Treća doza: Uzeti drugačiju dozu od prethodnih? ANKETA

Strah od delta soja i brzina širenja ove varijante virusa stvorili su potrebu za jačanjem broja antitela u organizmu. Došla je na red treća doza vakcine i građani su stali u red, spremni da se zaštite.

Zdravlje

Izvor: B92, TV Prva

Četvrtak, 26.08.2021.

18:32

Treća doza: Uzeti drugačiju dozu od prethodnih? ANKETA
Foto:Printscreen/ Prva Tv

Prošlo je desetak dana otkako postoji mogućnost da se građani vakcinišu trećom dozom vakcine, ukoliko je prošlo 6 meseci od druge doze. Veliku zabunu stvorio je savet lekara koji su rekli da treća doza ne mora da bude ista kao prve dve koje su primljene.

Za to postoji konkretan razlog.

"U nešto većem procentu biraju neku drugu dozu, odnosno mešanje proizvođača. Zbog čega je tako? Pa uglavnom zbog putovanja ili slab titer antitela pa žele da prime neku jaču kako oni navode", rekla je doktorka Tijana Mitić za vesti "TV Prve".

Građani koji su učestvovali u anketi većinom su za vakcinaciju trećom dozom, neki mešaju proizvođače, dok se drugi odlučuju za istog.

"Profesor Radovanovic je rekao za starije osobe koji su primili prve dve Sinofarm da je dobro da prime Fajzer, da je on lično primio Fajzer vakcinu, a da mogu da prime i Sputnjik i Astrazeneku i Modernu", rekla je jedna od anketiranih.

Kod nas je samo na glavnom vakcinalnom punktu na sajmu za 10 dana vakcinu primilo više od 5.000 građana, u Izraelu je vršeno istraživanje prema kom treća doza povećava nivo zaštite na 97 odsto posle 16 dana, ali vec posle sedmog dana od vakcinacije nivo antitela je svakako značajno veći.

Šta vi mislite? Šta su sve građani rekli, pogledajte u videu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

93 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: