- Vesti -

Biljana Srbljanović: "Aleksić je uzimao decu pod svoje, da bi ih monstruozno napao"

Rediteljka Biljana Srbljanović napisala je na svom profilu na Fejsbuku nekoliko objava u kojima je rekla kako se oseća i šta misli povodom optužbi da je Miroslav Mika Aleksić, nastavnik glume, seksualno iskorišćavao učenice iz svoje škole.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Printscreen/Prva TV (Arhiva)
Foto: Printscreen/Prva TV (Arhiva)

Bojana Maljević o Miki Aleksiću: Važno je da se sazna istina

Ljuština: "To ti je normalno u tim godinama"; Mit: "Mika je bio na dobrom glasu. Ovo je jezivo"

"Ceo dan pišem ono što mislim i osećam povodom velikog i hrabrog čina Milene Radulović, a nikako da nađem način. Sedam punih strana sam ispisala, a osećam da i dalje ne pronalazim prave reči. Onda sam ponovo pročitala tekst i shvatila da tačnije od ovih Mileninih reči ništa nema: 'Ovo je monstruozna mreža inteligentno sklopljena u najvišem krugu društva, od najranijih godina upakovana u najplemenitije forme umetnosti i religije čoveka koji korak po korak, zna šta radi i s predumišljajem dolazi do cilja'", navodi Srbljanovićeva.

Smatra da je ovo istorijski trenutak, veliki događaj, za sve žene, za žrtve i one koje su "imale sreću da to nikada nisu bile, za one koje bi to mogle postati, za čitavo naše društvo, za sve nas".

"Velika je zasluga novinarke Ivane Mastilović Jasnić. Poverenje dve žene, razumevanje, delikatan, a pošten i otvoren razgovor, ozbiljnost i empatija za sagovornicu uz hrabrost, pamet i odvažnost žene koja svedoči o ovom užasnom događaju, ono je što predstavlja trijumf dobrog, pobedu nad zločincem i zlom. Veoma sam potresena ali i uzbuđena. Ovo je trenutak koji treba zapamtiti. Hvala vam", napisala je u svojoj prvoj objavi.

Manekenka Ivana Stanković pohađala je Mikinu školu glume: "Rano si krenula s*sama kroz život"

Ispovesti drugih žrtava Mike Aleksića: "Tražio mi je da ustanem i da se okrenem"

"Seksualno nasilje, a posebno silovanje, decenijama se predstavlja kao gotovo karikaturalan čin. Silovatelji se smatraju 'slabićima', 'manijacima', koje samo treba da kroz šake provuče neki otac ili brat, pa da on to više nikad ne uradi", nastavila je.

Silovatelji su prikazivani u društvenom diskursu kao neki duševno oboleli ljudi, koji iskaču iz žbunja, mračnog ulaza, vrebaju u haustoru ili liftu da skoče na ženu i da je fizičkim nasiljem i pretnjom oružjem, 'nateraju' na odnos, navodi se u objavi.

"Silovanje se shvata kao seksualni akt, smatra se da samo lepe i fizički atraktivne žene mogu biti žrtve, otvoreno se postavlja pitanje - šta će ona na ulici sama kasno, zašto nije glasnije vrištala, zašto se nije snažnije branila, zašto nije brže bežala, zašto nije zvala nekog muškarca - oca, brata, muža, dečka - da je odbrani i osveti", dodala je Srbljanovićeva.

Ispovesti drugih žrtava Mike Aleksića: "Tražio mi je da ustanem i da se okrenem"

Pomoć žrtvama

SOS telefon Autonomnog ženskog centra je 0800 100 007 i dostupan je radnim danima od 10 do 20 sati. Pozivi su besplatni.

Nacionalna SOS linija za žene žrtve nasilja je 0800-222-003.

Rekla je i kako je užasava okrivljavanje roditelja, jer su oni "zapravo takođe žrtve, oni su ona prva instanca koju predator zgazi, on roditelje zavede, kao ličnost od ugleda i autoriteta, kao cenjen pedagog na poziciji vrhunske moći".

Bojana Maljević o Miki Aleksiću: Važno je da se sazna istina

Priveden Mika Aleksić; Glumica Milena Radulović: Silovao nas je

Naglasila je da seksualni zločin, a posebno silovanje, ovo je veoma važno razumeti, nije seks, već nasilje koje za sredstvo ima polni odnos, neželjeni i nedozvoljeni dodir, bludne radnje koje nisu sebi svrha.

"Silovatelj pre svega vrši nasilje nad ličnošću žrtve, podmukli atak na njenu dušu i biće, na njenu ljudsku vrednost, poništavanje svega što ona predstavlja kao osoba. Sada se treba setiti da su u 'školu' Miroslava Aleksića, upisivana deca koje je on lično, svojom rukom, birao između stotina i stotina mališana, uzrasta već od samo pet ili šest godina. On je tu decu onda uzimao pod svoje, odgajao ih, uzgajao, zalivao, pratio kako rastu, oblikovao, mesio, menjao im psihu i strukturu ličnosti, oblik ponašanja, godinama, strpljivo, iz najmračnijih pobuda, čekao da napupe, da još malo pa skoro skroz sazru, da bi ih, u trenucima njihove najveće ranjivosti i potpunog poverenja, najstrašnije izdao, najbolnije povredio, najmonstruoznije napao. On je, obljubom devojčica koje su ga godinama gledale kao očinsku figuru i osobu od najvećeg autoriteta u njihovim životima i to na način da ga poštuju i cene više od samih roditelja, decu izdao na najmonstruozniji način", napisala je Srbljanovićeva u svojoj poslednjoj objavi na ovu temu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 143 idi na stranu