Automobili

Sreda, 25.04.2012.

20:45

Gazela bez ukrasa i toaleta

Glavni radovi na rehabilitaciji Gazele zvanično su završeni početkom aprila. Posle svih saobraćajnih muka koje smo trpeli od početka radova, sada je još preostala sanacija pešačkih staza i pasarela na delu Mostarske petlje ispod mosta. Međutim, zapazili smo da na Gazeli nije postavljena dekorativna rasveta kao i da Mostarska petlja neće dobiti javni toalet.

Izvor: B92

Default images

Završetkom sanacije Mostarske petlje, biće obnovljen čitav kompleks Gazela-Mostarska petlja koju čine most, pristupne saobraćajnice i pešačka infrastruktura.

Svi vozači, i Beograđani i oni u tranzitu, odmah su osetili poboljšanje u funkcionisanju saobraćaja u ovom delu grada, ali su se požalili i na neravnine na kolovozu na mestima gde se spajaju delovi konstrukcije mosta (na takozvanim “češljevima”).

Sada, ipak, ne želimo da se bavimo uslovima u saobraćaju i kvalitetom asfalta. Zanima nas “fizički izgled” obnovljene Gazele.
Postavljanjem saobraæajnih znakova i podizanjem ogranièenja brzine na 80km/h, 5. aprila završeni su glavni radovi na rekonstrukciji mosta.
Nakon izvršenih popravki na konstrukciji most je prefarban, ali za razliku od drugih beogradskih mostova koji su rekonstruisani u poslednjih desetak godina, nije dobio dekorativnu rasvetu.

Pitanje dekorativnog osvetljenja postavili smo akterima rekonstrukcije.

U “Putevima Srbije”, koji su bili glavni investitor radova na rekonstrukciji, rekli su nam da dekorativno osvetljenje nije sastavni deo ugovora o rehabilitaciji mosta Gazela, ali „da bi se svakako mogle vizuelno istaći osobenosti elegantne konstrukcije mosta.“
Isto pitanje postavili smo nadležnom gradskom Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, gde su nam u Upravi za energetiku kazali da u 2012. godini ne raspolažu finansijskim sredstvima za postavljanje instalacije javnog dekorativnog osvetljenja na mostu Gazela.

Načelnik Odeljenja za javno i dekorativno osvetljenje, Aleksandar Novaković, obećao je da će Uprava za energetiku otpočeti sve potrebne procedure za realizaciju projekta dekorativne rasvete mosta čim budu obezbeđena neophodna finansijska sredstva.

Sudeći prema prethodnoj izjavi, to se neće dogoditi pre 2013. godine.
Iako je farbanje stubova i drugih betonskih površina ispod Gazele i na delu Mostarske petlje koji obuhvata tramvajski nadvožnjak nedavno završeno, već su se na nekim mestima pojavili grafiti.

U “Putevima Srbije” nam nisu odgovorili da li su površine ispod Gazele zaštićene anti-grafiti farbom (na osnovu novih grafita čini se da nisu), ali su kazali da će se određeni delovi konstrukcije na levoj obali (novobeogradska strana) naknadno fizički ograditi, osvetliti i postaviti pod video nadzor.

„Ova mera je neophodna kako bi se zaštitile značajne instalacije oko i unutar mosta, sprečilo stvaranje deponija i onemogućio pristup neovlašćenim licima i ponovnom divljem naseljavanja“, objasnili su u ovom preduzeću.
Desna obala je sasvim drugačije organizovana i mnogo je kompleksnija, prema njihovim rečima.

Deo stubova na desnoj obali će takođe biti zaštićen od fizičkog pristupa ogradom.

“Međutim, na delu koji se tiče aktivnog prisustva građana i stalne komunikacije praktično je nemoguće izvršiti zaštitu od nanošenja poruka i oslikavanja, kažu u “Putevima Srbije”.
Nakon završetka rekonstrukcije mosta Gazela, ovog proleća započeli su radovi na uređenju i sanaciji betonske konstrukcije pešačkog platoa i pasarela na Mostarskoj petlji. Sve pešačke komunikacije će biti potpuno obnovljene i vraćene u prvobitno stanje.

Pored grafita, jedan od nedostataka sanacije koji smo zapazili jeste da Mostarska petlja ni posle ove rekonstrukcije neće dobiti javni toalet.

Ovaj problem je postojao i ranije, zbog čega su stepeništa i prolazi često bili upotrebljivani kao objekti za vršenje nužde. Ne bi trebalo propustiti priliku da se prilikom ove temeljne rekonstrukcije urade javni toaleti koji su više nego potrebni na ovom najvećem saobraćajnom čvorištu u gradu.
Redovni prolaznici koji se kreću pešačkim komunikacijama Mostarske petlje upoznati su sa jako lošom higijenskom situacijom kada su u pitanju manje posećeni prolazi i stepeništa, što opravdava izgradnju sanitarnog objekta.

U “Putevima Srbije” su nam rekli da projektna dokumentacija koja se odnosi na rehabilitaciju mosta Gazela sa pristupnim saobraćajnicama ne sadrži elemente sekundarne gradske infrastrukture, odnosno javnih toaleta i sl.

Kontaktirali smo i gradski Sekretarijat za komunalne i stambene poslove, kao i gradsku Direkciju za puteve, gde su nam rekli da ni oni nisu nadležni za rešavanje sanitarnog problema na Mostarskoj petlji (iako je Direkcija za puteve na tabli na gradilištu navedena kao investitor radova), pa se bojimo da će nakon završetka sanacije ovo saobraćajno čvorište i dalje biti bez sanitarnog objekta.

S obzirom da su radovi na Mostarskoj petlji još uvek u toku, mi ćemo dati sve od sebe da ova pitanja ne ostanu izgubljena između „nadležnih organa“ kako bi oni reagovali i ispravili ovaj nedostatak. Ne želimo da se obnovljene pasarele i stepeništa pretvore u javne toalete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: