- Nauka -

Upozorenje naučnika: Čak i ako ispunimo ciljeve, Zemlja će...

Više od četvrtine Zemljine površine postaće znatno suvlje čak i ako čovečanstvo uspe da ograniči globalno zagrevanje na dva Celzijusova stepena, što je cilj dogovoren Pariskim klimatskim sporazumom, upozorili su naučnici.

Izvor: hina
Podeli
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock

Ali ako se zagrevanje zadržalo na 1,5 stepeni, to bi moglo da ograniči sušenje za desetinu, čime bi se spaslo dve trećine Zemlje za koje se to predviđa pod granicom od dva stepena, stoji u istraživanju objavljenom u časopisu Nature Climate Change.

Zagrevanjem od 1,5 stepeni će delovi južne Evrope, južne Afrike, centralne Amerike, obale Australije i jugoistoka Azije – doma oko petine čovečanstva – "izbeći znatnu aridifikaciju" predviđenu pod dva stepena Celzijusova, istakao je Su-Džong Džeong sa Univerziteta za nauku i tehnologiju u kineskom Šenženu, jedan od autora studije.

"Postizanje granice od 1,5 stepeni bio bi važan čin smanjenja verovatnoće aridifikacije i povezanih posledica", rekao je Džeong.

On je sa grupom naučnika koristio projekcije sedam klimatskih modela kroz različita scenarija zagrevanja kako bi predvideo obrasce sušenja tla.

Aridifikacija je velika pretnja koja ubrzava degradaciju i desertifikaciju tla, kao i gubitak biljaka i drveća ključnog za apsorpciju ugljen-dioksida koji greje Zemlju.

Time se povećavaju rizici od suša i požara i utiče se na kvalitet vode za piće i poljoprivredu.

Naučnici su došli do zaključka da će u slučaju zagrevanja od dva stepena, koje bi se moglo dogoditi između 2052. i 2070. godine, između 24 i 32 odsto sveukupnog Zemljinog tla postati suvo.

Ali ako će ono iznositi 1,5 stepeni, taj bi se učinak mogao smanjiti na 8 ili 10 odsto sveukupne površine.

Nauka

strana 1 od 10 idi na stranu