- Vesti -

Ne bi ga našli da se nije posekao: Osuđen pljačkaš dragocenih dragulja

Šveđanin koji je prošle godine ukrao skupocene kraljevske dragulje iz katedrale Strangnas blizu Stokholma, osuđen je danas na četiri i po godine zatvora.

Podeli
Foto: Tanjug/ Swedish Police via AP, File
Foto: Tanjug/ Swedish Police via AP, File

Pročitajte još:

Šveđani ukrali kraljevske dragulje i pobegli gliserom

Šok u Švedskoj: Kraljevske krune pronađene u smeću

Sud je 22-godišnjeg Johana Niklasa Bakstroma, koji je prošlog jula ukrao dve krune i šar (zlatnu kuglu sa krstom) sa početka 17. veka, procenjene vrednosti od oko 6,1 miliona evra, danas proglasio krivim, prenosi AP.

Ova pljačka punila je novinske stupce prošlog leta zbog spektakularnog načina na koji je izvedena. Naime, dvojica lopova viđena su kako beže iz katedrale na ukradenim biciklima, a zatim uskaču na gliser i nestaju u mreži jezera zapadno od Stokholma.

Bakstrom je priznao zločin poslednjeg dana suđenja, nakon što je njegov DNK pronađen na draguljima. On je izjavio da se posekao prilikom razbijanja stakla vitrine u kojoj su čuvani kraljevski simboli.

Na suđenju je otkriveno da je kraljevska kruna oštećena i da su neki dragulji otpali. AP podseća da je plen pljačke pronađen u kanti za smeće u predgrađu Stokholma. Bakstrom je odbio da kaže da li je imao saučesnike, a još dve osobe, starosti 22 i 26 godina nalaze se u pritvoru pod optužbama za pljačku.

strana 1 od 121 idi na stranu