Život

Ponedeljak, 23.03.2020.

11:10

"Možemo raspaliti hiljadu tamjana, ko je počeo tek ovih dana nek prelista malo o značenju ikone"

Mnogi vernici Srpske pravoslavne crkve imali su pitanja kako bi trebalo da se ponašaju u novonastaloj situaciji, odnosno kako će to da utiče na njihove aktivnosti u crkvi.

Izvor: B92

Foto: printscreen, Prva TV

Direktor patrijaršijske upravne kancelarije Stojadin Pavlović govorio je o tome kako je u Srbiji moguće da se napravi neki prelazni model u upražnjavanju crkvenih aktivnosti.

"U Beogradu, koji je veliki grad i kod hramova koji imaju mogućnost pojačati maksimalno disciplinu i primeniti ruski model gde je angažovana čitava jedna vojska kako da drži higijenu, kako da se dezinfikuje sve od ulaska u portu do časnog prestola”, rekao je Pavlović u Jutru Prve TV.

Kako on kaže, vernici ne bi trebalo da celivaju ikone, krst, svetu čašu i ruku sveštenika sve dok traje ovakva situacija. Ni vernici ni sveštenici ne isključuju mogućnost da se pljuvačkom može preneti zaraza, pa zato moramo da slušamo lekare, kaže on.

Što se krštenja i venčanja tiče, rekao je da bi trebalo da se obavljaju samo sa onoliko ljudi koliko je neophodno.

Venčanja u Beogradu i unutrašnjosti biće, takođe, svedena na najmanji broj neophodnih ljudi. Budući supružnici već planiraju da veselje prave kasnije, a samo čin crkvenog venčanja sada, kaže on.

"Možemo raspaliti hiljadu tamjana, ako čovek ne veruje u to i ako je počeo ovih dana da koristi tamjan po preporuci onda on mora da uzme malo i da prelista, da li u štampanom izdanju ili da nađe šta tamjan predstavlja, šta sveća predstavlja, šta je ikona i šta je lik na ikoni", rekao je Pavlović o korišćenju tamjana.

Pogledajte ceo intervju u video-prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: