- Nauka -

Ilon Mask ispunio obećanje: Za 100 dana "spasao" jug Australije

Ilon Mask je ispunio obećanje i sagradio je najveću litijum-jonsku bateriju na svetu u nameri da pomogne jugu Australije u njihovim problemima sa strujom.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

“100 dana od potpisa ugovora ili će biti slobodno za korišćenje“, tvitovao je Mask u opkladi da će za sto dana sagraditi najveću litijum-jonsku bateriju na svetu.

Ono što je neobično za kompaniju Tesla jeste da je uspeo čak i pre roka da napravi najveću bateriju od 100MW, koja se ovih dana uveliko testira.

Tesla Powerpacks je instaliran na jednoj farmi, severno od Adelaida, a baterije će proći testove kako bi se osigurali regulatorni zahtevi pre nego što počne sa radom 1. decembra.

Inače, ceo jug Australije je prošlog septembra ostao bez struje, što je izazvalo nacionalnu debatu o energetskoj sigurnosti u ovoj zemlji.

Australijska vlada je za neuspeh okrivila nemogućnost obnavljanja energije za potrebe korišćenja. Maskova farma za akumulaciju energije prikupljaće je iz ogromne količine obnovljivih izvora kao što su vetar i solarna energija.

Izgradnja "džinovske“ baterije koštala je Maska 50 miliona dolara.

Nauka

Srpski robotičari najbolji na svetu

Među 8.000 učesnika i 3.000 ekipa iz 16 zemalja na Svetskom takmičenju u robotici u Šangaju 18. i 19. novembra, učenici "Politehnike" - škole za nove tehnologije, dobili su nagradu za najbolju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici. Iako su imali najlošiji komplet kockica za sklapanje robota, Nikola Starčević, Mihajlo Mihajlović i Mašan Vučić, sa mentorom profesorom Jovanom Miletićem, dobili su ovo prestižno priznanje.

Nauka ponedeljak 27.11. 12:18 Komentara: 3

Naučnici: Zemlja sve zagađenija veštačkim svetlom

Planeta Zemlja sve je više izložena veštačkom svetlu, a taj fenomen pojačan je upotrebom nove tehnologije kao što su su LED svetiljke, naveli su istraživači u analizi o rastućem "svetlosnom zagađenju" koje može da ugrozi zdravlje ljudi, životinja i biljke.

Nauka četvrtak 23.11. 08:20 Komentara: 8
strana 1 od 13 idi na stranu