"Pobedniku" skinuta "zakrpa" s nosa FOTO

Pre više od mesec dana spomenik Pobednik uklonjen je s postolja na Kalemegdanu zbog restauracije.

Život

Izvor: B92

Petak, 29.11.2019.

14:46

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

Tokom restauracije u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića u Smederevu otkriveno je da spomenik ima zakrpu na nosu za koju se navodi da je najverovatnije posledica greške u originalnom kalupu.

"Zakrpa na nosu koja je verovatno posledica greške u originalnom kalupu je skinuta, a rekonstrukcija oštećenog dela urađena je bronzom identičnog sastava. Razlika u boji između sveže bronze i patine je normalna pojava i do kraja radova će biti neprimetna", saopšteno je iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda na zvaničnom nalogu "Pobednika" na Tviteru. Takođe je pre nekoliko dana na istoj ovoj stranici objavljeno da nije samo postament bio klimav već i mač koji drži "Pobednik".

Posle više od 90 godina Pobednik prvi put "sišao" na zemlju FOTO/VIDEO

"Tokom radova je otkrivena još jedna kritična tačka - veza između sečiva i drške mača koja je potpuno korodirala, pa je postojala opasnost da ovaj deo skulpture otpadne. Takođe, veza mača i bronzanog postolja je usled oštećenja bila prekinuta", navodi se.

Spomenik Pobednik na Kalemegdanu, jedan od najprepoznatljivijih simbola Beograda, skinut je s postolja zbog restauracije, koja bi trebalo da bude završena u februaru 2020. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: