Šta australijske ovce imaju sa izraelskim nuklearnim probama?

Radioaktivni izotopi koje su naučnici otkrili kod australijskih ovaca dali su dodatnu težinu 39 godina starim tvrdnjama o pojavi misteriozne munje iznad Indijskog okeana, za koju se pretpostavlja da je bila posledica nelegalne izraelske nuklearne probe.

Život

Izvor: B92, RT.com

Sreda, 15.08.2018.

15:16

Šta australijske ovce imaju sa izraelskim nuklearnim probama?
Thinkstock / Ilustracija

U septembru 1979. godine, američki satelit Vela 6911 uočio je "dvostruku munju" nedaleko od Ostrva Princa Edvarda u južnom delu Indijskog okeana. Sve od tada, postoje spekulacije da je to u stvari bila nuklearna proba koju je sproveo Izrael.

Kako je u svojim memoarima naveo tadašnji američki predsednik Džimi Karter, ta spekulacija bila je i pretpostavka američkih generala koji su ga izvestili o tom incidentu. Izrael, međutim, nikada nije ni potvrdio niti negirao postojanje sopstvenog nuklearnog programa.

Novi dokument, objavljen u časopisu Science & Global Security, navodi da je radioaktivni izotop jod-131 pronađen u štitnoj žlezdi australijskih ovaca, i to odmah sledećeg meseca pošto je incident zabeležen.

Kristofer Rajt, sa Akademije australijskih odbrambenih snaga, i švedski nuklearni fizičar Lars Erik de Ger analizirali su uzorke štitne žlezde australijskih ovaca, koji su posle incidenta 1979. poslati u SAD. Rezultati njihove nalazie postali su dostupni tek nedavno.

Nivoi izotopa, pronađeni u organizmu ovaca koje su bili izložene kiši četiri dana posle incidenta, "bili su konstantni, budući da je poznato da su ovce pasle u području potencijalno zahvaćenom radioaktivnim padavinama", navodi se u dokumentu.
Gettyimages / Ilustracija
Naučnici su u analizi zaključili da su vremenske prilike i padavine, posle nepotvrđene nuklearne eksplozije, mogle biti prenete od mesta eventualne probe u Indijskom okeanu do australijske obale.

Još jedna analiza "hidroakustičnog signala", koji je uhvatio američki podvodni prislušni uređaj, obavljena takođe 1979. godine, potvrdila je sumnje o nuklearnoj eksploziji.

Istraživanje "uklanja sve sumnje da je 'munja' bila nuklearna eksplozija", zabeležio je stručnjak za nuklearno naoružanje Leonard Vajs, sa Univerziteta Stanford.

On je takođe potvrdio pretpostavku da bi Izrael mogao da stoji iza incidenta, "budući da je to bila jedina zemlja koja je imala tehničke mogućnosti i političku motivaciju da sprovede takvu tajnu operaciju", prenosi RT.

Prema Vajsovim rečima, to je bila samo jedna od nekoliko nuklearnih proba koje je Izrael izveo, a koju su američki sateliti registrovali zahvaljujući neočekivanoj promeni boje oblaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: