Podnet zahtev za vakcinu u spreju protiv kovida 19

Ruska farmaceutska kompanija "Generium" napravila je nazalnu verziju vakcine protiv virusa korona "Sputnjik Ve" i podnela zahtev za sprovođenje kliničkih ispitivanja, saopštio je generalni direktor kompanije Daniel Taljanski, prenose ruski mediji.

Izvor: Novosti
Podeli
Foto:Shutterstock/Vicente Sargues
Foto:Shutterstock/Vicente Sargues

"Vakcine u spreju jedini način da virus ne uđe u organizam" VIDEO

"Na osnovu vakcine instituta "Gamaleja" napravili smo intranazalni oblik vakcine koja se jednostavno ubrizgava u nos. Znatno lakše se podnosi od obične vakcine, a po efikasnosti nije nimalo lošija od tradicionalnog oblika vakcine, s obzirom na podatke kojima danas raspolažemo. Predali smo dokumenta Ministarstvu zdravlja Rusije kako bismo dobili dozvolu za klinička ispitivanja",rekao je Taljanski.

Kompanija se nada da će za šest do osam meseci uspeti da registruje nazalnu vakcinu nakon čega bi bila dostupna građanima Rusije.

Od sledeće godine vakcine u spreju

Kako je pojasnio Taljanski, nazalna vakcina će se primati dvokratno, kao i tradicionalna vakcina. Pritom, za razliku od vakcine "Sputnjik Ve" koja se daje intramuskularno, novu verziju vakcine nije potrebno zamrzavati, stoga njena isporuka neće zahtevati posebne uslove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 77 idi na stranu