Nemci najviše trguju sa Rusima

Nemačka je sa zemljama istočne i srednje Evrope lani ostvarila trgovinsku razmenu u rekordnoj vrednosti od 280 milijardi evra.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.02.2008.

13:34

Default images

Zvanični podaci pokazuju da je robna razmena između vodeće ekonomske sile u Evropi i pomenute grupe zemalja lani obuhvatila oko 16 odsto ukupne nemačke spoljnotrgovinske aktivnosti.

Ubedljivo najveći nemački trgovinski partner među zemljama regiona je Rusija, sa kojom je obavljeno nešto više od 20 odsto ukupno ostvarene robne razmene sa regionom. Rusija je lani isporučila Nemačkoj robe, uglavnom nafte i drugih energenata, u vrednosti 28,7 milijardi evra, ili 4,6 odsto manje nego u 2006. godini.

Smanjenje ruskog izvoza na tržište najmoćnije evropske ekonomije objašnjava se slabljenjem kursa dolara, koji služi kao obračunska valuta prilikom isporuka nafte i prirodnog gasa, kao i smanjenom tražnjom osnovnih energetskih sirovina u Nemačkoj.

Prošlogodišnji nemački izvoz u Rusiju, vredan 28,2 miljarde dolara, uvećan je više od 20 odsto u poređenju sa 2006. godinom, pa je tako negativan trgovinski saldo na strani Berlina lani smanjen na svega pola milijarde dolara.

Rusija u Nemačkoj, sudeći prema podacima za prošlu godinu, najviše nabavlja razne mašine i opremu, automobile i rezervne delove za vozila, kao i proizvode hemijske industrije.

Ruski izvoz na nemačko tržište obuhvata, osim nafte i gasa, obojene i retke metale, drvo i druge sirovine, navodi se u izveštaju Nemačke komore za trgovinu sa istočnoevropskim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

23 h

Podeli: