Kreirali barbiku po uzoru na naučnicu zaslužnu za vakcinu Astrazeneke

Matel, proizvođač barbika, omiljenih lutaka,kreirao je lutku po uzoru na naučnicu koja je bila koautorka u razvoju vakcine protiv koronavirusa, sa Univerziteta Oksford, profesorku Saru Gilbert.

Izvor: B92

Sreda, 04.08.2021.

11:39

Kreirali barbiku po uzoru na naučnicu zaslužnu za vakcinu Astrazeneke
Ilustracija/Foto:EPA/ FERNANDO ALVARADO

Naučnica je za svoje zasluge dobila počasnu titulu dame, na oksfordskom institutu "Džener", dok je direktor instituta Adrijan Hil proglašen počasnim vitezom.

Komentarišući odluku kompanije Matel da kreira popularnu barbiku po ugledu na njen lik, Sar Gilbert, naučnica koje je zaslužna za vakcine, rekla je da joj je to prvo bilo "vrlo čudno", ali da se nada da će inspirisati decu.

"Nadam se da će moja lutka pokazati deci da postoje zanimanja kojih možda nisu svesna, poput stručnjaka za vakcine", rekla je Sara Gilbert. Barbika s likom Sare je jedna od pet lutaka žena koje rade u oblasti nauke, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Sara Gilbert želi da nadahne devojčice za karijeru u STEM područjima

Vakcina Oksforda i Astrazeneke se u borbi protiv novog koronavirusa SARS-CoV-2 koristi u više od 170 zemalja sveta.

"Mnogo mi je stalo da nadahnem novu generaciju devojčica za karijeru u STEM područjima. Nadam se da će deca koja vide moju lutku barbi shvatiti koliko ključna naučna područja pomažu svetu oko nas", rekla je Sara Gilbert.

Kompaniju Matel su skoro oštro kritikovali zbog nerealnog predstavljanja standarda lepote, uz primedbe da njihova bela, mršava, plavooka lutka, prelepe kose i bujnih grudi, iskrivljuje stvarnu sliku žena, pa je kompanija počela da proizvodi i lutke koje predstavljaju žene lekare, astronautkinje ili vatrogasce.

Matel je svoju prvu barbiku stavio na tržište 1959.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: