Restilizovana Opel Zafira u prodaji od jeseni FOTO

Opel Zafira za 2017. predstavljena je početkom juna, a nemački proizvođač saopštio je da će ovaj automobil u prodajne salone stići u septembru, po početnoj ceni od 17.270 evra.

Automobili

Izvor: B92

Četvrtak, 07.07.2016.

15:05

Restilizovana Opel Zafira u prodaji od jeseni FOTO

Opelov veliki MPV model sa sedam sedišta redizajniran je u skladu sa najnovijiom generacijom automobila ove kompanije. Dinamičan dizajn prednjih farova, zajedno sa novom maskom hladnjaka, čini osnovu Zafirinog svežeg stajlinga.

Kućišta prednjih svetala nadovezuju se na masku hladnjaka, čineći na taj način povezanu celinu, dok se hromirana lajsna optički uklapa sa farovima.
Novi dizajn kokpita pruža vozaču i suvozaču optimizovanu preglednost. Svi važni elementi, kao što su displej i instrumenti, na dohvat su ruke.

Dok je displej multimedijalnog sistema ranije bio lociran iznad centralne konzole, sada je zamenjen sedmoinčnim ekranom osetljivim na dodir, koji se nalazi niže, unutar središnje konzole. Osim toga, promenjen je i dizajn volana.
Opel nudi novu Zafiru sa dva IntelliLink multimedijalna sistema poslednje generacije – oba sa sedmoinčnim kolor ekranom osetljivim na dodir. Prvi, 4.0 IntelliLink donosi svet pametnih mobilnih telefona u kabinu i, u zavisnosti od uređaja korisnika, kompatibilan je sa Apple CarPlay i Android Auto sistemima.

Sa druge strane, Navi 950 IntelliLink je idealan za kupce koji su u potrazi za sistemom koji ima integrisanu navigaciju.
Opel OnStar je takođe tu. Ovaj sistem personalne povezanosti i servisne asistencije automatski poziva pomoć u slučaju sudara, u slučaju da su putnici onesposobljeni da to urade.

Pored toga, Opel OnStar pretvara novu Zafiru u 4G/LTE Wi-Fi izvor internet signala (u zavisnosti od tržišta na kome se prodaje). Na mrežu ovog automobila može biti povezano i do sedam uređaja - praktično, po jedan za svakog putnika.
Kao i u prethodnim generacijama Zafire, vozač i putnici mogu da uživaju u dužim putovanjima zahvaljujući opcionim AGR sertifikovanim ergonomskim sedištima.

Multifunkcionalna FlexRail centralna konzola na aluminijumskim šinama nudi fleksibilne module za odlaganje stvari između prednjih sedišta. Putnicima u drugom redu na raspolaganju je svojevrsna kabinska transformacija, jer se taj deo unutrašnjostu vozila pretvara u prostran i udoban salon.

Zahvaljujući inteligentnom mehanizmu sklapanja, naslon srednjeg sedišta može da se preklopi i rotira, i na taj način obezbedi naslone za ruke za one na spoljnim sedištima.
Sedišta mogu da se klizno pomeraju nazad i prema centru vozila, što omogućava salonski sistem sedenja sa velikim prostorom za noge i ramena. Treći red sedišta se može položiti, formirajući na taj način ravnu površinu sa prtljažnikom.

Opcioni panoramski vetrobran i panoramski krov dodatno povećavaju komfor, naglašavajući osećaj prostranosti. Vetrobran se pruža od haube pa gotovo do B stubova, obezbeđujući vozaču i suvozaču nesmetan pogled prema gore.

Panoramski krov se pruža od vetrobrana do zadnjeg dela automobila, omogućavajući da kabinski prostor bude okupan prirodnom svetlošću, naglašavajući prozračnu atmosferu.
U konfiguraciji sa pet sedišta, Zafira poseduje minimalnu zapreminu prtljažnika od 710 litara, koja može biti povećana do 1.860 litara, kada se spuste nasloni zadnje klupe.

Pored toga, na raspolaganju su mnogi dodaci, kao što je na primer opcioni FlexFix nosač bicikala, integrisan u zadnji deo vozil. On se izvlači iz zadnjeg branika poput fioke i može da ponese do četiri bicikla (ukupne mase do 80 kilograma).

S obzirom na to da se natovaren nosač bicikala može iskositi unazad, zadnja vrata i dalje mogu da se otvore, čak i kada je FlexFix pod punim kapacitetom
Opelovi inženjeri su ponovo implementirali strategiju kompanije da inovativne tehnologije učine dostupnim širokoj grupi kupaca. Ovoga puta radi se o novoj generaciji adaptivnih prednjih svetala – AFL, sa LED tehnologijom.

Novi AFL LED sistem automatski prilagođava svetlosne obrasce u odnosu na situaciju u saobraćaju, tako da je u svakom momentu obezbeđena optimalna osvetljenost. Sistem karakteriše devet različitih funkcija, odnosno svetlosnih obrazaca, uključujući svetlo za grad, otvoren put, takozvani turistički režim, kao i stop režim (eko).

Poslednje navedeni aktivira režim za štednju energije kada se automobil zaustavi na crveno svetlo na semaforu.
Najnovija verzija Opel Eye prednje kamere podržava mnoge sisteme vozačke asistencije, poput asistencije dugih svetala (High Beam Assist) AFL LED farova ili prepoznavanja saobraćajnih znakova (Traffic Sign Recognition).

Na raspolaganju je i upozorenje na opasnost od čeonog sudara (Forward Collision Alert) koje alarmira vozača putem vizuelnog i zvučnog signala kada se rastojanje između Zafire i vozila ispred smanjuje suviše brzo.

Upozorenje o neželjenom izlasku iz vozne trake (Lane Departure Warning), aktivira se automatski pri brzinama preko 60 km/h i upozorava vozača putem svetlosne ikonice na instrument tabli, kao i zvučnim signalom ukoliko vozilo neželjeno izlazi iz svoje vozne trake.
Dve dodatne odlike u novoj Zafiri, zadužene za poboljšanje komfora i redukovanje stresa su adaptivni tempomat i FlexRide sistem oslanjanja.

Koristeći radarske senzore locirane iza maske hladnjaka, adaptivni tempomat pomaže vozaču da održi odabranu brzinu uz održavanje prethodno zadatog rastojanja u odnosu na vozila ispred. Pored brzine, vozač može da odabere rastojanje iz tri dostupne opcije: daleko, srednje, blizu.

Adaptivno FlexRide oslanjanje u kontinuitetu se prilogađava stilu vožnje i saobraćajnoj situaciji.
Budući kupci Zafire imaće na raspolaganju široku lepezu motora i verzija pogonskih sistema. Tu se ubrajaju jedinice koje kao pogonsko gorivo koriste benzin, dizel, tečni naftni gas ili prirodni komprimovani gas, sa rasponom snage od 88 kW/120 ks do 147 kW/200 ks.

Što se tiče motora, u Zafirinoj ponudi izdvaja se 1.6 ECOTEC Direct Injection Turbo sa 147 kW/200 ks. Sa maksimalnim obrtnim momentom od 280 Nm, ubrzava automobil iz stanja mirovanja do 100 km/h za samo 8,8 sekundi, uz maksimalnu brzinu od 220 km/h. Međuubrzanje od 80 do 120 km/h u petom stepenu prenosa obavlja za 8,3 sekunde.
Potrošnja goriva sa šestostepenom manuelnom transmisijom, start/stop funkcijom i pneumaticima niskog koeficijenta otpora pri kotrljanju, u gradu je 8,4 l/100 km, na otvorenom putu 5,9 l/100 km, a kombinovano 6,8 l/100 km, dok emisija CO2 u kombinovanom režimu iznosi 160 g/km.
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: