UAE odobravaju upotrebu vakcine Sinofarma za decu od 3 do 17 godina

Ministarstvo zdravlja UAE odobrilo je upotrebu vakcine Sinofarma protiv kovida 19 za decu uzrasta od 3 do 17 godina u UAE. Ovo je danas objavljeno u tvitu Ministarstva zdravlja i prevencije UAE.

Zdravlje

Izvor: B92

Ponedeljak, 02.08.2021.

17:27

UAE odobravaju upotrebu vakcine Sinofarma za decu od 3 do 17 godina
Foto: depositphotos, Observer

Ovom odlukom UAE će moći dodatno da ojača svoju borbu protiv pandemije kovida 19.

Ova odluka o odobravanju vakcine Sinofarma za decu od 3 do 17 godina doneta je na osnovu rezultata kliničkih studija, stroge procene da se odobri hitna upotreba vakcine i lokalne procene koja je u skladu sa regulativom.

Eksperimentalna studija

Zdravstveno regulatorno telo Abu Dabija, Ministarstvo zdravlja (DoH), najavilo je u nedelju uspešan završetak studije o Sinofarmu, sprovedene pod nadzorom Ministarstva zdravlja i prevencije, u saradnji sa kompanijom za zdravstvene usluge Abu Dabija (Seha), javnim provajderom Emirat za zdravlje.

Studija je, uz potpunu saglasnost roditelja, obuhvatila ukupno 900 dece starosti između tri i 17 godina. Pokrenuta je u junu (2021) i bila je prvi projekat u regionu Bliskog istoka i severne Afrike osmišljen za proučavanje imunološkog odgovora male dece na vakcinaciju protiv kovida 19. Upisana su deca različitih nacionalnosti, date su im doze vakcine Sinofarma i pažljivo su praćena tokom narednih nedelja. Ministarstvo zdravlja je nazvalo decu učesnike i njihove porodice "herojima" u borbi UAE protiv pandemije kovida 19.

Prvo za najmlađu decu

Uvođenje vakcine za ovu starosnu grupu u UAE verovatno će omogućiti sigurniji povratak mnoge dece u školu u septembru, posebno jer mutacije kovida povećavaju stope infekcije širom sveta. Do sada su u UAE davali Fajzerove vakcine samo deci od 12 godina i starijim, pa će ovo biti prva prilika za stanovnike da vakcinišu mlađu decu protiv ovog virusa.

Prošle godine u UAE su takođe sproveli III fazu ispitivanja vakcine Sinofarma među odraslima, pre nego što su u decembru odobrili hitnu upotrebu vakcine. To je bila prva vakcina protiv koronavirusa koja je odobrena u zemlji, a još četiri vakcine su odobrene u narednim mesecima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: