Stigao novi virus: Bolest počinje naglo

Rotavirusi su RNK virusi koji pripadaju porodici Reoviridae. Ovaj virus je dobio ime "rotavirus" zbog karakterističnog izgleda nalik na točak kada se gleda pod elektronskim mikroskopom. Ime dolazi od latinske reči rota, što znači točak.

Zdravlje

Izvor: Poslovni.hr

Petak, 31.03.2023.

18:40

Default images
Foto: Shutterstock/Gustavo Fring

Postoji devet grupa virusa, od kojih grupa A izaziva više od 90 posto rotavirusnih infekcija kod ljudi.

Rezervoar je čovek, a put prenošenja je feko-oralni uz mogući kontaktni ili respiratorni mehanizam prenošenja. Ovi virusi se mogu naći i u kontaminiranoj vodi.

Period inkubacije iznosi od 24 do 72 sata. Period zaraženosti traje u toku akutne faze bolesti i kasnije, dok traje izlučivanje virusa. Simptomi uglavnom traju od 4 do 6 dana, a osmog dana od infekcije, rotavirus se obično ne može izolovati iz izmeta.

Uopšte, sva se deca inficiraju rotavirusima u toku prve 2 – 3 godine života, a vrhunac kliničkog obolevanja je u starosnoj grupi od 6 do 24 meseca.

U većini slučajeva, infekcija rotavirusima je asimptomatska, posebno često kod dece mlađe od 3 mjeseca, jer su ona još uvijek zaštićena majčinim antitelima.

Kod simptomatske infekcije, bolest počinje naglo, s povišenom temperaturom, malaksalošću, povraćanjem, obilnim vodenim stolicama i grčevima u stomaku.

U odnosu na druge crevne infekcije u dečijem uzrastu, povraćanje i proliv su znatno učestaliji, pa postoji mogućnost razvoja teške dehidracije i razvoja stanja šoka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: