Ljubimac -

On je najbrbljiviji papagaj na svetu i može da nauči čak 1.000 reči

Kada se radi o velikim papagajima kao kućnim ljubimcima afrički sivi papagaj popularno zvan žako je sigurno jedan od najomiljenijih. Pored toga što su lepi, imaju sposobnost da nauče gotovo 1.000 reči i da ih koriste stavljajući ih u odgovarajući kontekst.

Izvor: petface.net
Podeli
Thinkstock
Thinkstock

Kada se kaže da su ove velike ptice inteligentne, to je samo od brojnih osobina koje ih čine posebnim. Postoji nekoliko tipova ovih papagaja ali su najpoznatije dve podvrste. Prva je kongoanski afrički sivi a druga timneh afrički sivi papagaj. Prvi je najveći od svih vrsta, a odlikuje se nešto svetlijom sivom bojom i izrazito crnim kljunom. Timneh je nešto sitnije građe i ima tamnije perje. Razlikuje se i po kljunu, pri čemu je gornji deo kljuna svetliji ili čak obojen crvenkastom bojom. Uprkos ovim fizičkim razlikama, obe vrste su podjednako inteligentne i zahvalni kućni ljubimci, piše Petface.

Nekoliko godina unazad rađena su više nego ozbiljna istraživanja o mentalnim sposobnostima ovih papagaja. Jedno od istraživanja je potvrdilo sposobnost korišćenja naučenih reči u komunikaciji sa ljudima i tako se došlo do zaključka da žakoi poseduju inteligenciju koja je ravna razvijenim kapacitetima petogodišnjeg deteta. Utvrđeno je da upravo tako visok nivo inteligencije uslovljava i visok stepen povezanosti sa vlasnikom. Istovremeno, to je i razlog što ove velike ptice imaju i velike emotivne potrebe. Svi koji žele da imaju afričkog sivog papagaja kao ljubimca, moraju znati da će biti potrebno da ulože mnogo svog vremena, energije i strpljenja kako bi stvorili vezu sa ljubimcem koji ima velika očekivanja i potrebe. Njima je potrebna pažnja, druženje i fizička vežba, što podrazumeva i svakodnevno višesatno šetkanje i istraživanje van kaveza.

Poznato je da afrički sivi papagaji u zatočeništvu žive oko 80 godina. Dakle, nije retkost da nadžive svoje vlasnike. To je razlog zašto mnogi ljubimci tokom života promene više vlasnika. Žakoi su prilično emitovno osetljivi i ovakve promene doživljavaju kao traume. Pored toga, njihova priroda i potrebe su za mnoge vlasnike previše naporni i lako ih ustupaju drugim osobama. Žakoi to veoma teško podnose pa treba biti oprezan prilikom odluke da uzmete ovako zahtevnog ljubimca.

Thinkstock
Thinkstock

Smatra se da je nega afričkog sivog papagaja zahtevna kao i nega maloletnog deteta. Dakle, oni su vrlo radoznali, aktivni, stalno uče i usvajaju nova znanja i veštine i stalno imaju potrebu da to demonstriraju i napreduju. Pored toga što im je potrebno obezbediti odgovarajuće igračke, zahteva se i aktivno učešće ljudi u mentalnoj stimulaciji kako bi bili srećni, zadovoljni i na prvom mestu zdravi. Ukoliko ne dobiju odgovarajuću pažnju, razvijaju razne oblike destruktivnog ponašanja koji su usmereni na predmete u okolini, ljude, druge ljubimce, pa i na njih same. U takvim slučajevima, potrebno je pozvati u pomoć stručnjake za ponašanje ovih ptica. Nažalost, mi vam u našoj zemlji ne možemo preporučiti nijednog takvog stručnjaka.

Ukoliko ste se upoznali sa potrebama i osobinama žakoa, sigurni ste da možete da odgovorite na izazove koji nose držanje ovih ptica u kućnim uslovima i želite da postanete ponosni vlasnik obavezno nabavite mladog žakoa iz odgajivačnice. Nikako nemojte nabavljati pticu koja je dovedena iz divljine. Ovakva ptica nikada neće biti vaš prijatelj! Kako bi se afrički sivi papagaj držao kao pristojan kućni ljubimac (u zavisnosti od reči koje ćete ga naučiti) tek izleglo ptiče mora biti ručno othranjeno i odgajano. To znači da se odmah po izleganju odvaja od majke i nadalje ima kontakt samo sa ljudima. Na taj način, ptić usvaja čoveka kao svoju majku, pripadnika svoje vrste i razvija pozitivan odnos sa čovekom koji ne zaboravlja do kraja života. Takvi papagaji se mogu držati kao ljubimci jer u čoveku ne prepoznaju pretnju i po pravilu nisu agresivni ili prestrašeni u društvu ljudi. Papagaji iz divljine, ma kako vam to izgledalo atraktivno da imate pravog, divljeg, originalnog afričkog papagaja, nikada neće prihvatiti zatočeništvo, ljude kao sebi ravnopravne, niti će pokazivati sve svoje pozitivne strane. Naravno, oni nikada neće naučiti nijednu ljudsku reč niti ćete moći da uspostavite normalnu komunikaciju. Biće agresivni, neraspoloženi, nesrećni i kreštaće po čitav dan, što će vas i vaše ukućane dovesti do ludila.

Thinkstock
Thinkstock

Kada su u pitanju uslovi koje im treba obezbediti u domu, pre svega se misli na odgovarajući kavez, opremu, i hranu. Kavez treba biti dovoljno veliki da vaš ljubimac može da se kreće u njemu, raširi krila i ispunjen prečkama po kojima će se kretati, igrati i vežbati. Podloga treba biti takva da se može lako čistiti od izmeta i ostataka hrane. Naravno, izaberite metalni kavez od deblje žice, jer oni svojim snažnim kljunom lako izgrizu i prelome drvo, bambus ili plastiku. Posebnu pažnju obratite na način zatvaranja vrata. Razne pokretne reze se ne preporučuju jer predstavljaju veliki izazov za njihovu inteligenciju. Posle samo nekoliko vaših otvaranja i zatvaranja će shvatiti princip i uskoro će sami otvarati vrata. Naša preporuka – koristite jak katanac sa ključem! Od ostale opreme su vam potrebne pojilice za vodu i posudice za hranu. Nikako ne zaboravite i odgovarajuće igračke koje možete nabaviti u svakom bolje snabdevenom pet šopu. Mnoge od igračaka možete veoma jednostavno i sami da napravite.

Kada je hrana u pitanju, obezbedite im voće, povrće, koštunice i semenje. Vole suncokretovo seme, kruške, pomorandže, jabuke, banane, šargarepu, celer, boraniju i kuvani sladak krompir. Sve što im se daje u sirovom stanju potrebno je dobro oprati jer su krajnje osetljivi na pesticide i nečistoće. Nemojte im davati čokoladu i slatkiše, a preporučuje se da se hrane gotovim komercijalnim mešavinama koje su namenjene ovim pticama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 39 idi na stranu