- Nauka -

Ilon Mask ispunio obećanje: Za 100 dana "spasao" jug Australije

Ilon Mask je ispunio obećanje i sagradio je najveću litijum-jonsku bateriju na svetu u nameri da pomogne jugu Australije u njihovim problemima sa strujom.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

“100 dana od potpisa ugovora ili će biti slobodno za korišćenje“, tvitovao je Mask u opkladi da će za sto dana sagraditi najveću litijum-jonsku bateriju na svetu.

Ono što je neobično za kompaniju Tesla jeste da je uspeo čak i pre roka da napravi najveću bateriju od 100MW, koja se ovih dana uveliko testira.

Tesla Powerpacks je instaliran na jednoj farmi, severno od Adelaida, a baterije će proći testove kako bi se osigurali regulatorni zahtevi pre nego što počne sa radom 1. decembra.

Inače, ceo jug Australije je prošlog septembra ostao bez struje, što je izazvalo nacionalnu debatu o energetskoj sigurnosti u ovoj zemlji.

Australijska vlada je za neuspeh okrivila nemogućnost obnavljanja energije za potrebe korišćenja. Maskova farma za akumulaciju energije prikupljaće je iz ogromne količine obnovljivih izvora kao što su vetar i solarna energija.

Izgradnja "džinovske“ baterije koštala je Maska 50 miliona dolara.

Nauka

Njihov posao je da se igraju sa vatrom

... I mnogo su dobri u tome! AHHAA centar će se od 14. do 17. decembra družiti sa domaćom publikom na Beogradskom sajmu, gde se održava još jedan Festival nauke, najveća naučna zabava u regionu!

Nauka utorak 12.12. 13:13 Komentara: 0

Stiv Vulf stvara holivudsku magiju uz pomoć nauke

Najveća zvezda predstojećeg 11. Festivala nauke u Beogradu biće Stiv Vulf, naučni komunikator i osnivač organizacije "Nauka u filmovima", zaslužan za to što se kaskaderske i ostale vratolomije u holivudskim filmovima izvode bezbedno i uspešno.

Nauka utorak 5.12. 14:40 Komentara: 0
strana 1 od 152 idi na stranu