Automobili

Četvrtak, 09.11.2006.

23:21

Prva vožnja: Mazda 2 Facelift

Bio sam u Monte Carlu i nije mi se baš dopalo. Zašto? Zato što nemam dovoljno novca. Nema tamo puno stvari za mene. Da sam "pun", obožavao bih ovaj grad.

Izvor: B92

Default images

Tekst i foto: Nemanja Pantelić

Dok sam se šetao glavnim ulicama Monte Carla umesto uobičajenih butika u kojima Zara i H&M sprovode svoje stalne rasprodaje, naišao sam na izloge pune Rolls-Royceva, Bentleya, Ferrarija... a oni nikada ne lepe „SALE“ ili „- 50%“ na svojim izlozima.
Autobuska stanica izmeðu 6. i 7. krivine na F1 stazi.
Nisam siguran da li postoje dve samoposluge u gradu, espreso vas može koštati 10 evra a prenoćište u prosečnom hotelu sa 4 zvezdice startuje od 200 evra. Osećao sam se kao u muzeju – gledaj ali ne diraj.

Za one koji mogu da konzumiraju ovaj neoporezovani raj blistavih fasada i visokih jarbola, za stan površine 100 m² sa balkonom i pogledom na ulicu kojom se vozi Formula 1 treba da pripreme oko 4 000 000 evra.
Dužina sa držaèem za tablice: 3,92 m; Širina 1.69 m; Visina 1.47 m; Masa: 970kg
Prosečna cena kvadratnog metra za stan u Monte Carlu je oko 33 000 evra. Prosečna cena veza za jahtu u Port Hercule je 1 200 evra dnevno, ali cene znatno skaču za vreme održavanja Monte Carlo relija i trke Formule 1. Zainteresovani ovde mogu pogledati lučki webcam.
1,3l benzinac: 75 ili 84 KS pri 6000 obrtaja, 119 ili 121nm; 1,5l benzinac: 102KS pri 6000 obrtaja, 133nm; 1,6 dizel: 95KS pri 3 800 obrtaja, 205 nm.
Uspešni biznismeni, fudbaleri, teniseri i vozači Formule 1 mnogo vole ovu, posle Vatikana, najmanju državu na svetu jer u njoj ne moraju da plaćaju poreze na prihode. Takvih ljubitelja je ovde prijavljeno oko 33 000 i smešteni su na površini od 2,2 km² pa su ujedno i najgušće naseljeni u Evropi.
Beli kamioneti kruže i održavaju grad èistim poput apoteke. Ne možete ih lako obiæi.
Ipak, to su samo cifre. U ovom periodu mogu da kažem da nema žive duše u gradu. Egzotični automobili sklonjeni su sa kiše u klimatizovane garaže a bogataši su u svojim primarnim zemljama. Video sam nekoliko Jaguara, Rollsova, jednog Maseratija i to je sve. U gradu su ostali uglavnom domari, domoroci i automati koji su programirani da, zbog inspekcije, pale svetla u praznim stanovima.
„Sveti“ asfalt ulica Monte Carla video je neke od najzanimljivijih borbi u istoriji Formule 1 ali po njemu nisam vozio nekakav superautomobil. Nisam vozio ni neki mnogo brz, niti mnogo skup automobil.

Kao što ste videli u naslovu, vozio sam redizajniranu Mazdu 2 ali bila je Ferrari crvene boje.
Kada dođe vreme da kupujete auto, mislim da je uvek dobro razmotriti automobile koji su na svetskom nivou bili proglašeni najboljim autom u poslednjih nekoliko godina. To govorim iz iskustva jer ja vozim pobednika iz 2005. godine. Mazda 2 ponela je titulu Svetskog automobila 2008. godine, beležila je odlične prodajne rezultate i stvorila dobar imidž, a sada je prošla kroz, kako Japanci kažu, facelift.
U ponudi ostaju modeli sa 3 ili 5 vrata.
Kao i obično, Japanci su veoma precizni u svojoj formulaciji, jer je na prvi pogled, zatezanje bora sve što je učinjeno sa ovim autom. Prednja maska je promenjena, promenjen je izgled farova i svetala za maglu, a donja maska hladnjaka je preoblikovana i sada, u skladu sa korporativnim izgledom Mazde, formira petougao.

Da bi doprineli želji za sporskim izgledom, na nekim tržištima kupcima će biti dostupni bočni i zadnji spojleri kao i nove 16“ felne.
Klasne razlike među automobilima, kada govorimo o količini dostupne opreme nestaju, pa je tako Mazda koju sam u Monte Carlu vozio imala tempomat, senzor za kišu, senzor za paljenje farova, automatski klima uređaj, kontrole na upravljaču, elektropomične, elektrosklopive i grejane retrovizore, pun paket vazdušnih jastuka i sistema za stabilnost. Jedino nema kožna sedišta i upravljač podesiv po dubini.
Na redizajniranom modelu poboljšan je kvalitet materijala koje korisnici najčešće dodiruju. U odnosu na dojučerašnji model, novi su ventilacioni otvori i izgled audio uređaja na centralnoj konzoli koji sada ima „piano finish“.
Sjajna, tamno crna podloga audio uređaja tokom upotrebe uzima otiske prstiju kao da je izvađena iz policijske stanice. Da bi ova površina ostala čista, morate sa sobom nositi magičnu krpu i "Mer" sa alkoholom.
Izgleda da su u Mazdi ustanovili da se deo enterijera izmeðu sedišta ne dodiruje èesto pa nije dobio kozmetièki tretman. Ispod poklopaca kriju se utiènice za struju i konekcija za prenosni plejer.
Pored centralne konzole, Dvojka je sjajna tamo gde je najvažnije - u vožnji.

Mali automobili postali su prilično tvrdi u poslednje vreme, posebno na zadnjoj osovini. S obzirom na to da su i lagani, truckanje tokom vožnje postalo je njen sastavni deo na autoputu ili u gradu kada prelazite preko ležećeg policajca. Dobra strana tvrdoće je da su automobili stabilniji tokom prolaska kroz krivine.
Potezi koje su Mazdini inženjeri izveli na sistemu oslanjanja učinili su ga za mrvicu mekšim, ali nikako na račun dobrih voznih karakteristika. Kako su istovremeno sprovedeni procesi za povećanje čvrstine karoserije, ta mrvica, za koju se oslanjanje više ugiba, daje vam utisak da upravljate ozbiljnijim vozilom i da ste i vi dobro informisani o dešavanjima na putu.
Na levoj strani su kontrole audio ureðaja i putnog raèunara. Na desnoj strani su kontrole tempomata.
Takođe, servo na upravljaču nije jak kao kod mnogih konkurenata već tokom vožnje daje onaj stari osećaj okretanja volana, kada su se stvari rešavale mehanikom a ne elektronikom.
Koreni starog mikrovanovskog porekla vidljivi su još uvek na ručici menjača koja ne izlazi iz poda već iz donjeg dela centralne konzole. Nalazi se relativno visoko i blizu upravljača što znači da vaša ruka ne treba previše da putuje tokom obavljanja procesa u vožnji.
Motor zapremine 1,5 litara i snage 102 konja još je veliki u odnosu na motore koji se nalaze kod konkurencije (trocilindraši; 0,9; 1,2; 1,3...). Iako je malo skuplji prilikom oporezivanja, potrošnja je tokom test vožnje po brdima bila prosečnih 7,0 litara / 100km. Stepene prenosa nije potrebno posebno često menjati niti auto traži visoke obrtaje u normalnoj vožnji.
Zapremina prtljažnika: 250l. Rezervoar: 42,8l
Kako bi emisija CO2 bila što niža, promenjen je prenosni odnos u drugom i trećem stepenu, razvijen je drugačiji alternator i koristi se drugačije motorno ulje. Iako bi Stop/Start sistem dodatno smanjio potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova, odlučeno je da se on neće naći u Mazdi 2, iako takav sistem postoji u većoj Mazdi 3.
Novost u enterijeru su i crveni detalji na sedištima.
Veoma je jaka konkurencija u klasi kojoj pripada Mazda 2. Ilustracije radi, Ford Fiesta, Toyota Yaris, Škoda Fabia, Volkswagen Polo, Opel Corsa, Hyundai i20, Suzuki Swift, Seat Ibiza, Nissan Micra, Renault Clio, Peugeot 207… svi izgledaju ubedljivo, moderno i napumpano. Bezbedni su i štedljivi.
Sve Mazde2 od sada stižu sa garancijom od 3 godine ili 100.000 km.
Mazda možda nema šarm poput Italijana ili Francuza, nema crvenu centralnu konzolu, pripadajuću dizajnersku tašnu ili šarenu dlakavu aplikaciju koja smanjuje stres u gradskim gužvama. Ovo je pouzdan, upotrebljiv, udoban, izdržljiv auto po meri Kalamiti Džejn, Jovanke Orleanke i Florens Najtingejl a može da se vozi i u Monte Carlu.

Pročitajte više o konceptu Mazda Shinari

Vozili smo Mazdu 6 FL Sport CD 129 TE - pročitajte naše utiske

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Nemačka na udaru Rusije: "Uzimamo svoje"

Ruski sud naredio je da imovina, računi, nekretnine i akcije Dojče banke i Komercbanke budu zaplenjene u Rusiji, kao deo tužbe protiv nemačkih banaka, navodi se u sudskim dokumentima.

13:07

19.5.2024.

1 d

Region

Loše vesti za korisnike ove banke

Privredna banka Zagreb (PBZ) odlučila je da podigne deo naknada svojim korisnicima za neke njihove usluge od 1. avgusta 2024. godine. Svojim korisnicma nisu posebno obrazložili zbog čega su se odlučili na ovaj potez.

14:52

18.5.2024.

1 d

Svet

Rusi prešli severnu granicu: Harkov pada?

Ofanziva ruskih snaga na harkovskom pravcu pokazala se toliko brzom i snažnom da im oskudne odbrambene strukture Ukrajine nisu postale prepreka, a osiromašeni redovi ukrajinskih oružanih snaga nisu bili spremni da brane svoje položaje, piše Njujork tajms.

8:12

19.5.2024.

1 d

Podeli: