Od kovid 19 je umrlo više ljudi nego što je prijavljeno

Studija izraelskih istraživača sugeriše da bi broj smrtnih slučajeva od kovida 19 širom sveta mogao da bude veći za milion od prijavljenog.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: depositphoto/sudok1
Foto: depositphoto/sudok1

Pročitajte još:

"Već ove nedelje očekujemo brojeve od oko 400–500 zaraženih" VIDEO

"Još nema mesta panici, oktobar će nam biti test" VIDEO

U svetu je prijavljeno oko 4,22 miliona smrtnih slučajeva povezanih sa koronom, ali stručnjaci sa Hebrejskog univerziteta smatraju da su netačni podaci ili namerno umanjivanje virusa u nekim zemljama doveli do značajnog podcenjivanja mortaliteta, prenosi "Tajms ov Izrael".

Ekonomista Ariel Karlinski i statističar Dmitrij Kobak proučavali su skoro polovinu zemalja na svetu, posmatrajući statistiku smrtnih slučajeva tokom pandemije u odnosu na period bez korone, prethodnih godina.

Njihovi podaci zasnovani na proračunima ukazuju na manjak prijavljenih brojeva umrlih od koronavirusa od ukupnog broja umrlih. Oni tvrde da se veliki nedostatak neprijavljenih brojeva sastoji od umrlih koji su vezani za koronu, ali su kategorisani drugačije.

"Osim što ističe nedovoljno prijavljivanja, naša studija naglašava da je koronavirus uzrokovao mnogo više smrtnih slučajeva nego što smo očekivali", rekao je Karlinski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 80 idi na stranu