Premijera - Saab 9-5

Kada poput Saaba proizvodite i avione, ne bi trebalo da imate problema sa inspiracijom za svoje automobile, tj. sve dok vas ne preuzme GM.

Automobili

Izvor: B92

Nedelja, 16.11.2003.

17:10

Default images

Tekst: Nemanja Pantelić
Foto: Nemanja Pantelić, Saab

Saabove reklame godinama su nam govorile da su ovi automobili zbog svog izgleda i svojih visokih performansi zapravo borbeni avioni sa registarskim tablicama. U svetu u kojem se stalno poredi koji automobil na kojeg liči ili ko je kome maznuo dizajnersko rešenje stop svetala, Saab na razne načine pokušava da se izdvoji iz mase već viđenog.

Osim opšte neobičnog izgleda, Saab je kroz svoju istoriju koristio i detalje koji su postali zaštitini znak marke. Pre svega mislim na rešenje zadnjeg dela auta koje se zove „Hockey Stick“. Reč je o obliku koji donja ivica zadnjeg stakla i „C“ stub formiraju na zadnjem delu auta i koji podseća na hokejaški štap. Rešenje je prvi put predstavljeno krajem šezdesetih godina na modelu 99 i od tada se nalazi na skoro svim modelima.
dužina: 5,08m; širina sa retrovizorima: 2,14m; visina: 1,46m
Još jedan proizvođač automobila/aviona koristi prepoznatljivu krivinu na „C“ stubovima svojih modela koja se zove „Hofmeister kink”. Osim što ima estetsku funkciju, ova krivina nam govori da je reč o automobilima koji imaju pogon na zadnjim točkovima (ili na svim, ali orjentisan prema zadnjim). Reč je o BMWu, naravno.

Unutrašnjost Saabova takođe je drugačija od mnogih. Ključna razlika (da tako kažem) je ta što se kontakt brava nalazi između sedišta. Ovim rešenjem, umesto da zaključate volan, kada izađete iz Saaba zaključavate menjač. Postoji i bezbednosni aspekt ovakve pozicije kontakt brave, jer se prilikom sudara izbegava mogućnost da dođe do povrede vozačevog kolena zbog udarca u bravu.
Ipak, u čitavoj priči logika ovakvog položaja brave mi se najviše dopada - uđete u auto, stavite pojas, startujete motor, ubacite u brzinu spustite ručnu kočnicu, stavite ruku na upravljač i krenete. Dakle, svi elementi za pokretanje auta grupisani su na malom prostoru i aktiviraju se jednom rukom.

Osim po ovim detaljima, Saab je tokom svog postojanja postao poznat i po razvoju turbo motora, visokom nivou bezbednosti putnika kao i po vernosti kupaca koji su svoj stari Saab uglavnom menjali novim Saabom.

Ipak, taj spisak kupaca postao je veoma definisan i najčešće obuhvata doktore, pisce, grafičke dizajnere, advokate i druge slične ljude kojih na našoj planeti nema previše. Normalno, nedostatak kupaca doveo je u pitanje opstanak firme pa je jednog dana gigant General Motors preuzeo vlasništvo nad Saabom.
Tokom saradnje identitet Saaba, logično, bio je ugrožen i pred golim opstankom. Doslovno je došlo do trenutka kada su ljubitelji marke mogli da izjave da Saab više nije Saab. Meni je najstrašnije bilo kada sam video terenski model 9-7x koji je zapravo bio Buick sa švedskim znakom i kontakt bravom između sedišta. Sa druge strane, jedino što je imalo veze sa avio industrijom kod modela 9-5 bilo je „nightpanel“ dugme na instrument tabli koje čini da se svi instrumenti i ekrani, osim brzinomera, ugase tokom vožnje, odnosno prebace u „F117 stealth“ režim.

U međuvremenu GM je sam dotakao dno.
Prezentacija Saaba 9-5 u Budimpešti
U avgustu 2009. godine grupa investitora okupljena iza imena Koenigsegg potpisuje sporazum o preuzimanju Saaba.

Razvod Saaba od GMa je veoma komplikovan proces. U sledećih nekoliko nedelje treba da stigne i odgovor Evropske komisije koja polaže garancije u visini 400 miliona evra. GM će takođe izdvojiti sumu od 400 miliona evra za "novi" Saab. U čitav plan uključio se i kineski proizvođač Beijing Automotive Industry koji je kupio manjinski udeo u Koenigseggu i na taj način smanjio celokupnu finansijsku dramu.

Da bi se troškovi i dugovanja dodatno smanjili, iz Saaba je moralo da ode 700 zaposlenih, u najvećoj meri iz sektora proizvodnje, kupci Saabova će i dalje koristiti GM servisnu mrežu, dok će se u GM automobile ugrađivati Saabov pogon na svim točkovima, proizvodnja se vraća u Švedsku…
Kabina je dizajnirana tako da podseæa na kokpit borbenog aviona. Biæe teško pomešati Saab 9 5 sa nekim drugim autom
Došlo je i do reorganizacije u našem regionu. Kompanija Polar Mobil, na čelu sa Andrewom Prestom će iz Budimpešte zastupati Saab dok će lokalna ispostava biti MVM motors iz Novog Sada. Sredinom novembra kao jedini predstavnik iz Srbije putovao sam u Budimpeštu na promociju nove regionalne strukture i novog Saaba 9-5.

Kako je ovo vreme u kojem Saab stvara novo poglavlje u svojoj istoriji, novi model 9-5 treba da bude prvi list koji ćete otvoriti. Prema rečima proizvođača, ako ste vozač Saaba, ovo je auto koji ste veoma dugo isčekivali a ukoliko nemate iskustva sa markom, model 9-5 je najbolji način da se upoznate.

Iako novi 9-5 ima svoje GM korene i svoje temelje deli sa drugim modelima (poput Insignije) u fabrici je glavni zadatak bio ponovo napraviti jedinstven i nesvakidašnji auto koji će biti alternativa BMWovoj seriji 5 i Audijevom A6. Iako je 9-5 pun originalnih rešenja i pozitivnih reakcija, menadžeri iz Saaba koji su bili prisutni na prezentaciji rekli su da će kompanija tek oduševiti javnost sa novim modelom 9-3 koji će u potpunosti biti samostalno razvijen.
Inspiracija vazduhoplovnom industrijom posebno je primetna kada posmatrate prednji deo Saaba 9-5. Spojleri na top modelu Aero oblikovani su poput usisnika malznih motora na nekom borbenom avionu. Velika maska hladnjaka sa tri otvora i integrisanim krilom u sredini zajedno sa prednjim svetlima daje skladnu celinu ali ujedno, kako kažu u Saabu, izgleda moćno i odlučno.

Kabina je spolja dizajnirana tako da podseća na avionski kokpit, odnosno da posmatrač stekne utisak celine koja se obmotava oko auta. Da bi se takav utisak postigao, gornja polovina retrovizora i „A“ stubovi obojeni su crnom bojom kako bi stvorili utisak celine.

Jedan od mojih omiljenih detalja na Saabu 9-5 bila je opcija felni na jednom od izloženih modela koje izgledaju potpuno isto kao lopatice na mlaznom motoru kakve možete videti na većini putničkih aviona.
Bočne strane auta pripale su tradicionalnoj skandinavskoj školi dizajna i demonstrriraju jednostavnost. Hokejaški štap je prisutan na zadnjim vratima a „C“ stub i pokopac prtljažnika podsećaju na čuveni model 900.

Zadnjim delom auta dominira poziciono svetlo koje se pruža čitavom širinom auta, a zadatak mu je da vizuelno proširi zadnji deo ali i da učini auto prepoznatljivim sa velike razdaljine. Kada se približite svetlima vidite da ona zapravo izgledaju kao spiralni grejači na starinskim grejalicama.
Ideja koja je vodila dizajnere prilikom uređenja enterijera novog Saaba 9-5 jeste da putnici treba da se osećaju kao kod kuće. Vozač, za upravljačem treba da se oseća kao da je zavaljen u udobnu fotelju. Konzola je blago okrenuta prema vozaču, i inspirisana je, pogađate, avionskim kokpitom. Zelena svetlost obasjava sve instrumente jer ta boja najmanje zamara tokom vožnje. Instrumenti su dizajnirani tako da imate utisak da su duboko uvučeni u tablu, a brzinomer, poput avionskog instrumenta, ima animiranu skalu koja se sve brže pomera kako brzina kretanja raste.

Ključne informacije za vožnju projektuju se i na vetrobranu (Head Up Display) a dugme za startovanje motora je između sedišta.

U zavisnosti od paketa opreme, 9-5 će biti opremljen i sistemom CIS pomoću kojeg će vozač moći da podešava karakteristike auta u odnosu na stil vožnje koji mu je potreban u tom trenutku. Ukoliko se sistem podesi na sportski mod, upravljanje će biti osetljivije, odziv motora na pritisak papučice gasa oštriji, a oslanjanje tvrđe nego u standardnom ili komfornom režimu.
Nova Bi-ksenonska svetla, osim što prate okretanje upravljača, prilagođavaju se brzini kretanja vozila i tipu puta po kojoj se vozi.

Postoji i sistem koji pomoću kamere u prednjem delu auta osmatra put, pomaže vam da ostanete na putu (pomoću linija iscrtanih na kolovozu) ukoliko se uspavate, prati saobraćajne znake, obaveštava o prekoračenju brzine i savetuje vas da li je pametno da baš sada pretičete.

Inače, poseban fokus prilikom konstruisanja Saaba 9-5 bio je na takozvanoj svakodnevnoj bezbednosti, ne samo na osvajanju maksimalnog broja bodova na NCAP testu. Jedan od testova iz skandinavske svakodnevice bio je i onaj koji meri otpornost „A“ stuba na udarac u prepreku poput losa koji vas čeka iza krivine i teži oko 700kg žive vage. Saab 9-5 je projektovan da izdrži i takve udare.
Saab 9-5 biće opremljen i sistemom za pomoć pri parkiranju koji ima senzore i na boku vozila koji će vam odmah reći da li je prostor u koji ste naumili da parkirate veliku limuzinu dovoljno veliki.

U ponudi će biti multimedijalni Harman/Kardon navigacioni/audio sistem sa hard diskom, 8“ ekranom osetljivim na dodir i ekranima u naslonima zadnjih sedišta. Na sistem se mogu nakačiti i igračke konzole. Jedina zamerka posle kratkog boravka u autu upravo je usmerena na priključke eksternih uređaja koji nemaju baš nikakav poklopac ili zaštitu već morate da ih gledate kako narušavaju jako lepu atmosferu kabine.

Prtljažnik je zapremine 513 litara.
U ponudi će biti tri benzinska, jedan dizel i jedan motor kojeg pokreće etanol (E85). Najslabiji benzinac biće zapremine 1,6l i imaće 180KS. Sledeći je motor zapremine 2,0l sa 220KS a najjači benzinac je zapremine 2,8l sa 300KS. Dizel je zapremine 2,0l i ima 160KS. Svi motori u ponudi za Saab 9-5 su turbo.

Prenos snage biće preko šestostepenih menjača bilo manualnih ili automatskih sa duplim kvačilom. XWD pogon na svim točkovima sa eLSD (uveravaju nema veze sa hemijom) sistemom raspodele obrtnog momenta između točkova takođe će biti dostupan na spisku opcija novog Saaba 9-5.

Iako cene još uvek nisu formirane a auto je u poslednjim fazama predprodukcije, saznao sam da će cena biti u rangu odgovarajuće opremljenih Audija A6, što po Audijevom cenovniku za Srbiju znači od 38.000 do 48.000 evra.

Paketi opreme biće Linear, Vector ili Aero. Plan proizvodnje na godišnjem nivou je 120 000 primeraka.

Saab 9-5 stiže na srpsko tržište u maju 2010. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

79 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: