Nema više "njihovo visočanstvo": Hari i Megan ostaju bez titula i para FOTO

Princ Hari i Megan Markl gube titulu "njihovo visočanstvo" i novac iz javnih fondova za svoje dužnosti, saopštila je Bakingemska palata. Par više neće formalno predstavljati Kraljicu, koja poručuje da "podržava njihovu želju za samostalnim životom".

Život

Izvor: B92, RTS

Nedelja, 19.01.2020.

09:05

Nema više
Foto: Getty/ WPA Pool

Hari i Megan će izgubiti titule "Njegovo i njeno kraljevsko visočanstvo" i više neće imati pravo da koriste novac iz fondova koje puni narod, poreski obveznici, navodi se u saopštenju kojim se nazire kraj Megzit sage i smirivanje bure koju je par izazvao objavom da želi da se povuče iz svih kraljevskih dužnosti.

Prema novom sporazumu, oni će nastaviti da nose titulu "Vojvoda i vojvotkinja od Saseksa", a Hariju i dalje ostaje titula "princa".

Hari i Megan su poručili da će vratiti 2,4 miliona funti, koliko su uložili u renoviranje kuće u Berkširu, koja ostaje njihov dom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Par više neće formalno predstavljati kraljicu i Kraljevstvo. Bakingemska palata objavila je da će primena novih pravila početi od proleća ove godine.

U saopštenju iz Bakingemske palate navodi se da će "Arči, Hari i Megan uvek biti voljeni članovi porodice".
Foto: Getty/Anwar Hussein
"Prepoznajem izazove koje su iskusili kao rezultat intenzivnog nadzora u poslednje dve godine i podržavam njihovu želju za samostalnijim životom. Želim da im zahvalim na njihovom predanom radu u ovoj zemlji, Komonveltu i šire, a posebno sam ponosna na to što je Megan tako brzo postala član porodice", ističe se u saopštenju.

Kraljica poručuje da se cela porodica nada da će ovaj sporazum omogućiti paru da započnu da grade "srećan i miran novi život".

Njihovo novo prebivalište biće, kako je najavljeno, u Severnoj Americi.

Za sada ostaje nepoznato kako će biti regulisano pitanje imigracije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

117 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: