Na 4 kilometra dubine napravili snimak i shvatili: "Imamo novu vrstu" VIDEO

Duobrachium sparksae službeni je naziv ovog pripadnika životinjskog carstva koji je prvi put otkriven u aprilu 2015. godine.

Život

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2020.

10:48

Na 4 kilometra dubine napravili snimak i shvatili:
Foto: Depositphotos / Andrey_Kuzmin

Naučnici su prvi put isključivo pomoću podvodnih video-kamera visoke rezolucije utvrdili da je mala želatinasta kapljica koja živi u morskim dubinama zapravo nova vrsta, piše Gardijan.

Otkriven je u podvodnom kanjonu severozapadno od Portorika, a tek je ove godine opisan u naučnom članku.

Naučnici nisu uzeli fizičke uzorke životinje već je njena egzistencija potvrđena pomoću snimka koji je nastao na morskoj dubini od 3.900 metara. Ekspediciju je predvodio Nacionalni biro za okeane i atmosferu Sjedinjenih Američkih Država (NOAA).

NOAA je snimke visoke definicije napravila pomoću robota Dip diskaverer, a one su potom analizirane kako bi se utvrdilo šta se na njima tačno nalazi. "Lep je to i unikatan organizam", rekao je Majk Ford, naučnik u NOAA.

"Prikupili smo snimke visoke rezolucije pa smo ih potom opisali. Prošli smo kroz istoriju i činilo nam se da je ovo nova vrsta i novi rod. Nakon toga smo naporno radili kako bismo je smestili na evoluciono stablo."

Dip diskaverer uočio je tri jedinke koje su odmah zaintrigirale naučnike koji su vodili ekspediciju.

Naučnici će se sada baciti na proučavanje uloge koju Duobrachium sparksae igra u svom okruženju. Video-snimci nove vrste nalaze se u Muzeju Smitsonijan u Vašingtonu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: