Francuska odobrila lov na vukove

Francuska vlada dala je dozvolu za lov više desetina vukova u planinskim krajevima gde su ovce izložene napadima.

Život

Izvor: B92

Nedelja, 23.07.2017.

10:50

Francuska odobrila lov na vukove
Foto: Thinkstock

Vlada je juče odobrila ubijanje najviše 40 vukova do jula 2018, što iznosi malo više od 10 odsto ukupnog broja vukova u toj zemlji.

Prema dozvoli, nakon što se najčešće u organizovanom lovu ubiju 32 vuka, farmeri imaju pravo da ubiju još osam, ali isključivo u situacijama kada tako sprečavaju neposredni napad ili prekidaju napad koji je u toku.

Preko 8.000 domaćih životinja, najviše ovaca, ubijeno je tokom prošle godine u napadima za koje su okrivljeni vukovi. Farmeri tvrde da električne ograde i veliki ovčarski psi nisu dovoljni da zaustave predatore i traže veću kvotu ubijenih vukova.

Aktivisti za prava životinja su pozvali na obustavu lova i tvrde da su hici upozorenja dovoljni da oteraju gladne vukove.

Ministar ekologije Nikola Ilo rekao je da Francuska mora naći ravnotežu između zaštite vukova, zaštićene vrste u Evropi, i zaštite stoke. To prethodnim vladama nije polazilo za rukom.

Nakon što su tridesetih godina istrebljeni, vukovi su tokom devedesetih godina u Francusku ponovo ušli iz Italije i sada ih ima u 30 od ukupno 101 francuskog departmana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: