Automobili

Nedelja, 29.08.2010.

11:26

Mazda 6 FL Sport CD 129 TE

Prilikom restilizacije Mazde 6, fabrika je neznatno osvežila dizajn karoserije i kabine, dok su glavne promene ispod lima. Drugačije podešeno ogibljenje, izmenjeni motori i poboljšana izolacija obezbedili su konkurentnost "šestici".

Izvor: B92

Default images

Piše: Ivan Katunac, Izvor: Auto magazin

Mazda je nakon dve godine predstavila restilizovanu verziju svoje limuzine D segmenta "šest".

Nakon domaće prezentacije, Mazda je završila u našoj redakciji, na testu.

Dizajn nije previše menjan. Maska hladnjaka je dobila lajsnu, a novina je drugačije profilisan branik koji ima tri naglašena otvora za vazduh u "smajli fazonu". Novi su i farovi, kao i ukrasni elementi. Time je "lice" limuzine postalo mnogo izražajnije i prepoznatljivije.
Dimenzije (dužina/širina/visina): 4755/1795/1440 mm
Mazda "šesticu" proizvodi u tri karoserijske varijante, kao limuzinu, hečbek i karavan. Na testu se našao hečbek, koji je možda najkompletnija verzija u ponudi. Prepoznaćete ga po malim trouglastim staklima iza zadnjih vrata, nešto nagnutijim zadnjim nosačima krova i po brisaču zadnjeg stakla.

Kuriozitet je da je zapremina prtljažnika hečbeka devet litara manja nego kod limuzine, ali je 510 litara koji su vam na raspolaganju više nego dovoljno i za poslovne potrebe i za duža porodična putovanja.

Naravno, zadnja klupa je deljiva po trećini i može da se obori, tako da u trenu dobijate skoro dva kubika korisnog prostora, što znači da Mazdu 6, ako baš morate, možete koristiti i kao ozbiljno teretno vozilo.
Menjaè: 6 stepeni, manuelni
Kabina je, takođe, diskretno izmenjena. Drugačiji su tasteri na upravljaču, a uvedene su i maske od plastike sa "pijano lak" obradom koji mnogo bolje pristaju atmosferi.

O kabini ne treba trošiti previše reči, pošto je već i na prvoj verziji bila među najboljim u klasi i po ergonomiji i po kvalitetu materijala i po završnoj obradi.

U Mazdi se sedi nisko, sedišta su dovoljno mekana da ne zamaraju, a opet dovoljno dobro drže u krivinama.
Ubrzanje 0-100 km/h: 10,9 s
Testirani auto ima paket opreme "TX". Iako je to prva oprema iznad bazne, na spisku se nalaze vrlo luksuzne stavke.

Izdvajamo automatski klima uređaj sa dve zone, senzore za kišu i farove, "hil holder", aluminijumske naplatke od 17 inča, tempomat, audio uređaj koji čita MP3 format sa CD čejndžerom i šest zvučnika, putni kompjuter, retrovizor sa automatskim zatamnjivanjem i sva četiri prozora električno pokretana sa automatikom.

Jedini uređaj koji nije na listi, a zaista nam je nedostajao su parking senzori. Velika limuzina je vrlo nepregledna pozadi i problem je paralelno parkirati na usko mesto.
Snaga: 95 kW (129 KS) pri 3500 o/min
Mazda u "šesticu" ugrađuje četvorocilindrični turbo dizel motor zapremine 2,2 litra sa tri verzije snage. Motor je pretrpeo izmene, kako bi zadovoljio euro 5 standarde.

Mi smo vozili najslabiju verziju sa maksimalnom snagom od 129 KS koju razvija pri samo 3500 o/min i maksimalni obrtni moment od 340 koji je dostupan od 1800 do 2600 o/min. Fabrika je na ovu verziju ugradila turbo punjač malog prečnika, kako bi skratila vreme odziva.

I zaista, motor lako i brzo reaguje na gas.

Turbo rupa postoji, ali je vrlo blaga i ne smeta u vožnji. Čak i ovaj najslabiji motor je dovoljno snažan za žustru vožnju, a preticanja su laka i bezopasna.

Šestostepeni manuelni menjač ima kratku i preciznu ručicu i dobru sinhronizaciju. Maksimalna brzina je deklarisana na 195 km/h, a za ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno mu je 10,9 sekundi.

Potrošnja mu je umerena. Prosek na testu je bio 7,6 litara. U gradu troši između osam i devet litara, a na otvorenom između pet i osam litara u zavisnosti od vrste puta i prosečne brzine.
Prilikom restilizacije, posebna pažnja je posvećena podešavanju ogibljenja.

Auto je nešto omekšan, tako da zaista odlično upija sve vrste neravnina i rupa. Ipak, još uvek ostao vrlo upravljiv i vozan.

Jeste da mu je malo sasečena oštrina, ali je još uvek ostao među najboljim u klasi po osećaju u vožnji.
Iako izmene na restilizovanoj Mazdi 6 na prvi pogled ne izgledaju velike, konstruktori su tačno znali šta da promene i bitno unaprede već odličnu limuzinu.

Još jednom smo se uverili da je Mazda 6 zaslužila mesto među prva tri automobila u klasi, a na kojem se od ta tri mesta nalazi zavisi samo od ličnih afiniteta.

Za kraj još i cena. Mazda 6 može da se nabavi već od 19.990 evra, a testirani auto košta 24.560 evra.

Informišite se o paketima opreme i cenama za Mazdu 6
Koliko je sati?

Fabrika navodi da je povećala centralni displej na kojem se nalaze pokazivači klima i audio uređaja, termometar, putni kompjuter i sat.

I pored tako velike površine, dizajneri nisu uspeli da nađu stalno mesto za sat, već on deli desni deo displeja sa putnim računarom.

Dakle, ako želite da vidite koliko je sati, morate da pritisnete taster na volanu. Iako ovo nije prevelika greška, ipak zamara i smeta.
Zapremina prtljažnika: 510/1879 l
Mazda 6 FL Sport CD 129 TE
Motor četiri cilindra redni
Zapremina 2184 ccm
Snaga 95 kW (129 KS) pri 3500 o/min
Obrtni moment 340 Nm pri 1800 o/min
Menjač 6 stepeni, manuelni
Dimenzije (dužina/širina/visina) 4755/1795/1440 mm
Međuosovinsko rastojanje 2725 mm
Masa 1475 kg
Zapremina rezervoara 64 l
Zapremina prtljažnika 510/1879 l
Maksimalna brzina 195 km/h
Ubrzanje 0-100 km/h 10,9 s
Potrošnja (otvoreno/kombinovano/grad) 4,4/5,2/6,6 l/100 km
Oprema
ABS, EBD, ESP standard
Prednji i bočni vazd. jastuci standard
Vazdušne zavese standard
Automatska klima sa dve zone standard
Radio MP3 CD čejndžer standard
Tempomat standard
Prednji i zadnji podizači prozora standard
Alu felne prečnika 17 inča standard
El. preklopivi retrovizori standard
Senzori za kišu standard

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

41 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Masovni udar: Oglasilo se rusko ministarstvo

Oružane snage Ruske Federacije izvele su grupni udar visokopreciznim vazdušnim i morskim oružjem velikog dometa na ukrajinske energetske objekte koji podržavaju rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

13:08

1.6.2024.

1 d

Svet

Prevara veka: Optužen vodeći evropski proizvođač

Evropski proizvođač meda, Famille Michaud Apiculteurs, najstarije udruženje potrošača u Zapadnoj Evropi, optuženo je da svoj med prodaje kao potpuno francuski i tako obmanjuje jer njihov med zapravo dolazi iz drugih zemalja, uključujući i one van Evrope.

7:31

1.6.2024.

1 d

Podeli: