “Oblaku podataka” prikaže detektovane saobraćajne znakove, a “elektronski horizont” pruža precizne informacije o putanji uključujući uzbrdice i poluprečnike krivina. Ove podatke umrežene funkcije vozila koriste za smanjenje potrošnje goriva, a električna vozila za povećanje dometa akumulatora.

Koncepti rukovanja

Ključ uspeha sistema za asistenciju su koncepti rukovanja.

Funkcije koje preuzimaju sve zahtevnije zadatke u vožnji moraju da imaju mogućnost intuitivnog rukovanja. Bosch zato intenzivno istražuje različite pristupe i koristi npr. indikatorske sisteme koji se mogu programirati, kao i Head-up-displeje.

Informacije, kao što su preporuke vozača ili upozorenje o rastojanju u budućnosti će pomoću novog postupka vizualizacije na bazi "Augmented Rality", proširene realnosti, biti ubačen u realnu situaciju u saobraćaju.

Još jedan pristup kvalitetnom rukovanju su multimodalni koncepti. Oni preko Touchscreena gestove i dodire ujedinjuju sa glasovnim upravljanjem.

Vaše mišljenje?

Pozivamo vas da u komentarima iznesete svoje mišljenje o aktuelnoj situaciji u saobraćaju, kao i da obrazložite vaše stavove o sistemima koji će u kritičnim situacijama preuzimati kontrolu nad vozilom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: