- Vesti -

Jedina carska džamija u Srbiji: I danas je simbol Sjenice FOTO

Bošnjaci su na prostoru Sandžaka, kroz svoje vekovno postojanje, ostavili dubok trag na ovim prostorima. U samom centru Sjenice nalazi se jedina carska džamija u Srbiji, koju je 1870. godine podigla sultanija Valide, majka sultana Abdulaha.

Izvor: RINA
Podeli
Foto: RINA
Foto: RINA

Skoro dva veka kasnije, i dalje je jedan od najprepoznatljivijih simbola ove opštine na jugozapadu Srbije, a u narodu je sačuvana legenda o tome kako je nastala ova građevina krajem 19. veka.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Karavan sultanije Valide bio je opljačkan, nakon dužeg vremena je pronađen, a svo bogatstvo koje je bilo u njemu, ona je uložila u izgradnju džamije", rekao je imam Hazar Dacić za RINU.

Foto: RINA
Foto: RINA

"Isticala se po svojoj veličini i lepoti. Izgarađena je od belog kamena i materijala sa ovog podneblja, a unutrašnjost je bila obojena svetloplavom bojom, koja je tada bila sultanovo obeležje", dodao je.

Ova džamija specifična je i jedinstvena u graditeljskom smislu. Ima sve odlike monumentalne arhitekture, kojom dominira poprilično velika kupola, prečnika od 15 metara.

Foto: RINA
Foto: RINA

Zbog te svoje impozantne veličine nije izgrađena od zidne konstrukcije, već je bila od drveta i prekrivena olovom.

"Tokom Prvog svetskog rata austrougraska vojska skinula je sa džamije olovo kako bi ga koristila u vojničke svrhe i pravljenje municije. Do 1988. godine bila je pokrivena sjeničkim crepom, a posle je na nju stavljen bakar", kaže Dacić.

Foto: RINA
Foto: RINA

Prošle godine u oktobru, završena je rekonstrukcija ove jedine carske džamije u Srbiji, zahvaljujući sredstvima koja su obezbeđena od strane turske agencije TIKA.

Objekat je obnovljen i stavljen u funkciju, na radost svih ovdašnjih vernika, ali i brojnih posetilaca koji sa pažnjom dolaze na ovo mesto kako bi se upoznali sa istorijom ovog podneblja.

strana 1 od 134 idi na stranu