Život

Utorak, 14.02.2023.

10:23

Saudijska Arabija šalje ženu u svemir

Saudijska Arabija poslaće kasnije ove godine svoju prvu astronautkinju u svemirsku misiju, što je najnoviji potez kraljevstva koje želi da promeni svoj ultrakonzervativni imidž.

Izvor: index.hr

Saudijska Arabija šalje ženu u svemir
Foto: Profimedia

Rajana Barnavi pridružiće se Saudijcu Aliju Al-Karniju u desetodnevnoj misiji na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS), objavila je zvanična Saudijska novinska agencija (SPA).

Barnavi i Al-Karni poleteće na MSS svemirskom letelicom SpaceX Dragon u sklopu misije privatne svemirske firme Axiom Space ovog proleća, rekli su SPA i Axiom.

U Ax-2 takođe će biti Pegi Vitson, bivša NASA-ina astronautkinja koja će obaviti svoj četvrti let na MSS, i Džon Šofner, biznismen iz Tenesija.

Posada Ax-2 biće lansirana na MSS pomoću rakete SpaceX Falcon 9 iz lansirnog kompleksa 39A u NASA-inom svemirskom centru Kenedi na Floridi.

Naftom bogata Saudijska Arabija krenuće stopama susednih Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su 2019. postali prva arapska država koja je poslala svog državljanina u svemir.

Astronaut Haza al-Mansuri proveo je osam dana na MSS-u. Još jedan Emiraćanin, Sultan al-Nejadi, takođe će putovati do svemirske stanice kasnije ovog meseca.

Nadimka "Sultan svemira", 41-godišnji Nejadi postaće prvi arapski astronaut koji će provesti šest meseci u svemiru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: