Automobili

Nedelja, 01.01.2012.

14:56

Od Sajma do blokova za 5 minuta

Duoočekivani Most na Adi otvoren je za saobraćaj 1. januara. Poranili smo prvog dana Nove godine da vam priredimo foto-turu. Ovom prilikom želimo vam i sve najbolje u Novoj godini i veliki broj srećno i uspešno pređenih kilometara!

Izvor: B92

Default images

Beograđani su već prvog dana 2012. godine iskoristili lepo vreme i uputili se u velikom broju ka Most na Adi koji je u ponoć pušten u saobraćaj.

Želeli smo da proverimo kako funkcioniše nova saobraćajnica, pa smo se ka mostu uputili iz smera Voždovca, preko autoputa, isključenja za Sajam i dalje Bulevarom vojvode Mišića.
Na prvu manju gužvu naišli smo kod Sajma gde su vozači iz tri saobraćajne trake pokušavali da se prestroje u krajnju desnu koja dalje vodi na pristupnu rampu kojom se uključuje na most.
Tabla sa oznakom za ukljuèenje na most, iz smera Sajma. Treba obratiti pažnju kada se prvi put prilazi mostu, s obzirom da je ova oznaka delimièno zaklonjena stablom koje se nalazi ispred nje.
Na rampi je trebalo povesti računa i o mnogobrojnim pešacima koji su se kretali kolovozom paralelno sa vozilima i stvarali dodatnu gužvu.
Ulaz na rampu iz smera Sajma: Prvih stotinak metara ove rampe je nešto uže od nastavka, pa je potrebno prilagoditi brzinu kretanja pri iskljuèenju iz smera Sajma.
Skrećemo pažnju na to da je prvih stotinak metara ove rampe privremena konstrukcija, koja je nešto uža i na kojoj ne postoji ograđena pešačka staza, tako da tu treba biti posebno oprezan.
Kada smo se izborili sa gužvom na rampi i izvezli na glavnu konstrukciju mosta, saobraćaj se i dalje odvijao usporeno prema Novom Beogradu.
Zastoj su izazvali vozači koji su masovno parkirali svoja vozila u krajnjoj desnoj traci mosta, u smeru ka Novm Beogradu, što je prohodnost ove saobraćajnice svelo na samo dve trake.
Uprkos svemu, uspeli smo da deonicu od Sajma do novobegradskih isključnih rampi pređemo za svega nekoliko minuta.
To ukazuje da će se u normalnom režimu saobraćaj, kada su sve tri trake prohodne, Most na Adi prelaziti i brže, što će znatno ubrzati funkcionisanje saobraćaja u glavnom gradu.
Na samom mostu više nema radova, postavljeni asfalt je kvalitetan, kolovoz potpuno ravan, tako da je pravo zadovoljstvo voziti se preko njega.
Pred isključenje na novobeogradsku stranu, potrebno je povesti računa o prestrojavanju. Tri trake se sužavaju u dve (praktično nestaje krajnja leva saobraćajna traka).
Oznake za iskljuèenje sa mosta na novobeogradskoj strani.
U ovoj fazi u funkciji su dve isključne rampe na Novom Beogradu: jedna ka Sava Centru (u koju se vozila uključuju iz krajnje desne trake) i druga ka Ulici Jurija Gagarina (u koju se uključujete iz srednje saobraćajne trake).

Izlazi su pravovremeno obeleženi vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.
I pored manjih zastoja, ukupno nam je trebalo svega pola sata vožnje da bismo od Autokomande, preko Sajma i mosta prešli na novobeogradsku stranu i preko Gazele ponovo stigli na Autokomandu.
Pored već pomenutog uključenja iz smera Sajma, sa čukaričke strane na Most na Adi u ovom trenutku moguće je uključiti se i iz smera petlje “Hipodrom”.

Na čukaričku stranu moguće je isključiti se preko rampe koja se spušta sa mosta u Radničku ulicu (u smeru prema Obrenovcu), kao i preko petlje “Hipodrom”.

Sa novobeogradske strane trenutno je u funkciji samo uključenje iz Ulice Jurija Gagarina (iz smera koji vodi od Bloka 45 ka centru grada), dok se vozači sa mosta na Novi Beograd mogu isključiti u smeru ka Sava Centru ili u Ulicu Jurija Gagarina (ka Bloku 45).

Pogledajte kako je izgledao vatromet priređen za otvaranje mosta. Ovaj fantastičan snimak napravili su naši čitaoci pomoću RC makete helokoptera. Zahvaljujemo se Niku na linku.



Više fotografija vožnje preko Mosta na Adi pogledajte u našoj Galeriji.

Pročitajte koje dve autobuske linije će saobraćati preko Mosta na Adi

Pročitajte kako je izgledao razvoj izgradnje Mosta na Adi od prvog dana, pa do njegovog otvaranja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nešto se sprema... Bunkeri i rovovi na granici?

Poljska je počela da postavlja još veći broj metalnih barijera duž svoje granice sa Belorusijom kako bi odvratila nelegalnu migraciju i planira da ojača granicu sa Rusijom, saopštilo je danas poljsko Ministarstvo odbrane.

19:38

9.5.2024.

1 d

Podeli: