- Nauka -

Ilon Mask ispunio obećanje: Za 100 dana "spasao" jug Australije

Ilon Mask je ispunio obećanje i sagradio je najveću litijum-jonsku bateriju na svetu u nameri da pomogne jugu Australije u njihovim problemima sa strujom.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

“100 dana od potpisa ugovora ili će biti slobodno za korišćenje“, tvitovao je Mask u opkladi da će za sto dana sagraditi najveću litijum-jonsku bateriju na svetu.

Ono što je neobično za kompaniju Tesla jeste da je uspeo čak i pre roka da napravi najveću bateriju od 100MW, koja se ovih dana uveliko testira.

Tesla Powerpacks je instaliran na jednoj farmi, severno od Adelaida, a baterije će proći testove kako bi se osigurali regulatorni zahtevi pre nego što počne sa radom 1. decembra.

Inače, ceo jug Australije je prošlog septembra ostao bez struje, što je izazvalo nacionalnu debatu o energetskoj sigurnosti u ovoj zemlji.

Australijska vlada je za neuspeh okrivila nemogućnost obnavljanja energije za potrebe korišćenja. Maskova farma za akumulaciju energije prikupljaće je iz ogromne količine obnovljivih izvora kao što su vetar i solarna energija.

Izgradnja "džinovske“ baterije koštala je Maska 50 miliona dolara.

Nauka

Srbija dobila prvi Institut od nacionalnog značaja

Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Time je Srbija, po ugledu na najrazvijenije države koje odavno prepoznaju koncept nacionalnog instututa, dobila novu vrstu istraživačke ustanove gde se obavljaju prioritetna, vrhunska istraživanja i koncentrišu istraživački napori koji mogu da odgovore na ključne društvene izazove.

Nauka ponedeljak 12.02. 11:06 Komentara: 4

"Kako je fizika dobra kad uzmeš telefon, a ovamo 'Zemlja ravna'"

Istorijski podvig Ilona Maska, odnosno njegove kompanije Spejs X, koja je u svemir poslala automobil marke Tesla raketom “falkon hevi” koja može da prenese dvostruko veći teret od svake druge, bila je glavna vest svetskih medija prošle nedelje. Da li će Ilon Mask zainteresovati mlađu generaciju za nauku, ali i kako opravdati zabrinjavajuće veliki broj teoretičara zavera u Srbiji za B92 govori fizičar doc dr Boža Nikolić sa Fizičkog fakulteta.

Nauka ponedeljak 12.02. 10:28 Komentara: 159
strana 1 od 156 idi na stranu