Nova britanska studija pokazala delotvornost vakcina

Osobe koje su potpuno vakcinisane (one koje su primile obe doze vakcine), ako i obole od kovida 19, češće nemaju nikakve simptome virusa, za razliku od osoba koje nisu vakcinisane, pokazala je velika britanska studija, a rezultati su objavljeni u časopisu "The Lancet".

Zdravlje

Izvor: B92

Petak, 03.09.2021.

14:05

Nova britanska studija pokazala delotvornost vakcina
Foto: Shutterstock/Viacheslav Lopatin

Ova studija je sprovedena na "King's College" u Londonu, između decembra 2020. i jula 2021. godine.

Svet raspravlja, oni uvode - obavezna vakcinacija ulazi na "mala vrata"?

Krajnji rezultat studije je pokazao da je od gotovo milion cepljenih odraslih osoba, manje od 0,2 odsto dobilo kovid 19 nakon vakcinacije, a 94 odsto nije imalo nikakve simptome virusa.

Sputnjik V oko 83 odsto efikasan protiv delta soja, ali vrlo delotvoran protiv teških formi

Takođe, lekari koji su se bavili ovom studijom ističu da je verovatnoća da će pacijenti oboleti od kovida 19 i imati simptome virusa u prvoj nedelji, smanjena za trećinu kod vakcinisanih osoba, dok je verovatnoća za hospitalizaciju smanjena za dve trećine.

Autori studije ističu kako je upravo zbog ovih podataka nužno redovno testiranje i vakcinisanje ljudi, bez obzira na to da li imaju bilo kakve simptome koronavirusa.

Koliko dugo nas štite vakcine protiv kovida?

A ova procedura je posebno važna, ističu autori, za osobe koje su u stalnom kontaktu sa nevakcinisanim ljudima. Jedna od koautora studije dr Kler Stivs, ističe njen značaj za ljude, jer pokazuje delotvornost vakcina protiv koronavirusa, dodajući da je, takođe, važno pridržavati se drugih epidemioloških mera u sprečavanju širenja kovida 19 - nošenje zaštitnih maski, često testiranje i socijalna distanca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

55 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: