Mercedes Citan osvojio samo tri zvezdice na NCAP testu

Mercedesov model Citan, koji je zapravo Renault Kangoo sa trokrakom zvezdom na prednjem delu, osvojio je samo tri zvezdice na EuroNCAP testu.

Automobili

Izvor: B92

Subota, 27.04.2013.

10:26

Default images

Broj osvojenih zvezdica na NCAP testu zavisi od broja poena koje jedan model osvoji tokom kompleksnog procesa testiranja, u koje ne spada samo sudar sa deformišućom preprekom.

Tako je ovog puta CItan najviše poena izgubio zbog dizajna poklopca motora i prednjeg branika, koji ne pružaju maksimalnu zaštitu pešacima. CItan je izgubio poene i zbog tvrde strukture centralne konzole koja, prilikom sudara, može doprineti ozbiljnijim povredama putnika na prednjim sedištima jer vazdušni jastuci nisu u stanju da pruže dovoljnu zaštitu.

Kritike se na zaustavljaju na ovim elementima jer je tokom testa utvrđeno da prilikom sudara postoji povećana mogućnost povreda putnika u predelu grudnog koša. Otvor koji je nastao između B stuba i bočnih kliznih vrata posle testa bočnog sudara povećava šanse za povrede ekstremiteta putnika na zadnjoj klupi. Citanu su oduzeti poeni zbog izostanka opcije isključivanja suvozačevog vazdušnog jastuka, zbog čega nije bezbedno prevoženje dece u dečjim sedištima na prednjem sedištu.

Kriterijumi EuroNcap testa nedavno su pooštreni tako da niže ocene nekih modela ne bi trebalo da nas iznenađuju. Jedne od prvih "žrtava" novog sistema bodovanja bila je trojka C1, 107 i Aygo koji su prilikom poslednjeg redizajna izgubili jednu zvezdicu (sada imaju tri).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: