- Nauka -

Ilon Mask ispunio obećanje: Za 100 dana "spasao" jug Australije

Ilon Mask je ispunio obećanje i sagradio je najveću litijum-jonsku bateriju na svetu u nameri da pomogne jugu Australije u njihovim problemima sa strujom.

Izvor: B92
Podeli
foto: getty
foto: getty

“100 dana od potpisa ugovora ili će biti slobodno za korišćenje“, tvitovao je Mask u opkladi da će za sto dana sagraditi najveću litijum-jonsku bateriju na svetu.

Ono što je neobično za kompaniju Tesla jeste da je uspeo čak i pre roka da napravi najveću bateriju od 100MW, koja se ovih dana uveliko testira.

Tesla Powerpacks je instaliran na jednoj farmi, severno od Adelaida, a baterije će proći testove kako bi se osigurali regulatorni zahtevi pre nego što počne sa radom 1. decembra.

Inače, ceo jug Australije je prošlog septembra ostao bez struje, što je izazvalo nacionalnu debatu o energetskoj sigurnosti u ovoj zemlji.

Australijska vlada je za neuspeh okrivila nemogućnost obnavljanja energije za potrebe korišćenja. Maskova farma za akumulaciju energije prikupljaće je iz ogromne količine obnovljivih izvora kao što su vetar i solarna energija.

Izgradnja "džinovske“ baterije koštala je Maska 50 miliona dolara.

Nauka

Petnica: Otvorena izložba u Beogradu

Govoreći na otvaranju Izložbe akademik Vidojko Jović je rekao da mu je rad sa talentima u Petnici pružio mogućnost da svoje buduće mlade kolege upozna mnogo pre njihovih studija, jer je Petnica mesto koje okuplja naučnike i one koji žele naukom da se bave.

Nauka sreda 25.04. 14:38 Komentara: 1
strana 1 od 158 idi na stranu