Konačno otkriveno kako izgleda crna rupa: "Videli smo ono što smo smatrali nevidljivim" FOTO

Na konferenciji za štampu u Vašingtonu Međunarodni naučni tim predstavio je neverovatno naučno otkriće u astrofizici - prvu fotografiju crne rupe.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2019.

15:50

Konačno otkriveno kako izgleda crna rupa:
Foto: Tanjug/Event Horizon Telescope Collaboration/Maunakea Observatories via AP

Ovu fotografiju napravio je teleskop Event Horizon (EHT), sastavljen od mreže od osam radio-teleskopa koji pokrivaju lokacije od Antarktika do Španije i Čilea, a na njoj je radilo oko 200 naučnika.

Šeperd Dolmen, direktor teleskopa Event Horizon i istraživač sa Harvarda, kaže da su crne rupe najmisteriozniji objekti svemira.

"Videli smo ono što smo smatrali nevidljivim. Slikali smo crnu rupu", rekao je on.

Sama crna rupa - kosmička "klopka", iz koje ne mogu pobeći ni svetlost ni materija, nevidljiva je. Ipak, najnovija zapažanja prvi put dovode astronome do novog otkrića, osvetljavajući horizont događaja izvan kojeg se svi poznati fizički zakoni ruše.

Horizont crne rupe, odnosno njena granica, jeste tačka bez povratka posle koje sve - zvezde, planete, gas, prašina i svi oblici elektromagnetnog zračenja - odlazi u zaborav.

Ova fotografija mogla bi da poljulja Ajnštajnovu opštu teoriju relativnosti. Naime, prema njoj, oblik senke crne rupe trebalo da bi bude gotovo savršen krug, a ako se ispostavi da nije, nešto nije u redu sa tom teorijom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: