Muževi je brutalno tukli, pokrali i terali na abortuse

Legendarna glumica Doris Day umrla je samo mesec dana posle proslave 97. rođendana. Iako je do nedavno bila u odličnoj kondiciji, kobna po nju je bila nedavno preboljena upala pluća. Karijeru je počela vrlo rano. Imala je samo 16 godina...

Život

Izvor: B92, express.hr

Subota, 18.05.2019.

09:35

Muževi je brutalno tukli, pokrali i terali na abortuse
Glumica i muž Marty Melcher, Foto: Jay Scott/BIPs/Getty Images

Tada, Doris Kappelhoff, kako se zvala, nije htela da čuje za trombonistu Al Jordena koji ju je pozvao u bioskop.

"Ne bi s njim otišla u bioskop čak ni kad bi tamo delili grumenje zlata", odbrusila je. Njena majka Alma je podržala jer Jorden je bio mnogo stariji – imao je 23 i – bio je nepouzdan muzičar.

Problem je bio što je Jorden bio lokalni muzičar u Evanstownu u Cincinnatiju i svirao u istom bendu kao i Doris, pa i nije bio neka premija, ni garancija da će odvesti do sjajne karijere. Zapravo, kad se bila prijavila u bend, htela je da šarmira vođu benda i menadžera Barneya Rappa.

Svidela mu se iako je bila još devojčica. Bila mu je atraktivna, a kod kuće je imao trudnu ženu. Da li je bilo nešto među njima, ostaće tajna iako se ona za svoje godine već tad ponašala prilično zrelo. Majka je doduše navijala da joj zet postane Fred Foster, voditeljska zvezda lokalnog radija. Iako su joj roditelji bili katolici, njenog oca majka je izbacila iz kuće kad je saznala da je vara s njenom najboljom prijateljicom.

"To je bila jedina moja želja – da se udam i budem domaćica. Nisam sanjala da budem filmska zvezda, ni slavna plesačica. Htela sam samo solidan brak" rekla je jednom Doris Day koja je čak četiri puta bila na putu da joj se ostvari taj san, ali – kako će reći – nije birala prave muškarce.

Vođa benda Barney Rapp obezbedio joj je svetsku slavu tako što joj je dao ime pod kojim je postala poznata. Smatrao je da je prezime Kappelhoff predugačko i nije najpogodnije za plakate. Zato je njena prva pesma koju je otpevala bila "Day After Day" i tako je dobila novo prezime.

Počela je tad karijera koja će trajati 30 godina. Ali, nekako u to vreme promenila je svoje mišljenje o trombonistu Al Jordenu. Niko ne zna zašto nije ostala pri prvom utisku. Ona je ovog put prišla njemu i zamolila ga da je vozi kući posle nastupa. Iako će ga kasnije opisati kao jednu od najglupljih osoba koje je upoznala, ostala je neko vreme s njim.

Prema nekim pričama, nakon nastupa Doris je utoljivala glad velikim porcijama hamburgera s mnogo kečapa i luka, pa bi sve to padalo po autu sirotog Jordena, a rado bi govorila punim ustima iz kojih bi ispadala hrana, a to nije delovalo baš previše ženstveno. Svejedno, 1941. udala se za Jordena sa 17 godina i odmah je počeo krvoločno tući.

Mnogi su svedočili da je prebio nasred ulice kad je na naslovnici novina video Doris kako pozira u kupaćem kostimu. Zvao bi je "prljavom kurvom" i brutalno mlatio, a zatim strastveno s njom vodio ljubav. Ostala je trudna, htela je da zadržt dete, ali je Jorden naterao na abortus.
Foto: Keystone/Getty Images
Dorisina majka zapretila je da će ga ubiti ako njenu ćerku natera na pobačaj, pa je Jorden rekao da to nije njegovo dete i tako prebio Doris da je zamalo pobacila. Ni posle toga ga nije napustila. Četiri dana pre rođenja deteta, u automobilu joj je uperio pištolj u stomak i naumio da ostvari svoj plan da ubije dete, pa onda sebe. Iako je spasila živu glavu, on ju je opet tukao celim putem kući.

Konačno, obećao joj je da odlazi na put i da, kad se vrati, ne želi da je vidi u kući. Majka je pronašla novi stan za Doris i dečaka Terryja kog je rodila nekoliko dana kasnije.

Jorden se, međutim, opet vratio i ona je bila dovoljno glupa da ga primi nazad. Nastavio je još više da je zlostavlja. Brigu o detetu prepustila je majci jer joj je Jorden branio da ga teši ako bi dete plakalo.

Godine 1944. objavila je pjesmu "Sentimental Journey" koja je devet nedelja bila prva na američkim top-listama i bio je to početak njezinog muzičkog uspeha. Prodati su milioni primeraka, i krenuo je hit za hitom.

Ona, nažalost, nije imala baš laganu narav i često je znala da ucenjuje saradnike preteći im da će se vratiti u Cincinnati. Već je bila u vezi sa saksofonistom Georgeom Weidlerom – a bio je to još jedan loš izbor. U tim danima nije baš bilo uobičajeno da nevenčani parovi spavaju zajedno u hotelskim sobama, ali oni to nisu krili. Les Brown, koji joj je bio očuh zamolio je da prestane sa tim jer, kako je rekao, Weidler je bio tek malo bolja verzija Jordena.

Kad mu molba nije uspela, Brown je naredio paru da se razdvoje, pa je Widler otišao u Kaliforniju i pre toga najavio venčanje za Doris. Tako je i bilo. U brak su uplovili 30. marta 1946. Iako je još jednom najavila da će prestati da peva da bi bila supruga i majka s punim radnim vremenom, ipak je prihvatila nastup u tv-showu sa milionskom publikom.

Primetio je filmski agent Al Levy i počeo da angažuje u filmovima. Kad je zamolila supruga Weidlera da im pronađe kuću u Los Angelesu, on je nabavio prikolicu u kvartu punom dilera droge i drugog polusveta.

Bio je to divan početak bračnog života. Weidler nije ni da čuje da živi sa njenom majkom i sinom iz prvog braka pa je Doris odmah zamolila Levyja da joj pronađe posao na drugom kraju Amerike. I tako je sa detetom i majkom otputovala u New York. Razvela se od Widlera posle osam meseci braka jer, kako je rekla, on nije hteo da bude gospodin Day.
Glumica sa sinom, Foto: Hulton Archive/Getty Images
Iako se udala za Michaela Curtiza koji joj je dao prvu filmsku ulogu, varala ga je s bivšim suprugom kad god bi on s bendom došao u New York.

Da bi iskomplikovala situaciju do kraja, obojicu je varala spavajući i sa agentom Alom Levyjem, ali je na kraju njemu rekla da će ipak ostati na poslovnim odnosima.

Levy nije mogao da se pomiri sa tim i pratio je po gradu, pa je jednom čak došao za njom u hotelsku sobu i pokušao da je siluje. To je bilo previše.

Njen sledeći ljubavnik bio je Marty Melcher, pa zatim i Steve Cochran, koji je u to vreme bio s Joan Crawford koja joj to nikad nije oprostila i mrzela je do kraja života.

Nakon Cohrana pričalo se da je petljala sa tadašnjom glumačkom zvezdom Ronaldom Reaganom i to u njegovom stanu u Hollywoodu gde bi, dok su vodili ljubav, gledali panoramu grada ispod sebe.

Na vrhuncu slave snimala je film za filmom i sve za Warner Brothers. Marty Melcher bio joj je agent i venčali su se 3. aprila 1951. na njen 27. rođendan. I to je bila još jedna njena katastrofalna greška iako je s njim ostala najduže u braku – čak 17 godina.

Nisu se razveli nego je on umro 20. aprila 1968. Tek nakon njegove smrti shvatila je da su Melcher i njegov poslovni partner potrošili svu njenu ušteđevinu i oterali je u teški minus.

Idući put udala se tek 1976. godine i to za Barryja Comdena. Bio je šef njenog omiljenog restorana i navodno je bila oduševljena kad joj je spakovao hrpu kostiju za njezine pse, koje je obožavala i bila aktivista za zaštitu životinja. Ali, ni taj brak nije potrajao.

Comden je rekao da je više brinula za pse nego za njega. Doris Day postala je i vegetarijanka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

5 h

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: