Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?

Zašto je milijarder i vlasnik kompanije "Tesla" Ilon Mask, koji je najnovijim tvitom još jednom podgrejao srpsko-hrvatsku raspravu o tome kog je porekla svetski poznati naučnik, svog tehnološkog giganta nazvao baš po Nikoli Tesli?

Život

Izvor: B92

Četvrtak, 08.07.2021.

15:01

Zašto nas Ilon Mask uči čiji je Nikola Tesla?
Foto: Shutterstock.com

Iako bi odgovor trebalo da se nametne sam, Ilon Mask je priznao da je, u odnosu na Teslu, ipak "veći fan" američkog pronalazača Tomasa Edisona.

Kada su ga pitali, u intervjuu iz 2018. godine, zašto je onda svoju kompaniju nazvao po ovom srpsko-američkom naučniku, Mask je rekao da, iako je Edison "svoje izume učinio dostupnim svetu", Tesla zaslužuje "malo više pažnje u društvu".

Inače, Nikola Tesla je zaslužan za postojanje više od 700 patenata iz oblasti električnih mašina, transformatora, prenosa energije, visokofrekventne tehnike, radio-tehnike, telemehanike, rasvete, parnih turbina. Zvanično je priznato njih 212, od kojih se preko 100 i danas široko primenjuju.

Zahvaljujući svom delu, ovaj genijalac i dalje živi u sadašnjici, što daleko prevazilazi srpsko-hrvatsko svojatanje Nikole Tesle, a trudile su se i Hrvatska i Srbija da pokažu koliko im je stalo do njega.

Međutim, sam Tesla se, nakon preseljenja u Ameriku, nije previše potrudio da održava veze sa sredinama iz kojih je potekao. Rođen je u Lici, delu Vojne krajine koja je pripadala Austriji, odnosno na području koje je danas deo Republike Hrvatske.

Sa druge strane, Nikola Tesla je prvi put posetio Srbiju kada je imao gotovo četrdeset godina, i to na jednom proputovanju po Evropi, gde je iz Amerike stigao na poziv Kraljevskog instituta iz Londona.

Dakle, politički Tesla nema puno veze ni sa jednom od ove dve današnje države. Ipak, Tesla se o svom poreklu izjasnio 1936. godine u telegramu koji je poslao u Zagreb tadašnjem vođi opozicije, a kasnije tvorcu Banovine Hrvatske, Vlatku Mačeku:

"Jednako se ponosim moga srbskog roda i moje hrvatske domovine, živeli svi Jugoslaveni", u potpisu Nikola Tesla.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

220 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: