Ugradnja klime od 1.500 do 2.500 €

Iako je mnogi smatraju standardnom, pa čak i neophodnom opremom za sve vrste vozila, veliki broj vozača nije baš najbolje upoznat kako pravilno da koristi i održava klima uređaje u automobilu. Ugradnja ovakve, u tropskim uslovima vrlo korisne stvarčice, predstavlja veliki luksuz od 1.500 do 2.500 evra, a cena njenog redovnog servisa košta oko 4.000 dinara.

Automobili

Izvor: B92

Petak, 27.05.2011.

09:41

Default images

Vlasnici klimatizovanih vozila moraju se brinuti o rashladnom uređaju čak više i češće nego o većini drugih delova.

- Servis auto-klime potrebno je uraditi na svake dve godine za vozila stara do pet godina odnosno svake godine za starija vozila. Pod redovnim servisom podrazumeva se zamena plina takozvanog freona, kao i ulja u kompresoru, a to se uglavnom vrši mašinski - kažu u auto-servisu “Plus” i dodaju da smanjena količina rashladnog plina dovodi do veće potrošnje goriva.

Ipak, hladan vazduh ne mora nužno biti i potpuno čist pa je zbog toga gotovo podjednako često potrebno uraditi i dezinfekciju uređaja čija je cena u većini slučajeva približno ista servisu.

- Posebnim aparatom otklanjaju se prašina, masnoća, neprijatni mirisi, bakterije i mikrobe iz klima-uređaja.

Stručnjaci Evropskog udruženja za tehničku kontrolu (GTU), s druge strane, smatraju da se izloženost štetnim materijama smanjuje ukoliko se klima-uređaj u automobilu podesi da u njegovoj unutrašnjosti cirkuliše već postojeći umesto vazduha izvan četvorotočkaša.

- Kada je klima-uređaj tako podešen, u kolima treba izbegavati pušenje, jer dim može da se nataloži u isparivaču, trajno uzrokujući neprijatan miris u vozilu - kažu stručnjaci ovog udruženja.

Bez obzira na to, vlasnicima vozila ne preporučuje se da se sami previše upuštaju u podešavanje i održavanje klima-uređaja.

- Dopunjavanje klima je veoma rizično kod nestručnih majstora jer oni to često vrše neodgovarajućim uljima, a čak i freonima koji nisu predviđeni za auto-klime. - kažu u servisu “Plus” i navode da najsitniji kvar kao zamena gumice ili spojnice košta oko 1.000 dinara.

Čistač auto-klime

Na tržištu se poslednjih godina pojavio takozvani “čistač auto-klime”. Kada se uključi klima tada se u vozilu aktivira bočica sa dezinfekcionim sredstvom. Ostavi se vazduh da cirkuliše desetak minuta, nakon čega se vozilo luftira, a neprijatni mirisi trebali bi da nestanu. Cena ovog proizvoda iznosi 1.200 dinara.

Klimu treba koristiti i zimi

Kako bi se rashladni uređaj pravilno održavao, klima se mora uključivati barem jednom nedeljno na desetak minuta i to tokom cele godine, pa čak i zimi.

- Ona smanjuje vlagu u automobilu, a u zimskim uslovima vožnje može da odmagli unutrašnja stakla. Takođe, treba znati da nije preporučljivo tokom leta uključivati klimu kada motor nije zagrejan ili kada automobil stoji ili mili u koloni - kažu u servisu “Plus”.

Izvor - BlicOnline

Čime čistite stakla?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: