- Vesti -

Na hiljade mrtvih ptica: Nije uzrok 5G mreža, ali šta jeste? VIDEO

Biolozi u američkoj saveznoj državi Novi Meksiko upalili su alarm nakon što je prijavljen pronalazak hiljada mrtvih ptica pevačica. Koji su uzroci njihovog uginuća, šta za floru i faunu znače požari, da li su ptice otporne na prirodne katastrofe i kakva je situacija u Srbiji?

Izvor: B92
Podeli
Foto: depositphotos/bolina
Foto: depositphotos/bolina

"Te ptice koje su pronađene moraju prvo otići na neke analize, na osnovu čega će se utvrditi uzrok smrti. Naučnici su utvrdili da su ptice bile iznemogle, da su padale i žive", rekao je za Jutro Prve TV Stevan Knežević iz Društva za zaštitu i pročavanje ptica Srbije.

Evidentno je da u SAD bukte požari, a da su ptice selice skrenule sa svog puta. S obzirom na to da moraju da slete svaka dva-tri dana, verovatno su sletale negde gde nemaju dovoljno hrane.

"Ono što smo i mi videli prema slikama koje su stizale iz tog dela sveta, jeste da su to u pitanju ptice koje se hrane insektima. Nema univerzalne visine na kojoj ptice lete. Neke ptice i ne idu visoko, nekih par stotina metara nadmorske visine", kaže Knežević.

Ukoliko se ovakav negativan uticaj ljudi na planetu nastavi, stvari ne izgledaju dobro, smatra Svetlana Stevović, naučni savetnik Inovativnog centra Mašinskog fakulteta.

"Definitivno požari vrlo negativno utiču na celi živi svet. Potrebno je da se dobro razmisli o tome kako da se broj požara smanji, i šta čovek može da uradi", rekla je ona.

Kako kaže, pre svega, povećanje globalnog zagrevanja je krivac. Tamo gde dolazi do ekstremnih situacija, uglavnom su prisutne velike suše i minimalna vlažnost.

"Srbija sada ima nešto manje požara, ali se učestalost požara na planeti uvećava. Uzrok globalnog zagrevanja, nedostatak vlažnosti, uzrokuje požare i to dovodi do katastrofalnih posledica po čitavu životnu sredinu", objašnjava Stevovićeva.

Podsetimo, ranije su se pomori ptica dovodili u vezu sa 5G mrežom, mada to nijednog trenutka nije dokazano. Sada je priča otišla u potpuno drugom smeru - čovekova nemarnost može skupo da košta prirodu.

strana 1 od 118 idi na stranu