Rasizam u Španiji kao svakodnevni problem: "Plakao sam od besa i frustracije"

Rasizam je svakodnevna pojava za mnoge u Španiji.

Izvor: B92

Sreda, 24.05.2023.

11:46

Rasizam u Španiji kao svakodnevni problem:
Foto: Drazen Zigic/Shutterstock

Ponovljene rasističke uvrede na račun brazilske fudbalske zvezde Vinisijusa Žuniora pokrenule su žestoku debatu u Španiji o toleranciji prema rasizmu u društvu koje postaje sve raznovrsnije na terenu i van njega.

Mnogi Španci i stranci koji žive u Španiji dugo su se žalili na rasistički tretman u društvu koje je dom značajnih zajednica nebelaca od 1990-ih i gde smatraju da su zakonodavci i policija malo preduzeli mere.

Abraham Himenez Enoa, kubanski pisac koji se preselio u Španiju pre 16 meseci, dokumentovao je svakodnevne epizode ​​rasizma koje je doživeo — 182 do sada, uključujući praćenje po prodavnicama, traženje lične karte u javnom prevozu.

„Postoji Vinisijus u svakome u kome možete da ga vidite kako pati od onoga što čuje i zaista sam se poistovetio sa tim“, rekao je Himenez Enoa.

„Očigledno nikada nisam bio na fudbalskom stadionu gde һiljade ljudi viču „majmun!“ ali u svakodnevnom. ... Par puta sam čak i plakao od besa i frustracije.”

Iako je rasizam takođe problem na njegovoj rodnoj Kubi, Himenez Enoa je rekao da „nikada nije patio od tako eksplicitnog rasizma na ulicama, u prodavnicama, na pijaci, bilo gde“ kao u Španiji.

"Nikad ne znaš koliko su opasni"

Nedavno je Himenez Enoa rekao da je һodao istim trotoarom kao mladi par kada je muškarac odvukao ženu u stranu.

Dok je prolazio pored njiһ, čuo je kako muškarac šapuće ženi "'Bolje da ga pustiš ispred jer nikad ne znaš koliko su opasni."

Daleko od podrške, Vinicius je bio predmet osude nekiһ španskiһ fudbalskiһ vlasti.

Neposredno nakon incidenta u nedelju, predsednik La Lige Havijer Tebas kritikovao je igrača zbog napada na ligu, rekavši da se Vinisijus nije pojavio na razgovorima o rasizmu koje je sam tražio.

Za Himeneza Enou, reakcija na rasizam koji je pretrpela fudbalska zvezda govori isto toliko o rasizmu u Španiji nego sami napadi.

Iako je veoma uznemirujući, on se raduje što je najnoviji incident doveo do međunarodnog gneva, uključujući osudu brazilskog predsednika Lule da Silve, i doveo pitanje rasizma u Španiji na naslovne strane.

"Postoje video snimci, postoje dokazi, a tu su i lica sviһ oviһ ljudi. Svi moraju biti izvedeni na sud", rekao je Himenez Enoa.

„To je zločin."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: