Tesla S - najbezbedniji automobil svih vremena?

Američka Nacionalna agencija za bezbednost saobraćaja (NHTSA) objavila je da je Tesla Model S postigao najbolji rezultat od svih vozila koja su do sada podvrgnuta njihovim testovima. Kako je ovaj luksuzni električni automobil, koji je tek drugi model u istoriji kompanije Tesla Motors, to postigao?

Automobili

Izvor: B92

Sreda, 21.08.2013.

19:42

Default images

Nedavno smo pisali o saobraćajnoj nesreći u kojoj je učestvovao jedan primerak modela Tesla S. Automobil je sleteo sa puta, udario u električni stub, oborio ga i zaustavio se na obližnjem travnjaku. Pri tome, putnička kabina ostala je praktično netaknuta, a žena koja je upravljala automobilom nepovređena.

Nekako u isto vreme, nezavisno od ovog događaja, oglasio se i proizvođač modela Tesla S saopštenjem da je njihov automobil postigao najbolji rezultat na testovima bezbednosti koje sporovodi nezavisna američka organizacija NHTSA.

Da li su električni automobili, osim što su ekološki prihvatljiviji, ujedno i bezbedniji? Ili je Tesla S ovako dobro ocenjen zato što prilikom konstruisanja luksuznih modela njihovi proizvođači ulažu više novca u elemente bezbednosti?

Prema podacima koje je objavio NHTSA, Tesla S ima indeks sigurnosti 0,42, što je najniži skor od svih testiranih automobila po novom sistemu koji važi od 2011. (u ovom slučaju što je indeks niži to je bezbednost veća). Ovom rezultatu najbliži je Chevrolet Camaro iz 2012, sa indeksom 0,47, ali to nije električni automobil. Poređenja radi, električni Nissan Leaf iz 2013. zabeležio je rezultat 0,77, što je daleko od Teslinog indeksa. U čemu je onda tajna Teslinog modela S?
Jedan od razloga leži upravo u specifičnosti konstrukcije električnih automobila. Ispod haube većine klasičnih automobila nalazi se motor sa unutrašnjim sagorevanjem, pa je takozvana zona gužvanja prilikom frontalnog sudara manja nego kod Modela S, kod koga je elektromotor znatno manji i smešten blizu zadnje osovine.

Zbog toga je i prostor za deformaciju u prednjem delu automobila veći, pa se energija sudara apsorbuje u većoj meri pre nego što se prenese na putničku kabinu. Međutim, nisu svi sudari frontalni. Šta se dešava prilikom bočnog sudara?

Kako objašnjavaju u kompaniji Tesla Motors, Model S ima rešenje i za takve slučajeve. U bočnim delovima automobila ugrađeni su elementi od aluminijuma čiji je zadatak da prenesu i bolje rasporede energiju udara na čitavu konstrukciju, umesto samo na kontaktnu tačku. Na taj način ako automobil, recimo, udari svojim bočnim delom u stub ili banderu, predviđeno je da se ona zaustavi u prostoru između mesta udara i vozača, odnosno putnika u kabini.
Za kompaniju Tesla Motors posebno je bio važan test sudara od pozadi, s obzirom da Model S kao opciju ima mogućnost ugradnje trećeg reda sedišta koja su namenjena za decu. U slučaju snažnog sudara od pozadi, kakavi se najčešće događaju na autoputu pri velikim brzinama, putnici u trećem redu bili bi posebno ugroženi.

Zbog toga, u varijanti kada kupac naruči automobil sa trećim redom sedišta, proizvođač ugrađuje takozvani dupli zadnji branik, koji ima zadatak da zaustavi prodiranje stranog tela pre nego što se približi putničkoj kabini. Tako je treći red u kome se nalaze deca, pored toga što je najbezbednije mesto u automobilu u slučaju frontalnog ili bočnog sudara, postao izuzetno bezbedan i prilikom udarca od pozadi.

Tokom NHTSA testiranja ispituje se i rizik od prevrtanja vozila. Pokazalo se da je Model S gotovo nemoguće prevrnuti na način na koji se izaziva prevrtanje kod drugih, klasičnih automobila. Razlog za to leži u niskom težištu vozila na električni pogon, s obzirom da su baterije iz kojih se napaja elektromotor i koje imaju veliku masu, smeštene u podu automobila.
Tesla S nakon sudara u kome je stradao elektrièni stub
Uopšte, automobili koji imaju veću masu bezbedniji su u slučaju sudara od lakših vozila, bez obzira da li je reč o električnim ili konvencionalnim modelima.

U Tesla Motorsu kažu da se litijum-jonske baterije prilikom test-sudara koje je sproveo NHTSA, ali ni u pravim udesima, ni jednom nisu zapalile uprkos velikim silama kojima je automobil bio izložen.

"Koliko je nama poznato, do sada ni jedna osoba nije nastradala u modelu Tesla S", kažu u kompaniji Tesla Motors.

Svi značajniji proizvođači automobila u svetu veliku pažnju posvećuju bezbednosti svojih automobila i nastojanju da se prilikom sudara izbegnu ljudske žrtve, a povrede putnika ublaže. Volvo, jedan od lidera na polju bezbednosti, postavio je sebi zadatak da od 2020. njegovi automobili budu toliko bezbedni da ni jedna osoba koja se u njima vozi ne izgubi život u slučaju saobraćajne nesreće.

Sudeći prema dosadašnjim rezultatima, Tesla je na dobrom putu da ostvari ovaj cilj i ranije.
Što se tiče rezultata na nezavisnim testovima u SAD, NHTSA je rekao svoje. Ostalo je još da Model S bude ispitan od strane američkog Instituta za bezbednost na putevima (IIHS), koji je od 2012. uveo stroži test sudara sa malim preklapanjem. Ovaj test pokazao se kobnim po mnoge proizvođače luksuznih automobila čiji su modeli ostvarili veoma loše rezultate.

Tek nakon što IIHS sprovede svoja ispitivanja, znaćemo da li je Tesla S zaista najbezbedniji automobil u istoriji. Do tada, pogledajte snimke test-sudara modela Tesla S koje je sproveo NHTSA.

Frontalni sudar:



Bočni sudar:



Bočni udarac u stub:



Pogledajte kako je Tesla S prošao u pravom udesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

17 h

Podeli: