Uvoz Srbije iz Kine 1,34 mlrd. $

Srbija je u protekloj godini zabeležila uvoz iz Kine od 1,34 milijarde dolara, a vrednost izvoza bila je 1,7 miliona dolara.

Srbija

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 27.03.2008.

16:09

Default images

Kina je na četvrtom mestu najznačajnijih spoljnotrgovinskih partnera Srbije u 2007. godini kada je uvoz u pitanju, a prošle godine uvoz je bio za čak 72 odsto veći nego 2006. godine, kažu u Privrednoj komori Srbije.

Najviše su se uvozile kancelarijske mašine, telekomunikacioni aparati i uređaji, odeća, električne mašine, aparati i uređaji, dok su u Kinu izvožene konstrukcije i delovi konstrukcija, smrznute i kuvane maline, cevi, proizvodi od gvožđa i čelika, motori, generatori jednosmerne struje.

Izvozilo se i obrađeno bukovo drvo, neaktivni kvasci, štampane kutije za tečne prehrambene proizvode, veštačka creva od očvrsnutih belančevina, noževi i sečiva za obradu metala, ali i polovni benzinski automobili.

Najveći uvoznici su bili firme "CT Kompjuters", "KIM-TEK", "Pakom distribution sistem" iz Niša, "Telekom Srbija", "US Stil Srbija", a najznačajniji srpski izvoznici na kinesko tržište bili su "Goša", "SirovinaBanat", "Elektroprivreda Srbije", "Malina produkt", "Frigomil".

Pomoćnik ministra u Sektoru za ekonomsku saradnju Ministarstva ekonomije Jelena Marjanović kaže da to ministarstvo posebnu pažnju posvećuje Kini kao moćnom potencijalnom partneru. Ona je rekla da je jako teško naći robe koje bi se mogle izvoziti u Kinu, pa se u ovom trenutku "može reći da izvoza Srbije u Kinu i nema", i dodala da je neophodno privući kineske investitore u Srbiju, kako bi se na neki način supstituisao veliki uvoz iz Kine.

Tako bi se rešio delom i problem nezaposlenosti, jer bi se u Srbiji proizvodilo za to tržište, a za to postoje i veliki potencijali elektronske i IT industrije, naglasila je ona i dodala da su "otvorena vrata" za grinfild investicije iz Kine i za ulaganja u neke industrijske zone koje je već država Srbija odredila kao prioritetne.

Prvi sekretar u Ekonomsko-trgovinskom odeljenju Ambasade Kine u Srbiji Jang Čunmin kaže da Kina želi da što više uvozi iz Srbije, kako bi postojala ravnoteža u robnoj razmeni, ali postoji problem što "mi ne znamo šta Srbija ima da ponudi kineskom tržištu".

"Kineska Vlada stimuliše kompanije da investiraju van Kine i tu je šansa za srpsku privredu koja treba više da radi na privlačenju tih investicija", naglasio je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

4 h

Podeli: