- Vesti -

Na 4 kilometra dubine napravili snimak i shvatili: "Imamo novu vrstu" VIDEO

Duobrachium sparksae službeni je naziv ovog pripadnika životinjskog carstva koji je prvi put otkriven u aprilu 2015. godine.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Depositphotos /  Andrey_Kuzmin
Foto: Depositphotos / Andrey_Kuzmin

Naučnici su prvi put isključivo pomoću podvodnih video-kamera visoke rezolucije utvrdili da je mala želatinasta kapljica koja živi u morskim dubinama zapravo nova vrsta, piše Gardijan.

Otkriven je u podvodnom kanjonu severozapadno od Portorika, a tek je ove godine opisan u naučnom članku.

Naučnici nisu uzeli fizičke uzorke životinje već je njena egzistencija potvrđena pomoću snimka koji je nastao na morskoj dubini od 3.900 metara. Ekspediciju je predvodio Nacionalni biro za okeane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država (NOAA).

NOAA je snimke visoke definicije napravila pomoću robota Dip diskaverer, a one su potom analizirane kako bi se utvrdilo šta se na njima tačno nalazi.

"Lep je to i unikatan organizam", rekao je Majk Ford, naučnik u NOAA.

"Prikupili smo snimke visoke rezolucije pa smo ih potom opisali. Prošli smo kroz istoriju i činilo nam se da je ovo nova vrsta i novi rod. Nakon toga smo naporno radili kako bismo je smestili na evoluciono stablo."

Dip diskaverer uočio je tri jedinke koje su odmah zaintrigirale naučnike koji su vodili ekspediciju.

Naučnici će se sada baciti na proučavanje uloge koju Duobrachium sparksae igra u svom okruženju. Video-snimci nove vrste nalaze se u Muzeju Smitsonijan u Vašingtonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 134 idi na stranu