Život

Ponedeljak, 17.08.2020.

08:51

Vetrenjače sa Krita, noževi sa Lefkade: Unesko uključuje 16 grčkih tradicija u nematerijalnu baštinu

Razne grčke tradicije, od događaja vezanih za Uskršnji post do prerade duvana i tehnika uzgoja specifičnih za određenu lokaciju, odobrene su za uvrštavanje u nacionalnu nematerijalnu liste kulturnog nasleđa Unesko-a.

Izvor: B92, Tanjug

Vetrenjače sa Krita, noževi sa Lefkade: Unesko uključuje 16 grčkih tradicija u nematerijalnu baštinu
Foto: Depositphotos / samot

To je deo Unesko-ovog nastojanja da se evidentiraju prakse i pronađu načini njihovog prenošenja na nove generacije, prenosi grčka agencija ANA.

Ministarstvo kulture je odobrilo 16 tradicija ovog meseca, uključujući različite i često malo poznate prakse, poput janičara i bula.

U pitanju je tradicija mesta Nause pred post, kada prerušeni muškarci plešući gradom donose dobru i prosperitetnu godinu.

Još neke od tradicija su upotreba mreže tradicionalnih vetrenjača na Kritu, noževi sa Lefkade, napravljeni na jonskom ostrvu tehnikama koje su podučavali mletački okupatori (1684-1789), tradicionalni čamac za ribolov u plićaku, uzgoj i obrada niti duvana u Makedoniji i Trakiji.

Zanimljiva je i keramička tradicija porodice Kurdzis na Lezbosu, koja traje još od 1820. godine. Kroz skoro 200 godina i šest generacija porodica je imala najmanje 40 majstora specijalizovanih za proizvodnju i ukrašavanje keramike.

Proces uključivanja takvih tradicija započinje svakog januara u Grčkoj, a Odeljenje moderne kulturne baštine Ministarstva kulture objavilo je javni poziv. Zajednice su odgovorne za predloge koje potom obrađuju sa komitetom stručnjaka i ministarstvom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Drama na nebu, hitno podignuti borbeni avioni

Ruski vojni avion juče je nakratko narušio vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland, nakon čega su ga presreli švedski borbeni avioni, saopštile su danas oružane snage te nordijske zemlje.

13:01

15.6.2024.

23 h

Podeli: